VAPAJ ZATOČENE PRINCEZE IZ DUBAIJA: Moja sestra je oteta pre 20 godina u centru Londona, muče je bičevanjem po nogama! (VIDEO)
Foto: EPA / FARES GHAITH, Youtube prtscr / BBC

talac sopstvenog oca

VAPAJ ZATOČENE PRINCEZE IZ DUBAIJA: Moja sestra je oteta pre 20 godina u centru Londona, muče je bičevanjem po nogama! (VIDEO)

Planeta -

Princeza Latifa al Maktum, koja je od 2018. talac sopstvenog oca - šeika Mohameda bin Rašid al Maktuma, uspela je da snimi nekoliko video poruka u kojima objašnjava mučne detalje svog zatočeništva, te da ih prosledi britanskim medijima i vlastima.

Ovaj slučaj je izazvao veliko interesovanje javnosti, a ona je u pismu koje je podelila sa BBC-om, apelovala je na policijsku stanicu u Kembridžširu da istraži otmicu njene starije sestre Šems koja je nestala pre 20 godina. Poslednji put je viđena u ulici Kembridž u centru Londonu.

Latifa tvrdi da je princeza Šems, koja danas ima 39 godina, takođe oteta po nalogu njihovog oca - vladara Dubaija.

Podsetimo, prošle nedelje BBC je podelio uznemirujuć Latifin video, koji je tajno snimila u kupatilu telefonom do kog je takođe došla krišom, a u kom je između ostalog ispričala da strahuje za svoj život i da joj je policija rekla da će biti zatvorena do kraja života, te da više nikada neće videti svetlost dana.

Nakon ovog snimka, UN je zatražio od Ujedinjenih Arapskih Emirata dokaz da je princeza živa.

Nije samo Latifin pokušaj bekstva imao za rezultat zatočeništvo, tako je završila i gore pomenuta Šemsa 20 godina ranije. Latifa je u pismu pisanom rukom, koje su policiji predali njeni prijatelji u sredu, zamolila britanske vlasti da nešto urade i po pitanju te otmice. Treba napomenuti da datum u pismu ukazuje na to da je ono sastavljeno u februaru 2018, pre nego što je uspela da pobegne od oca.

"Molila bih vas da obratite pažnju na njen slučaj, jer bi to moglo rezultirati njenim puštanjem na slobodu, vaša pažnja bi mogla da je oslobodi. Ona veoma voli Englesku, njene najdraže uspomene su vezane za vreme provedeno tamo", piše u pismu u kom opisuje i strašnu sudbinu svoje sestre.

"Drže je izolovanu, ne zna se datum puštanja, suđenja ili optužnice. Muče je bičevanjem po nogama", dodala je.

Britanska policija prvu istragu o Šemsinoj otmici pokrenula je 2001, ali su ubrzo prestali da istražuju kada im je zabranjeno da idu u Dubai. Istraga je ponovo pokrenuta 2018. godine.

"Radi se o vrlo kompleksnom i ozbiljnom pitanju i postoje detalji u slučaju o kojima bi bilo neprikladno diskutovati u javnosti", rekli su za BBC iz policije. Vlas iz Dubaija, pak, nije poslala nikakve odgovore.

Britanski ministar spoljnih poslova Dominik Rab rekao je da su snimci princeze Latife "duboko zabrinjavajući", kao i da će Velika Britanija "veoma pažljivo pratiti to pitanje".

Kurir.rs/Jutarnji list

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track