RASKOL U NEMAČKOJ PLEMIĆKOJ PORODICI: Princ tužio sina da mu je iza leđa prodao zamak predaka za jedan evro
Foto: EPA/TOUSSAINT KLUITERS

troškovi obnove 27 miliona evra

RASKOL U NEMAČKOJ PLEMIĆKOJ PORODICI: Princ tužio sina da mu je iza leđa prodao zamak predaka za jedan evro

Planeta -

Princ Ernest - Avgust stariji Hanoverski ovih dana pokrenuo je sudski proces protiv svog kako je navedeno "nezahvalnog" sina i naslednika Ernesta Avgusta mlađeg Hanoverskog, jer mu je iza leđa prodao zamak za jedan evro sa čime je počeo raskol u jednoj od najuglednijih nemačkih plemićkih porodica.

Dinastija Welf, poznata i pod imeno Gvelf nekada je vladala južnom i centralnom Nemačkom. Iako su nemački kraljevi bili ukinuti 1866. zadržali su ogromno bogatstvo, a najviše se ponose zamkom Marienburg. Inače radi se o gotskoj palati sa 135 soba, koja je bila izgrađena 1867.

Skandalu je prethodila odluka princa Ernesta-Avgusta starijeg da u periodu 2004-2007. palatu zajedno sa još dve pokloni sinu Ernestu-Avgustu mlađem. Međutim, pokazalo se da nije u pitanju poklon kome se njegov naslednik silno obradovao.

Razlog je ležao u tome što su troškovi održavanja zamka prouzrokovali značajnu rupu u porodičnom budžetu, a renoviranje palate bi kako pišu nemački mediji koštalo 27 miliona evra.

Princ Ernest junior mlađi je 2018. objavio da propadajuću palatu prodaje za simboličnih jedan evro, što je rekao i za Der Špigel i naglasio da će porodični posed očuvati za javnost. Nemački savezni parlament kasnije je izglasao budžet za obnovu palate 13,6 miliona evra.

Ta odluka nije naletela na pozitivan odziv njegovog oca inače muža monaške princeze Karoline i daljeg bratanca britanske kraljice Elizabete II. Princ Ernest stariji je tužbu predao sudu u Hanovru preko berlinske advokatske kancelarije. U tužbi zahteva od svog sina da mu vrati kontrolu nad gradom i dosta drugog porodičnog nasledstva.

"Ernest Avgust Mlađi je kršio prava, pravne interese i interese svog oca, napisano je u sudskom spisu. Dodato je i da je Ernest-Avgust mlađi pokušao preuzeti kontrolu nad imanjem iza "očevih leđa" i nezakonito prisvojio pojedine porodične slike, skulpture i starinske kočije i biblioteku vojvode Avgusta u Wolfenbüttelu i istorijskog muzeja u Hanovru.

Kako piše The Art Newspaper šezdesetšestogodišnji Ernest-Avgust stariji sada živi bolestan i izolovan u jednoj šumi u Austriji, kao i da ga sin uprkos molbama za pomoć više ne podržava.

Ernest-Avgust mlađi je za nemačku novinsku agenciju DPA rekao da je ceo slučaj neutemeljen i dodao da su svi argumenti davno pre suda opovrgnuti. On tvrdi da je dogovor o prenosu vlasništva nad zamkom Marienburg na regionalne vlasti Donje Saksonije "pravno siguran", rekao je tridesetsedmogodišnji princ i naglasio da sad zamak ima status kulturnog spomenika.

Kako piše The Art Newspaper sud još nije odlučio datum ročišta.

Kurir.rs/RTV SLO

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track