HAOS SA NABAVKOM VAKCINA: AstraZeneka se povukla sa važnog sastanka sa EU, a njihov direktor je dodatno dolio ulje na vatru
Foto: EPA/NARENDRA SHRESTHA, EPA/CHRIS RATCLIFFE

nema dovoljno doza

HAOS SA NABAVKOM VAKCINA: AstraZeneka se povukla sa važnog sastanka sa EU, a njihov direktor je dodatno dolio ulje na vatru

Planeta -

Proizvođač vakcina protiv koronavirusa, AstraZeneka, povukao se sa sastanka sa EU, zakazanog za danas, u jeku sve ozbiljnije prepirke oko nabavke cepiva. Na sastanku je trebalo da se razgovara o isporukama vakcine tog proizvođača, tvrdi neimenovani izvor u EU, a prenosi Rojters.

Evropska komisije je potvrdila da je sastanak otkazan.

EU je prethodno tražila od kompanije da objasni zašto smanjuje distribuciju vakcina, a ulje na vatru je dolio i izvršni direktor kompanije Paskal Sorio koji je u intervjuu odgovarao na niz kritika.

Drugi izvor iz EU koji je zahtevao anonimnost izjavio je za AP da će EU insistirati da se ova kompanija vrati za pregovarački sto i objasni zbog čega se kasni sa isporukama vakcina namenjenih EU.

PREGOVORI ODLOŽENI ZA SUTRA

Ministar zdravstva Austrije Rudolf Anšober izjavio je da su pregovori između AstraZeneke i EU, na zahtev britansko-švedske kompanije, odloženi za jedan dan, do sutra.

"Po mome mišljenju, to nije veliki problem", izjavio je austrijski ministar i ponovio da bi AstraZeneka trebalo da isporuči vakcine u skladu sa prethodno postignutim dogovorom.

Prošle nedelje AstraZeneka je rekla EU da zaostaje za svojim ciljevima za snabdevanje vakcinama zbog problema u proizvodnom procesu.

Sa sličnim problemima koji nastaju sa proizvodnjom vakcine Fajzer Bajontek, EU je rekla da će od sada kompanije koje proizvode vakcine u bloku morati da „daju rano obaveštenje kad god žele da izvezu vakcine u treće zemlje“.

Kako je prethodno rečeno, Evropska unija traži od AstraZeneke da objavi ugovor koji je potpisala sa evropskim blokom o isporuci vakcina protiv kovid-19 nakon što je izvršni direktor kompanije Paskal Sorio otkrio poverljive klauzule, izjavio je danas neimenovani zvaničnik EU.

U jučerašnjem intervjuu dnevnim listovima, Sorio rekao je da je ugovor sa EU zasnovan na klauzuli o najboljim namerama i da ne obavezuje kompaniju na određeni datum isporuke, preneo je Rojters.

"Evropska unija je unapred finansirala razvoj i proizvodnju vakcina i želi da vidi povrat uloženog. Želi tačno da zna jesu li doze koje je AstraZeneka dosad proizvela isporučene i, ako jesu, kome su isporučene", izjavila je u ponedeljak poverenica za zdravstvo Stela Kiriakides nakon sastanka predstavnika Komisije, zemalja članica i predstavnika britansko-švedske kompanije AstraZeneka.

vakcina, Astrazeneka
foto: EPA /DOMINIC LIPINSKI / POOL

Sorio je naveo da je ključni problem niski prinos u procesu proizvodnje vakcina u fabrikama koje proizvode za Evropu i to primarno kad je reč o supstanciji. Da bi odmah nakon toga naveo da "pre godinu dana nije bilo vakcina. Kad je reč o tako brzom procesu u njemu nastaju zastoji, problemi".

Problemi u pogonima

Sorio ističe da sličnih problema ima i u proizvodnim pogonima u SAD-u. A kad je reč o Evropi, čelnik AstraZeneke smatra da je problem u fabrici u Belgiji u poslednjoj fazi, fazi filtriranja.

"Ali to je komplikovano, posebno u ranoj fazi u kojoj se nailazi na niz problema. Verujemo da smo definisali te probleme, ali zbog toga kasnimo oko dva meseca", navodi Soriot.

Kad je reč o prigovorima iz EU da Britanija dobija više vakcina, Sorio je vrlo jasan: "London je ugovor s nama potpisao tri meseca ranije. I toliko je u prednosti".

Navodi da će EU dobiti do kraja februara oko 17 miliona doza vakcina. Ugovor s Britanijom je specifičan jer, kad je AstraZeneka potpisala ugovor s Oksfordom, i da je "Univerzitet već imao sporazum s britanskom vladom".

Kad je reč o ugovoru s EU, čelnik Astrazeneke navodi da se u njemu kompanija nije obavezala nego je rekla da će uložiti "najveći napor". I to zato što je EU, iako je sporazum potpisala tri meseca nakon Britanije, želela da dobija vakcine negde u isto vreme.

"Mi smo rekli - u redu, pokušaćemo, ali ne možemo da se obavežemo jer kasnimo tri meseca u odnosu na Veliku Britaniju. Realno, i ne kasnimo toliko puno", rekao je Sorio, te dodao da su u aprilu prošle godine svi vikali da neće biti moguće proizvesti vakcinu, zatim se prigovaralo da farmaceuti idu prebrzo, a sada svi govore da su prespori.

Kurir.rs/Tanjug/Reuters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja