PREMINUO PRINC FILIP, SUPRUG KRALJICE ELIZABETE II: Tuga u Velikoj Britaniji!
Foto: EPA

zastave na pola koplja

PREMINUO PRINC FILIP, SUPRUG KRALJICE ELIZABETE II: Tuga u Velikoj Britaniji!

Planeta -

Vojvoda od Edinburga, princ Filip, suprug britanske Kraljice Elizabete preminuo je danas u 99 godini.

Zastave na zgradama u Britaniji spuštene su na pola koplja.

Zdravlje princa Filipa duže vreme je bilo pogoršano. Da se nešto dešava sa njegovim zdravljem moglo se videti 2017. godine na kraljevskoj veridbi, kada se našalio da nema snage da ustane.

Od tad je retko viđan u javnosti, a većinu vremena provodio je na imanju kraljice Sandringham u Norfolku.

U Vindzor se ponovo vratio prošle godine kada je izbila pandemija koronavirusa, a lokdaun je proveo sa kraljicom gde su zajedno proslavili 73. godišnjica venčanja u novembru 2020.

Takođe proslavio je i svoj 99. rođendan u dvorcu Vindsor.

Biografija

Princ Filip rođen je kao Filipos, princ Grčke i Danske, na kuhinjskom stolu na ostrvu Krf 10. Juna 1921 kao jedini sin i poslednji od petoro dece princa Endrjua Grčkog i Danskog i princeze Alise Batenberške. Imao je četiri starije sestre Margitu, Teodoru, Sesiliju i Sofiju. Kršten je bio u grčkoj pravoslavnoj crkvi. Njegova babka po očevoj strani je bila grčka kraljica Olga.

Kada je bio star 18 meseci udrvenoj gajbi za prevoz pomorandži sa ostalim grčkim izbeglicama stigao je u Veliku Britaniju. Njegova porodica koja je imala holandske i ruske korene morala je pobeći iz Grčke pošto je monarhija bila srušena, kada je njegov otac za dlaku izbegao smrt. Poslali su ga u internat u Nemačku i u Škotsku, a praznike je preživljavao kod rodbine.

Godine 1939. upoznao je tadašnju prestolonaslednicu Elizabetu koja je imala 13 godina, mediji navode da su pre upoznavanja razmenjivali pisma. Govorilo se da je to bila ljubav na prvi pogled.

Kao mladu princezu očarao ju je kao kadet kraljevske mornarice. Godine 1940. Otišao je u rat i protiv Nemaca borio se na Kritu i učestvovao u iskrcavanju saveznika na Siciliju, a akter je i predaje Japana u Tokijskom zalivu 1945. godine.

Brak kraljice Elizabete II i princa Filipa zaključen je 20. novembra 1947. u Vestminsterskoj opatiji u Londonu, a svadbena zvona za tada dvadesetšestogodišnjeg Filipa označili su kraj vojne karijere. Umesto sa se penje u vojoj hijerarhiji postao je pratilac kraljice Elizabete II, koju je obavljao strpljivo decenijama s čime će ostati upisan u istoriji Britanije kao najduži pratilac.

U braku sa kraljicom Elizabetom kraljevski par dobio je četvoro dece: Čarls 1948, 1950 Ana, Endrju 1960 i Edvard 1964.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja