ISTINA O POSLEDNJEM TRAMPOVOM DANU U BELOJ KUĆI: Evo kako je osoblje ispratilo bivšeg predsednika SAD i šta ih je sve zaprepastilo
Foto: EPA / Al Drago / Pool

neopisivo

ISTINA O POSLEDNJEM TRAMPOVOM DANU U BELOJ KUĆI: Evo kako je osoblje ispratilo bivšeg predsednika SAD i šta ih je sve zaprepastilo

Planeta -

20. januar 2021. zauvek će biti upamćeni kao dan kršenja političkih tradicija, ali Ustav koji se držao kada Donald Tramp nije priznao, pristao da se sastane ili prisustvuje onome što se ispostavilo kao mirna inauguracija njegovog naslednika, predsednika Džoa Bajdena.

Umesto toga, Tramp je u 8:13 ujutro napustio tradiciju i Belu kuću sa suprugom Melanijom Trump u helikopteru Marine One koji ih je odveo u bazu Endruz. Ono što se posle dogodilo za Trampa bilo je dobro dokumentovano. Šta se dogodilo u satima pre nego što je otišao, malo manje.

Za razliku od Obaminog odlaska četiri godine pre toga, Trumpov odlazak bio je smireniji. Osoblje Bele kuće kažu da su se pre nego što su Donald i Melanija Tramp izašli napolje okupili u hodniku u prizemlju kako bi učestvovali u neformalnoj ceremoniji na kojoj je odlazeći predsednik i prva dama rekao nekoliko reči zahvalnosti i gde je šef osoblja Timoti Harlet dao paru zastave koje su se vijorile nad Belom kućom tokom njihove četiri godine. Bilo je, rekao je jedan službenik Bele kuće za Njujorker, poslednji put da je neko video Harleta, jer je nešto pre 11 sati timu Bele kuće rečeno da je otpušten - i još uvek nije jasno odakle je direktiva došla.

Harlet je "bio vrlo snažan vođa u smislu da je on glavni i da bi on nestao tako važnog dana - samo smo se trzali od emocija", rekao je jedan službenik.

Za razliku od inauguracije pre četiri godine, Vašington Post je izvestio da je "Tramp bio tih ... Predsednik je došao na funkciju četiri godine ranije sa ogromnom galamom i činilo se da je napušta s prigušenim tonom". U međuvremenu, odlazak Timotija Harleta nije prošao nezapaženo, jer kada su se novokovani predsednik i prva damaprvi put okrenuli da uđu u Belu kuću, vrata se nisu odmah otvorila. Izveštavajući dolazak Bidena, Njujork Tajms je primetio je da je Harletu u 11:30 na dan inauguracije dan ujutro rečeno da je otpušten - ali čija administracija i dalje ostaje nejasna.

Ali ono što se dogodilo nakon toga zagrejalo je srca osoblja Bele kuće. Osoblje rezidencije kaže za Njujorker da naprave presedan i pozdrave osoblje. Svi smo bili polaskani. Obično ih sretnemo u prvim danima ili prvim nedeljama , ali nikada u prvim minutima ". Trenutak je bio toliko dirljiv da je sećanje dovelo osoblje do suza.

Kurir.rs/The List

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track