Najnovije vesti

NOVINARKA SRPSKOG POREKLA POSLALA BAJDENU ŽESTOKO PISMO: Vašom odlukom nas diskriminišete! Politika PLATI DA IGRAŠ
Foto: Youtube Printscreen, EPA / Jim Lo Scalzo

moli da se preispita odluka

NOVINARKA SRPSKOG POREKLA POSLALA BAJDENU ŽESTOKO PISMO: Vašom odlukom nas diskriminišete! Politika PLATI DA IGRAŠ

Planeta
22:38h

Amerika novinarka srpskog porekla, izveštač iz Bele kuće, Ksenija Pavlović Mekatir, uputila je otvoreno pismo predsedniku SAD Džou Bajdenu i portparolki Bele kuće Džen Psaki, povodom odluke da svi novinari Bele kuće moraju sami da plaćaju testove na Kovid-19, koji su obavezni pre ulaska u konferencijsku salu.

Pavlović Mekatir je istakla da jedan test košta 170 dolara, što bi značilo da svaki novinar mora da izdvoji ukupno 850 dolara nedeljno da bi obavljao svoj posao i prisustvovao konferencijama za medije. Takođe, kako kaže, oni nisu dali prednost novinarima pri vakcinaciji, a ovi nameti im otežavaju da rade svoj posao.

Pismo američkom predsedniku prenosimo u celosti:

"Draga Džen i predsedniče Bajden,

Pišem Vam sa molbom da preispitate svoju novu politiku naplate testiranja na Kovid-19 novinarima Bele kuće (170 dolara po testu). Zahtevanjem da novinari plaćaju testiranje kao uslov pristupa diskriminiše nezavisne novinare kao i stranu štampu.

Raznolikost gledišta je osnovna za demokratiju. Više nego ikad, Americi su potrebni nezavisni glasovi koji se bave visokokvalitetnim, originalnim novinarstvom i čiji su uzori Marta Kumar, Helen Tomas i drugi sa obe strane i iz središta političkog spektra.

Nova politika koja zahteva da platimo testove, nažalost, otvara vrata novinarstvu „plati da igraš“.

Iako mnoge moje kolege i ja delimo vašu zabrinutost i shvatamo visoke troškove besplatnog svakodnevnog testiranja za štampu, finansijski teret pandemije ne bi trebalo da se stavlja na novinare i medijske kompanije.

Džo Bajden, Dzo Bajden
foto: EPA / Doug Mills / POOL

Ja sam vlasnica malog preduzeća žena, imigrant, bivša žena vojnika i čini se da će ova nova politika najviše negativno uticati na nezavisne novinare, radio, TV, stranu štampu itd.

Nedavno ste najavili podršku i podsticanje malog američkog preduzeća kao glavni prioritet vaše administracije, ali nezavisna štampa, slobodni novinari i fotografi, jednostavno ne mogu priuštiti ovaj dodatni trošak za testiranje.

Dzen Psaki
foto: EPA-EFE/AL DRAGO

Ako Bela kuća ne može da obezbedi besplatne testove za sve, onda se to može brzo rešiti tako što će se štampi Bele kuće obezbediti pristup vakcinama kao osnovnim radnicima što smo u osnovi i mi.

Novinarstvo je javni servis pošto podržavamo pravo javnosti da zna. Suštinski se čini pogrešnim što novinar mora efektivno da plati da izveštava o vladi.

Želela bih da vas zamolim da hitno preispitate odluku i da zajedno sa Udruženjem novinara Bele kuće, koji deli našu zabrinutost, zajedno radimo na trajnom rešenju dok svi pokušavamo da prebrodimo ovu pandemiju.

Vaša,

Ksenija Pavlović Mekater

The Pavlovic Today".

Kurir.rs/The Pavlovic Today

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...