VELIKI SAUDIJSKI ŠAMAR AMERIMA: Ministar energetike otkrio da je izvor nafte na koji se oslanjao SAD sve neizvesniji! (VIDEO)
Foto: EPA-EFE/LARRY W. SMITH

hravro

VELIKI SAUDIJSKI ŠAMAR AMERIMA: Ministar energetike otkrio da je izvor nafte na koji se oslanjao SAD sve neizvesniji! (VIDEO)

Planeta -

Saudijska Arabija se upravo kladila na veliko da će dani slave nafte iz škriljaca na koju se oslanja SAD, koji je transformisao globalnu energetsku mapu u poslednjoj deceniji, nikada se neće vratiti.

Držeći čvrsto kontrolu nad snabdevanjem na sastanku proizvođača nafte u četvrtak OPEC +, saudijski ministar energetike princ Abdulaziz bin Salman pokazao je da je usredsređen na povećanje cena - i uveren da ovaj put neće podstaći američke proizvođače da se vrate i ukrasti tržišni udeo.

" Bušenje, draga, bušenje je prestalo zauvek“, rekao je princ Abdulaziz, koji je orkestrirao oživljavanje tržišta nafte nakon prošlogodišnjeg katastrofalnog kolapsa.

Njegova razmetljivost dolazi pomešana sa dobrom dozom diplomatskih tenzija: Rusija, najvažniji partner OPEC + Saudijske Arabije, nekoliko meseci pokušavala je da ubedi Rijad da poveća proizvodnju, strahujući da će rast cena nafte na kraju probuditi rivalske proizvođače škriljaca.

Saudijci su sigurni da se američka industrija reformisala.

Ako je princ u pravu, OPEC + će sada moći i da povisi cene i da kasnije povrati udeo na tržištu bez brige da će rivali u Teksasu, Oklahomi i Severnoj Dakoti preplaviti tržište. Ali ako se Rijad pogrešno izračunao - i ranije je pogrešio škriljevac - opasnost će biti niže cene i proizvodnja niže.

Saudijci su do sada bili uvereni da će njihovi saveznici raditi na strategiji. Nakon brzog virtuelnog sastanka u četvrtak, OPEC + se složio da produži svoje smanjenje proizvodnje, prkoseći očekivanjima od povećanja proizvodnje.

Rusija je, međutim, obezbedila izuzeće za sebe i Kazahstan i u aprilu će neznatno povećati proizvodnju.

Nafta Brent skočila je 5% na jednogodišnji maksimum od skoro 68 dolara po barelu nakon odluke. Fjučersi s terminskim mesecima povećali su rast u petak, a niz banaka je ažurirao svoje prognoze cena, uključujući Goldman Sachs Group Inc., koja je povećala procene za 5 dolara - na 75 dolara u narednom kvartalu i 80 dolara u naredna tri meseca.

„Ovo je neverovatno hrabar potez OPEC-a + da produži rast cena nafte“, rekla je liderka KPMG-ovog globalnog energetskog sektora Regina gradonačelnik.

Ako je istorija putokaz, međutim, možda se spremaju nevolje. Koalicija OPEC +, koja grupiše Saudijsku Arabiju, Rusiju i skoro dva desetine drugih proizvođača nafte, u prošlosti je potcenjivala svoje američke rivale, koji su iz godine u godinu proizvodili više nego što se očekivalo. Sa niske tačke od manje od 7 miliona barela dnevno 2007. godine, ukupna američka proizvodnja nafte više nego udvostručila se i dostigla najviši nivo od skoro 18 miliona barela dnevno do početka 2020. godine, što je primoralo kartel da ustupi tržišni udeo.

"Ovo je rizično", rekla je Amrita Sen, glavni analitičar nafte u konsultantu Energi Aspects Ltd., u petak u intervjuu televiziji Blumberg. Dok su SAD naftne kompanije verovatno neće povećati proizvodnju ove godine, 2022. „zaista ih ništa ne zaustavlja, posebno proizvođači sa malim i srednjim kapitalom“.

Sen vidi da će cene dostići 70 dolara za barel već sledeće nedelje, 80 dolara do kraja godine i mogući uspon na 100 dolara 2022. godine.

Za sada, američki patent br. ukupna proizvodnja nafte i dalje je ograničena, krećući se na 16 miliona barela zbog uticaja prošlogodišnjeg pada, koji je na kratko zabeležio trgovinu referentnim cenama ispod nule.

Pod pritiskom akcionara, proizvođači škriljaca su obećali suzdržanost, stavljajući profit ispred rasta koji su neumorno vodili tokom godina buma. Iako je bušenje poraslo sa najnižih nivoa iz 2020. godine, ono je znatno ispod prethodnih nivoa. Pored toga, predsednik Joe Biden pokušava da ublaži najgore industrijske viškove, uključujući i neselektivni plamen prirodnog gasa, koji je nusprodukt uspeha škriljaca.

Pod drugim ministrom za naftu, Saudijska Arabija napala je proizvođače škriljaca 2014. i 2015. godine, preplavivši tržište i forsirajući niže cene - strategija koja je na kraju zakazala. Princ Abdulaziz čini suprotno, jer će cene nafte na kraju pogodovati proizvođačima škriljaca. Ipak, uveren je da industrija neće ponoviti svoje prošle ekscese.

„Kompanije koje proizvode iz škriljaca sada su više usredsređene na dividende“, rekao je princ Abdulaziz agenciji Blumberg Njuz u intervjuu nakon sastanka OPEC +, rekavši da kraljevina želi dobro američkoj industriji. „Nikada nismo imali problema sa uljem iz škriljaca. Kompanije iz škriljaca se same menjaju. Imali su prilično avanture i sada slušaju poziv svojih akcionara. “

Rukovodioci iz škriljaca slažu se s njim - bar za sada.

„Pre nekoliko godina bilo je to„ buši, dušo, buši “, rekao je žon Hess, šef kompanije Hess Corp. u Hjustonu ranije ove nedelje. „Sada je to„ pokaži mi novac “.“

Rian Lance, izvršni direktor kompanije ConocoPhillips, ponovio je osećanje: „Nadam se da u sistemu postoji disciplina. Najgora stvar koja se trenutno može dogoditi je SAD proizvođači ponovo počinju brzo da rastu “.

Kako industrija smanjuje potrošnju kako bi akcionarima isplatila masnije dividende, nije ostalo mnogo za finansiranje povećane proizvodnje. Čak i velike naftne komapanije smanjuje svoje ambicije u škriljcima. Ekson Mobil Corp. imao je 55 naftnih platformi u permskom basenu koji se prostire u zapadnom Teksasu i jugoistočnom Novom Meksiku.

Nakon stezanja kaiša, SAD naftni gigant pokreće samo 10 platformi i smanjio je svoj cilj proizvodnje za 2025. godinu za gotovo trećinu na 700.000 barela dnevno.

Ipak, takođe postoje znaci da bi veće cene nafte na kraju mogle ponovo da aktiviraju SAD industrija škriljaca. S obzirom da referentni standard za zapadni Teksas sada menja vlasnika iznad 60 dolara po barelu, neke kompanije veruju da će moći i da rastu i da obraduju akcionare. EOG Resources Inc., najveći proizvođač u Permu, najavio je veliko povećanje potrošnje za sledeću godinu. I drugi to slede.

Ali reakcija berze stvorila je slučaj princa Abdulaziza: investitori su kaznili EOG zbog veće potrošnje na bušenje.

Kurir.rs/Fortune

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track