KANDIDAT ZA ŠEFA CIA UKLONIO SVE SUMNJE: Evo kakav stav će zauzeti prema Rusiji ako bude izabran!
Foto: EPA-EFE/Tom Williams / POOL

jasno

KANDIDAT ZA ŠEFA CIA UKLONIO SVE SUMNJE: Evo kakav stav će zauzeti prema Rusiji ako bude izabran!

Planeta -

Kandidat za direktora CIA Vilijam Berns pozvao je da se Rusija ne potcenjuje i da se proširi krug zemalja za suprotstavljanje Moskvi.

"Ono što sam naučio je da je uvek greška potcenjivati Putinovu Rusiju. Iako je Rusija umnogome sila koja slabi, pod Putinovim vođstvom ona u najmanju ruku može da bude destruktivna kao i sile u usponu, kao što je Kina", rekao je Berns tokom saslušanja u odboru za obaveštajne poslove američkog Senata, gde se razmatra njegova kandidatura.

Prema njegovim rečima, Sjedinjene Američke Države treba trezveno da procenjuju potencijalne pretnje Rusije. U reagovanju na te pretnje važni su čvrstina i doslednost, dodao je on.

"Osim toga, veoma je važno da što više radimo sa saveznicima i partnerima. Ponekad možemo imati veći uticaj na Putinove kalkulacije kada on vidi da odgovor ne dolazi samo iz Sjedinjenih Američkih Država, već i od naših evropskih saveznika. Intenzivan rad na širenju kruga zemalja koje će pružiti otpor se isplati ", rekao je Burns.

Nakon što ga odobri odbor, o Bernsovoj kandidaturi mora glasati ceo sastav Senata. Za odobrenje je potrebno prikupiti dve trećine glasova. Senat je do sada odobrio sve kandidate koje je predložila administracija Džoa Bajdena.

Berns je bio američki ambasador u Moskvi od 2005. do 2008. godine. U Stejt departmentu dostigao je do ranga zamenika državnog sekretara. Berns se penzionisao iz službe za spoljne poslove 2014. godine nakon 33 godine diplomatske karijere. Trenutno predsedava Fondom „Karnegi“.

Kurir.rs/Sputnjik

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track