Najnovije vesti

VELIKO OTKRIĆE U DREVNOJ POMPEJI: U gradu koji je uništio vulkan pronašli dobro očuvane kočije! Evo zašto je to veoma jedinstveno
Foto: EPA-EFE/Press Office of the Archaeological Park of Pompeii

grad nestao pre 2.000 godina

VELIKO OTKRIĆE U DREVNOJ POMPEJI: U gradu koji je uništio vulkan pronašli dobro očuvane kočije! Evo zašto je to veoma jedinstveno

Planeta

U Pompeji, antičkom gradu koji je pre 2.000 godina nestao pod pepelom i lavom vulkana, arheolozi su došli do novog, jedinstvenog otkrića.

U iskopinama tog antičkog grada, u takozvanoj vili Čivita Ðulijana, pronađena su izvanredno očuvana kola, odnosno, kočije, za sada jedinstven pronalazak te vrste u Italiji.

Kola su vanredno dobro očuvana, obojena u crveno sa rafiniranim erotski inspirisanim dekoracijama, i ukrasima u kalaju i bronzi, otvorima za bukete cveća, čak tragovima jastučića, i otiscima klasja pšenice koji su vidljivi na sedištu.

1 / 6 Foto: EPA-EFE/Press Office of the Archaeological Park of Pompeii

Prema rečima direktora arheološkog parka Pompeja Masima Osana, reč je po svoj prilici o ceremonijalnim kolima, koja su se koristila u procesijama, paradama, posvećenim božanstvima.

Ovo je jedinstveni pronalazak u Italiji do sada. Ostaci sličnih ceremonijalnih kola pronađeni su još u Trakiji, u severnoj Grčkoj, na granici prema Bugarskoj.

Pompeja i Heraklijum, dva antička grada na jugu Italije, u podnožju vulkana Vezuva, nestala su prilikom erupcije vulkana 79. godine pre nove ere.

Prvi ostaci gradova otkopani su u 18 veku.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...