ASADOVA VOJSKA BALISTIČKIM RAKETAMA NAPALA DŽIHADISTE: Sa lica zemlje zbrisana rafinerija na severu Sirije (VIDEO)
Foto: Twitter/ELINTNews

ZAPOMAGALI

ASADOVA VOJSKA BALISTIČKIM RAKETAMA NAPALA DŽIHADISTE: Sa lica zemlje zbrisana rafinerija na severu Sirije (VIDEO)

Planeta -

Vojska Sirijske arapske armije kasno sinoć izvela je napad balističkim raketama na sela Tahin i Al Hamran uz samo tursku granicu gde se nalaze iprovizovane rafinerije odakle se skuplja nafta sa ukradenih naftnih polja i prerađuje.

Oba sela bukvalno su bila poklopljena balističkim raketama koja su lansirana iz vazduhoplovne baze Kuveiras.

Prve vesti koje su bile objavljene govorile su da je Rusija upotrebila taktičke balističke rakete Isaknder, ali kad se razdanilo shvatilo se da su u pitanju balističke rakete OTR-21 poznate i kao TOČKA (NATO nomeklatura: SS-21 Scarab).

Ovim raketama nedavno su napadnuti i gradovi Al Bab i Jarblus isto na severu i pod kontrolom poturskih snaga. Tom prilikom tri civila su ubujena, a njih 28 je ranjeno.

U sinoćnom raketnom napadu stradale su cistrene i postrojenja za preradu nafte. Šteta pričinjena pobunjenicima je ogormna.

Na društvenim mrežama pojavili su se snimci zapaljene rafinerije i udara balističkih raketa na ciljeve proturskih snaga, sa čim je naftna infrastruktura na severu provincije Alep, koja je i dalje u rukama džihadista kompletno uništena.

Rano jutros utvrđeno je da su čak tri balisitčke rakete pale na sabirni centar za citerene koje prevoze naftne derivate što je izazvalo ogromnu eksploziju i masovne požare.

Raketni udari na sever Sirije postaju sve češći dok ruska i sirijska vojska pokušavaju da parališu snabdevanje gorivom džihadiste nakolnjene Turskoj. Lokalno stanovništvo od turske vojske očekuje odgovor sa jedne a sa druge strane gnev je usmeren i na Tursku jer stanovništvo ovog dela Sirije se nalazi pod turskom zaštitom.

Balistička raketa OTR-21 Točka (NATO SS-21 Scarb)

SS-21 je balistička raketa kratkog dometa, projektovana da zameni seriju raketa Luna M. Ova balistička raketa ima povećanu brzinu i domet. Raket nosi bojevu glavu jaline 482 kilograma od čega 120 kilograma otpada na eksploziv. Maksimalni domet je 120 kilometara. Dužina raketa je 6.400 mm, a prečnik tela 650 mm. Raketa za upravljanje korist inercijalni navigacioni sistem.. Masa prilikom lansiranja je 2.010 kilograma. Sirijske verzije raketa potiču s kraja 1980 tih godina prošlog veka. Serijska proizvodnja ovih raketa završena je 1993. Pretpostavlja se da je ukupno proizvedeno 1.200 ovih raketa.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track