Najnovije vesti

TOLSTOJ U SAVETU EVROPE: Navaljni nije politički zatvorenik kako ga predstavljaju na Zapadu!
Foto: EPA / Sergei Ilnitsky

TOLSTOJ U SAVETU EVROPE: Navaljni nije politički zatvorenik kako ga predstavljaju na Zapadu!

Planeta

Aleksej Navaljni nije politički zatvorenik u Rusiji, kako ga predstavljaju na Zapadu i kako bi on hteo da se predstavi, rekao je šef ruske delegacije pri Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope Petar Tolstoj.

Pitanje navodnog trovanja ruskog blogera i opozicionara danas je na dnevnom redu Parlamentarne skupštine SE, piše Sputnjik.

Tolstoj, koji je i potpredsednik Dume i PASE, podsetio je svoje evropske kolege da Navalji nije ispunio obaveze koje je imao kao neko ko je uslovno osuđen i da je zbog toga uhapšen.

Dodao je da je Rusija uložila velike napore kako bi se razjasnile okolnosti u vezi s onim što se Navaljnom dogodilo u avionu. 

Petar Tolstoj
foto: EPA / Maxim Shipenkov

"Spremni smo da sarađujemo s vama ali oslanjajući se na činjenice, a ne na propagandne klišee i krike koje danas, na žalost, možemo da čujemo u sali tokom zasedanja", rekao je Tolstoj.

Sputnjik podseća da se Navalji vratio sa lečenja iz Nemačke u Rusiju. On je uhapšen na aerodromu Šeremetjevo u Moskvi zato što se, kao uslovno osuđeni, nije javio ruskoj policiji. Određen mu je pritvor od 30 dana gde će čekati ročište na kojem će biti odlučeno da li će mu uslovna kazna biti zamenjena kaznom zatvora. Ročište je zakazano za 29. januar.

U međuvremenu, njegove pristalice su protekle subote širom Rusije organizovale neodobrene proteste. Ministarstvo spoljnih poslova Rusije ranije je posavetovalo strane političare koji komentarišu situaciju sa Navaljnim da poštuju međunarodno pravo i pozabave se problemima u svojim zemljama, a ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov nedavno je konstatovao da su izjave zapadnih političara na ovu temu kao prekopirane.

Prtparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov, navodi portal, istakao je da Kremlj ne namerava da sluša izjave iz inostranstva o Navaljnom.

Kurir.rs / Tanjug,   Foto: EPA /Sergei Ilnitsky

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...