Najnovije vesti

NESTALI MH370 OBOREN? Francuska novinarka u novoj knjizi otkriva da je iza svega mogao da bude laserski sistem naoružanja
Foto: Youtube/Figaro Live, Youtube Printscreen

još jedna teorija

NESTALI MH370 OBOREN? Francuska novinarka u novoj knjizi otkriva da je iza svega mogao da bude laserski sistem naoružanja

Planeta

Avion malezijske avio-kompanije, na letu MH370, koji je nestao 8. marta 2014. godine, mogao je biti oboren, smatra francuska novinarka Florens de Šangi, koja u knjizi detaljno objašnjava ovu teoriju.

Podsetimo, malezijski avion, na letu od Kuala Lumpura do Pekinga, pre skoro 7 godina nestao je sa radara, a do danas se nižu brojne teorije koje pokušavaju da objasne šta se tačno dogodilo.

Pokrenute su dve velike podvodne potrage, ali konkretnih zaključaka nije bilo. Preovlađujuća teorija kaže da je za sve kriv pilot Zahari Ahmad Šah koji je putnike odveo u smrt. Takođe, tvrdilo se da je avion napravio veliki zaokret ubrzo nakon poletanja, skrenuo sa rute i potom se srušio u okean. Delovi olupina nađeni su na francuskom ostrvu Reunion, u Indijskom okeanu, na obalama Tanzanije, Mozambika i Madagaskara.

Međutim, Francuskinja tvrdi da je "boing 777" mogao da obori borbeni lovac ili novi oružani sistem koji se u to vreme testirao u regionu.

Kako kaže de Šangi, letelica nije mogla da promeni pravac već je ostala na svom kursu 80 minuta do 2.40 sati ujutru pre nego što se survala u Tajlandski zaliv, nadomak Vijetnama.

U knjizi "Nestanak: Nemoguć slučaj MH370", navodi da je avion prenosio specifičan tovar i da je osoblje ostvarilo kontakt sa vijetnamskom kontrolom vazdušnog saobraćaja pre pada.

"U to vreme se testirao novi laserski sistem naoružanja. Obaranje je moglo da bude poslednji pokušaj da se spreči da tovar dospe u pogrešne ruke", navela je.

Kako tvrdi, iz obaveštajnih izvora je saznala da su dva američka radarska aviona kontaktirala MH370 između 1.21 i 2.25 sati. Treća letelica navodno je stupila u kontakt u 1.30 pre nego što je posada komunicirala sa vazdušnom kontrolom u Ho Ši Minu, objavljujući da će avion početi da se priprema za sletanje.

MH370, Malezija, malezijski avion
foto: EPA

Ubrzo je izdata poruka da će morati da vanredno slete jer se kabina raspada, ističe se u knjizi.

Autorka knjige je takođe razgovarala sa Piterom Čongom, prijateljem pilota sa leta MH370, koji je leteo nad Tajlandskim zalivom nekoliko dana posle nestanka aviona.

On tvrdi da mu je posada rekla da pogleda olupinu sa leve strane gde je video da su u to područje upućeni spasilački timovi.

Kurir.rs/Mirror

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...