NAJGORE JE PROŠLO: Nema više opasnosti od cunamija na Novom Zelandu, a ovako su izgledali talasi koji su uplašili građane (VIDEO)
Foto: Twitter/Printscreen

posle nekoliko jakih potresa

NAJGORE JE PROŠLO: Nema više opasnosti od cunamija na Novom Zelandu, a ovako su izgledali talasi koji su uplašili građane (VIDEO)

Planeta -

Novozelandska agencija za vanredne situacije povukla je upozorenje na cunami posle serije snažnih zemljotresa, tako da je građanima poručeno da mogu da se vrate svojim kućama.

Ne postoji opasnost po plaže i marine, ali će u naredna 24 sata preovladavati veoma jake struje, a meštanima se preporučuje da budu veoma oprezni.

Podsetimo, evakuacije iz priobalnih područja naređene su na Novom Zelandu, Novoj Kaledoniji i Vanuatuu noćas pošto su primećeni talasi cunamija posle dva jaka zemljotresa u Južnom Pacifiku od kojih je jedan bio magnitude 8,1.

U međuvremenu, primećeni su određeni talasi cunamija, upozorio je centar za uzbunu sa sedištem u američkoj državi Havaji. Centar navod da su mali talasi već izmereni kod glavnog grada ostrva Tonga, Nukalofe. Srećom, najveća opasnost je prošla, a nadležna tela će nastaviti pod budnim okom da prate dešavanja na okeanu i priobalnim područjima.

Snažan zemljotres magnitude 8,1 pogodio je nenastanjena ostrva u Pacifiku koja pripadaju Novom Zelandu što je izazvalo evakuacije i upozorenja na cunami širom južnog Pacifika.

To je bio drugi veliki potres u toj oblasti u razmaku od nekoliko sati. Prethodni potres u moru magnitude 7,3 probudio je mnoge tokom noći na Novom Zelandu.

Posle oba zemljotresa izdata su upozorenja na cunami, ali nijedan nije izgleda ugrozio stanovništvo ili objekte.

Kurir.rs/Sputnik/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track