AFRICI PRETI KRVAVI RAT EGIPTA, SUDANA I ETIOPIJE ZBOG VODE PLAVOG NILA: Spor oko brane važniji od tri gasna i naftna polja!
Foto: EPA/STR

pregovori propali, pretnje počele

AFRICI PRETI KRVAVI RAT EGIPTA, SUDANA I ETIOPIJE ZBOG VODE PLAVOG NILA: Spor oko brane važniji od tri gasna i naftna polja!

Planeta -

Egipatski predsednik Abdel Fateh al Sisi u sredu je upozorio na rizik regionalnog rata između Egipta i Etiopije oko gradnje jedne od najvećih brana na svetu na Plavom Nilu, pošto su pregovori tri države Egipta, Sudana i Etiopije završili neuspehom.

Etiopija država na istoku Afrike nade u svoj spas i ekonomski napredak polaže upravo u veliku branu na Plavom Nilu koja će omogućiti stabilno snabdevanje cele države strujom, ali i njen izvoz, dok se Egipat kao jedna od vojnonajjačih država Afrike tome protivi jer smatra da će akumulacija vode ako se izgradi ova brana ugroziti snabdevanje reke Nil vodom i time uništiti riblji fon u reci, ali i biljni i životinjski svet oko jedne od najvećih svetskih reka.

Egipat, Etiopija, Nil
foto: EPA/STR

Inače, tri delegacije početkom ove nedelje sastale su se u Kinšasi, glavnom gradu DR Kongo oko dogovora kako da reše problem sa gradnjom velike brane. pregovori su propali jer su kako je saopšteno razlike bile nepremostive.

Govoreći na otvaranju novog vladinog kompleksa, Al Sisi je rekao da Sudan i Egipat imaju koordinaciju stavova po tom pitanju i da su „saradnja i sporazum mnogo bolji od bilo čega drugog“.

Osvrćući se na prošle regionalne sukobe, rekao je: „Kažem našoj braći u Etiopiji, ne dolazimo do tačke kada dodirnete kap egipatske vode, sve su mogućnosti otvorene“, rekao je Al Sisi.

Etiopski ministar vode Seleshi Bekele nastojao je da ublaži tenzije.

„Nema potrebe za ulaskom u nepotreban rat. Rat ne može započeti zbog vode. Voda teče ako se borite danas, nastaviće da teče i sutra “, rekao je OM novinarima u sredu.

U sms poruci za Rojters Bekele je odbio optužbe da Etiopija koristi vodu druge države.

"Ne koristimo vodu generisanu iz Egipta ili Sudana jer voda ne teče uzvodno u Etiopiju. Koristimo vodu iz Etiopije za svoje nasušne potrebe prateći pravično i razumno korišćenje, a da ne nanosimo značajnu štetu našim susedima., rekao je on.

Egipat i Sudan su u izjavama nakon sastanka u Kinšasi optužili Etiopiju za nepopustljivost u pogledu ponovnog pokretanja pregovora pre drugog punjenja brane ovog leta.

Etiopija je u utorak rekla da ne može sklopiti sporazum kojim se krše njena prava na korišćenje Nila.

Etiopija, Egipat, Nil
foto: EPA/ Khaled Elfiqi

Sudanska državna novinska agencija SUNA izvestila je da je Kartum, koji je takođe upleten u granični spor sa Etiopijom, zatražio da se zamene etiopski mirovnjaci u misiji Ujedinjenih nacija na jugu Sudana.

„Postoji put političke eskalacije i Sudanu su prema međunarodnom pravu otvorene sve mogućnosti“, uključujući obraćanje Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija, rekao je sudanski ministar za navodnjavanje Jaser Abas na konferenciji za novinare u sredu u Kartumu.

Sudan i Egipat predložili su da se uključe Evropska unija, Sjedinjene Države i Ujedinjene nacije kao posrednici, uz tekuće vođenje razgovora sa Afričkom unijom. Obe zemlje su rekle da je Etiopija odbila predlog tokom sastanka, za koji je Seleši rekao da je deo pokušaja da se izazove kašnjenje, navodi državna novinska agencija FANA.

Egipat, Etiopija, Nil
foto: EPA/STR

Prošle nedelje, Sisi je rekao da će biti "nezamislive razmere nestabilnosti u regionu" ako brana bude uticala na snabdevanje vodom Egipta.

Podsetimo Sudan i Etiopija se spore i oko izgradnje etiopske brane Velike etiopske renesanse (GERD) na Plavom Nilu, u pograničnom pojasu sa Sudanom.

Etiopija je počela da puni akumulaciju za GERD nakon letnje kišne sezone prošle godine uprkos apelima Egipta u Sudana da se prvo postigne obavezujući sporazum o radu brane.

Egipat smatra da je izgradnja GERD pretnja za snabdevanje Egipta svežom vodom, koja se 90 odsto crpi iz Nila, dok Etiopija tvrdi da je ova brana od krucijalnog značaja za ekonomski razvoj zemlje.

Kurir.rs/Reuters/A.M.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track