OD ZGRADA NAPRAVILI VERTIKALNE ŠUME: Liče na divne oaze, ali su ubrzo shvatili zašto tu ne može da se živi! Evo gde su pogrešili
Foto: EPA/SUNLING

ZANIMLJIV PROJEKAT

OD ZGRADA NAPRAVILI VERTIKALNE ŠUME: Liče na divne oaze, ali su ubrzo shvatili zašto tu ne može da se živi! Evo gde su pogrešili

Planeta -

Širom sveta arhitekte rade na tzv. zelenim zgradama, bilo da se radi o održivoj gradnji ili dizajnu koji se jednostavno ističe po svojoj zelenoj boji.

Čak postoji i reč za to - biofilija, gde se ljudi povezuju sa prirodom, a to danas može uticati i na arhitekturu. Jedan od zanimljivijih poduhvata može se videti u kineskom Čengduu, gradu sa više od 16 miliona stanovnika.

1 / 10 Foto: Hu Yan / Sipa Press / Profimedia

Čitav blok stambenih zgrada koje sa razlogom zovu vertikalnim šumama izgrađen je 2018. godine. Ideja je bila da se na ovaj način smanji buka i obezbedi čist vazduh.

Kako je navedeno svojevremeno na sajtu vlasnika nekretnine, svih 826 stanova iste godine je pronašlo vrlo brzo kupce.

Čengdu, Kina
foto: EPA/SUNLING

Međutim, kako navode mediji, samo se desetak porodica uselilo u zgrade jer se ubrzo videlo da vertikalne šume sa sobom nose i brojne probleme iako izgledaju maestralno.

Vegetacija na terasama i fasadama deluje zapušteno, zbog velikog broja komaraca i drugih insekata kojima takođe prija zelenilo. Ipak, drugi su uspeli da izbegnu ovaj problem.

Tvorac milanske vertikalne šume Stefano Boeri i botaničar Laura Gati pažljivo su izabrali biljke kojima će prekriti zgrade, a radi se o 800 vrsta drveća, 15.000 biljaka i 5.000 žbunova.

Sa druge strane, briga o vegetaciji ne postoji u Čengduu zbog čega se muče sa insektima.

Američki pejzažni arhitekta Deril Bejers, iz Njujorške botaničke bašte, kaže da zamisao u Čengduu nije "proradila" zbog lošeg dizajna posebno što se zna da u tom području caruje veoma vlažna klima.

Čengdu, Kina
foto: EPA/SUNLING

Zato se voda sakuplja na raznim mestima što je pogodno tlo za razmnožavanje komaraca, prenosi portal Conversation.

Ideja vertikalnih šuma može da zaživi samo ako se o biljkama neko redovno brine, a ovom bloku fale baštovani.

Čengdu, Kina
foto: EPA/SUNLING

"Tvorci i graditelji vertikalne šume u Čengduu nisu uopšte razmišljali o održavanju", rekao je Bejers.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track