Najnovije vesti

KAD NAJBOGATIJI MILIJARDERI ZARATE OKO SVEMIRA: Ilon Mask i Džef Bezos se prozivaju zbog satelita za internet!
Foto: EPA

konkurencija

KAD NAJBOGATIJI MILIJARDERI ZARATE OKO SVEMIRA: Ilon Mask i Džef Bezos se prozivaju zbog satelita za internet!

Planeta

Kompanije SpejsEks i Amazon, koje vode dvojica najbogatijih ljudi na svetu, Ilon Maski i Džef Bezos, ušli su u otvoreno prepucavanje oko suparničkih projekata satelitskog interneta, međusobno se optužujući za "gušenje konkurencije". 

Mask, izvršni direktor SpejsEksa, težak 209 milijardi američkih dolara, prošle godine je skinuo Bezosa, čija se neto vrednost procjenjuje na 192 milijarde dolara, s trona najbogatijeg čoveka na svetu.

Međutim, čisto poređenja radi, i tako "osiromašeni" Bezos je 2020. imao veći BDP od više od polovine zemalja na svetu, prema podacima MMF-a.

Bezos: Očigledno je SpejsEks za gušenje konkurencije

Inače je poznato da njih dvojica i nisu baš "najbolji prijatelji", a novu otrovnu strelicu u utorak odapeo je Bezos izjavom da je Maskova kompanija Spejseks prilikom razvijanja projekta Starlink izvršila promene koje bi mogle da rezultiraju "stvaranjem opasnijeg okruženja za sudare u svemiru" te da bi uvedene promene takođe mogle da povećaju radijske smetnje. 

Džef Bezos
foto: EPA

Sateliti niske zemljine orbite (LEO) za širokopojasni pristup internetu pokazuju znakove velikog potencijala. Ti pothvati u niskoj zemljinoj orbiti mogu potencijalno dramatično da pomere tržište širokopojasnog interneta i uštede potrošačima desetine milijardi dolara, ocenjuju stručnjaci.

"Očito je u interesu SpejsEksa gušenje konkurencije u samom začetku, ali to sigurno nije u interesu javnosti", rekao je Bezos.

Mask o Amazonovom projektu: Godinama je udaljen od realizacije

Mask nije oklevao da mu odgovori i bocne ga na račun sporosti njegove kompanije u odgovoru na tehnološki izazov suparnika.

"Nije u interesu javnosti da se Starlink koči zbog satelitskog sistema Amazona koji je, u najboljem slučaju, godinama udaljen od realizacije", napisao je Mask na Tviteru. 

Ilon Mask
foto: EPA / Alexander Becher

Starlink je veliko sazvežđe internet satelita, a SpejsEks ih je lansirao već više od 900. Maskova kompanija ima dozvolu američkih saveznih vlasti za lansiranje hiljade satelita, ali sada od FCC nastoji da iudejstvuje dozvolu da nekoliko hiljada satelita postavi u nižu zemaljinu orbitu.

Amazon je već osigurao dozvolu FCC-a za postavljanje satelita u orbitu na oko 590 kilometara od površine Zemlje, ali do sada nije lansirao ni jedan satelit.

SpejEks bi, u slučaju da FCC odobri izmene u postojećoj dozvoli, u orbitu postavio skoro 3.000 satelita. Sateliti bi orbitirali na visini od 540 do 570 kilometara od površine Zemlje te bi, kako tvrdi Amazon, prouzrokovali ometanje signala za njegove satelite iz projekta Kuiper.

Goldman ističe da tvrdnje Amazona "navode na pogrešan zaključak" te da im je jedini cilj da "osujete" konkurenciju.

Prema nekim procenama, oko Zemlje kruži oko 6.000 satelita, a do 2028. broj bi se mogao popeti na njih 15 hiljada. Svemirski otpad, što većina ovih satelita jeste, putuje neverovatno velikom brzinom, većom od 22.300 km/h, pa može naneti značajnu štetu bilo kojem predmetu u koji udari.

SpejsEks tvrdi da su njihovi sateliti napravljeni tako da za nekoliko godina izgore u atmosferi. Takođe, ističe Amazon u pismu FCC-u, postoji opasnost od sudara satelita uz flote Starlinka s Kuiperoviom satelitima.

Direktor programa SpejsEksa za satelite Dejvid Goldman odbacio je te primedbe i u pismu FCC-u istakao da njihov konkurent "ignoriše većinu modifikacija" koje je SpejsEks predložio te da Bezos u svojim optužbama bira samo ono što mu odgovara, a ostalo prećutkuje. 

Kurir.rs / Index.hr,   Foto: EPA

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...