RUSI PRAVE MINI KONKORD: Udružuju se sa arapskom firmom, ciljaju na bliskoistočne bogataše! (VIDEO)
Tu-144, sovjetski odgovor na Konkord, Foto: Printscreen

tehnologija

RUSI PRAVE MINI KONKORD: Udružuju se sa arapskom firmom, ciljaju na bliskoistočne bogataše! (VIDEO)

Planeta -

Ruska Ujedinjena vazduhoplovna korporacija i Mubadala, investicioni fond Ujedinjenih Arapskih Emirata, stvoriće zajedničko preduzeće za razvoj i proizvodnju nadzvučnog poslovno-putničkog aviona.

Idejni dizajn nove letelice mogao bi biti objavljen krajem tekuće godine, prema ruskom ministru industrije i trgovine Denisu Manturovu, koji je naglasio da o pitanju učešća u podeli kapitala do sada nije razgovarano.

Očekuje se da će avion biti u dve verzije, jedna sa konfiguracijom do osam, a druga do 30 sedišta.

"Za sada smo optimisti u pogledu vremenskog okvira za početak projekta do kraja 2021, ali možda i početka 2022", rekao je ministar novinarima tokom posete UAE.

"Ključni parametri su uglavnom postavljeni: brzina će biti 1,5 do 1,8 maha, uzimajući u obzir da je vreme leta brzinom od 1,8 maha ograničeno na četiri sata", rekao je Manturov.

Supersonične brzine kreću se od 1 do 5 maha. Za poređenje, Airbus A350 – mlazni avion širokog trupa i velikog doleta koji je razvio evropski multinacionalni vazduhoplovni gigant Airbus – može postići maksimalnu brzinu od 0,89 maha ili 945 km/h pri nadmorskoj visini od oko 12.000 metara.

Projekat je prvi put najavljen 2019. Tada je Manturov rekao da bi početne investicije mogle iznositi 100 miliona dolara. Predsednik Ujedinjene vazduhoplovne korporacije Juri Sliusar primetio je da je letelica orjentisana na globalna tržišta – posebno na jugoistočnu Aziju i Bliski Istok.

Kurir.rs/Logicno

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track