ZEMLJE EU MOGU DA NABAVE RUSKU I KINESKU VAKCINU: Ali iz Brisela daju i jedno važno upozorenje za one koje to učine
Foto: Profimedia

na jedvite jade

ZEMLJE EU MOGU DA NABAVE RUSKU I KINESKU VAKCINU: Ali iz Brisela daju i jedno važno upozorenje za one koje to učine

Planeta -

Zemlje Evropske unije imaju sva zakonska prava da kupe rusku ili kinesku vakcinu, ali u tom slučaju same će snositi svu odgovornost za posledice njihove upotrebe, izjavio je portparol Evropske komisije Erik Mamer u Briselu.

„Evropska komisija je odredila portfelj zajedničkih nabavki vakcine koji obavezuje zemlje koje učestvuju u toj strategiji da ne vode paralelne pregovore sa kompanijama koje isporučuju vakcine u okviru tog portfelja. Zemlje – članice EU sa pravne tačke gledišta imaju pravo da kupuju vakcine od proizvođača koji nisu deo evropsko paketa prednarudžbine vakcina“, objasnio je Mamer.

Mamer je podsetio da postoji „panevropski proces sertifikacije vakcine, zasnovan na procedurama Evropske agencije za lekove, ali takođe postoji i procedura koja omogućava primenu vakcine u hitnoj situaciji uz uslov da punu pravnu odgovornost za posledice primene tih vakcina snose zemlje-članice EU koje su rešile da iskoriste tu proceduru.

„To omogućava nabavku vakcina koje nisu dobile dozvolu za komercijalizaciju na tržištu EU od Evropske komisije na osnovu preporuke Evropske agencije za lekove“, naglasio je Mamer.

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc izjavio je da će upotreba ruske vakcine protiv virusa korona „Sputnjik Ve“ (Sputnik V) biti moguća u Austriji ukoliko vakcina dobije odobrenje od Evropske agencije za lekove.

Prema njegovim rečima, u toku su pregovori sa proizvođačima vakcina iz Rusije i Kine, istakavši da se ne radi o geopolitičkim pitanjima.

„Presudna je činjenica da li će 'Sputnjik Ve' dobiti odobrenje Evropske agencije za lekove“, rekao je austrijski kancelar.

Podsetimo, Mađarska i Slovačka već su odobrile rusku vakcinu protiv virusa korona „Sputnjik Ve“ (Sputnik V) na pojedinačnoj osnovi, ne čekajući da Evropska agencija za lekove izda odobrenje.

Ranije je saopšteno da je Evropska agencija za lekove (EMA) započela proceduru za ekspertizu vakcine „Sputnjik Ve“ (Sputnik V) radi njene naknadne registracije.

Podsetimo, Evropska komisija je od avgusta prošle godine sklopila ugovore sa zapadnim kompanijama o prednarudžbini 2,6 milijardi doza vakcina. Od tih šest proizvođača, do sada su tri licencirala svoje vakcine u EU – „Fajzer“, „Moderna“ i „AstraZeenka“. Sve tri kompanije su započele sa isporukama vakcina Evropskoj uniji, ali u manjim količinama nego što je predviđeno ugovorima zbog proizvodnih i logističkih problema.

Kurir.rs/Sputnjik

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track