PUTIN JE NIJE ZABORAVIO: Austrijska ministarka koja je plesala sa ruskim liderom na korak da postane čelnik NAFTNOG GIGANTA
Foto: EPA

dobri odnosi

PUTIN JE NIJE ZABORAVIO: Austrijska ministarka koja je plesala sa ruskim liderom na korak da postane čelnik NAFTNOG GIGANTA

Planeta -

Ruska vlada nominovala je bivšu austrijsku ministarku spoljnih, Karin Knajsl, za Upravni odbor direktora najjače i najveće ruske državne naftne kompanije Rosnjeft, pišu moskovski mediji.

Podsetimo, Knajslova je ušla u žižu javnosti kada joj je avgustu 2018. godine na svadbu sa preduzetnikom Volfgangom Melingerom pozvala ruskog predsednika Vladimira Putina, a svet su obišle fotografije kako njih dvoje zajedno plešu.

Tada, kao i sad, malo ko u Evropi se družio s Putinom zbog aneksije ukrajinskog poluostrva Krim, pa je tadašnja austrijska vlada doživela brojne kritike iz Brisela. Ali, očito šef Kremlja nije zaboravio tu sitnu uslugu izlaska iz izolacije, pa je sada svoju plesnu partnerku rešio da uvrsti u vrh jedne od najjačih svetskih naftnih kompanija.

Kako se navodi, Austrijanka bi trebalo da zameni predstavnika Morgan Stenlija za Rusiju i zemlje bivšeg SSSR-a Olega Vjugina, koji je tamo bio od 2015 godine. Isto tako u Upravnom odboru direktora, ponovo je predložen i veliki Putinov prijatelj, bivši nemački kancelar Gerhard Šreder, koji je uprkos već poodmakloj dobi od 76 godina trenutno na čelu deoničara gasovoda.

Tu je i bivši direktor banke Barklajs, Hans Žorž Rudlof, najkontroverznija osoba Odbora, bivši pripadnik istočnonemačke tajne službe Štazi, koji se s Putinom druži još od njegovog službovanja kao agenta KGB-a u tada istočnonemačkom Drezdenu. Ruski deo tima Rosnjefta, osim šefa i najbližeg Putinovog prijatelja Igora Sečina, čine još i potpredsednik ruske vlade Aleksandar Novak i pomoćnik Vladimira Putina Maksim Oreškin.

Kurir.rs/Moscow times/Jutarnji list

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track