IAKO KRALJEVSKE KRVI, PRINC FILIP JE IMAO TEŠKO DETINJSTVO: Rođen je na Krfu, na kuhinjskom stolu! Odvojen od majke sa 8 godina!
Foto: Profimedia / Capital Pictures / BACKGRID, Profimedia / KEYSTONE Pictures USA

rastao bez doma

IAKO KRALJEVSKE KRVI, PRINC FILIP JE IMAO TEŠKO DETINJSTVO: Rođen je na Krfu, na kuhinjskom stolu! Odvojen od majke sa 8 godina!

Planeta -

Princ Filip, vojvoda od Edingurga, koji je danas preminuo u miru u svom domu u 99. godini, iako plave krvi, dokaz je da članovi kraljevskih porodica mogu imati veoma burno i teško detinjstvo.

Princ Filip rođen je 10. juna 1921. godine na kuhinjskom stolu u svojoj porodičnoj kući Mon Repos na grčkom ostrvu Krf. Bio je peto dete i jedini sin roditelja princa Andreja od Grčke i Danske i princeze Alis.

Njegovo kraljevsko poreklo bilo je mešavina Grčke, Danske, Rusije i Pruske s očeve strane, a baka po majci, princeza Viktorija od Hesena, bila je unuka kraljice Viktorije, ša je tako bio treće koleno u srodstvu s asvojom životnom saputnicom Elizabetom II.

princ Filip, vojvoda od Edinburga, princeza Alis
foto: Profimedia / PA Images

Njegova majka rođena je kao princeza Alis od Batenberga 1885. godine u dvorcu Vindzor, kao praunuka kraljice Viktorije. Odgajana kao engleska princeza, iako su oba njena roditelja - princeza Viktorija od Hesena i Rajna i princ Luj od Batenberga bili Nemci.

Na krunisanju kralja Edvarda VII,1092, mlada Alis se "do ušiju" zaljubila u princa Andreja, mlađeg sina grčkog kralja. Iako su se venčali i delovalo je da će srećno živeti, problemi su nastali veoma brzo.

Izbijanjem Balkanskih ratova, princ Andrej je vraćen u vojsku, a princeza Alis je pomagala u operacijama i uspostavljanju poljskih bolnica, zbog čega joj je kralj Džordž V, deda sadašnje kraljice, dodelio Kraljevski crveni krst 1913. godine.

princ Filip, vojvoda od Edinburga, princeza Alis, princ Andrej
foto: Profimedia / PA Images

Do 1914. Alice je imala četiri ćerke. međutim, u Grčkoj se spremala revolucija i ubrzo nakon što se princ Filip rodio 1921. godine, grčka kraljevska porodica je prognana.

Izbeglica kao beba, u gajbici za pomoranže

Sa samo 18 meseci, budući vojvoda od Edinburga je smešten u improvizovani krevetić - gajbicu za pomorandže, dok je porodica bežala iz zemlje na britanskom ratnom brodu.

S abroda su se kao izbeglice iskrcali u Francuskoj gde su odseli u prdgrađu Pariza, u kući koju im je ustupila bogata rođaka, grčka i danska princeza.

princ Filip, vojvoda od Edinburga
foto: Profimedia / KEYSTONE Pictures USA, Profimedia / AFP

Od tada počinje veoma turbulentno detinjstvo princ Filipa, između ostalog jer je bio bez stalnog doma.

Godinama kasnije, kada ga je reporter Independenta pitao kojim jezikom govori kod kuće, on je odgovorio: „Kako to misliš„ kod kuće ?“

Tako je pričajući jednom biografu 2001. godine rekao:

"Jednostavno se dogodilo da se porodica raspala. Moja majka je bila bolesna, sestre su bile udate, otac je živeo na jugu Francuske, a ja sam jednostavno morao sam da idem dalje. Jednostvano moraš".

princ Filip, vojvoda od Edinburga
foto: Profimedia / Keystone Pictures USA

Kada je imao svega 8 godina, Filip je poslat na tri godine u školu Sariju u Engleskoj, ali se preselio u Nemačku gde su se sve četiri njegove sestre udale.

Međutim, i tamo je ostao kratko i odveden je u internat Gordonstoun, u Britaniji. Taj boravak u Škotskoj, daleko od ikog bližnjeg, na njega je ostavio veoma veliki uticaj.

Odvojen od majke koju je lečio Frojd

Stresan izbeglički život u Parizu uzeli su danak u životu Filipove majke. Živeli su od onoga što im rođaci daju, bez ikakvih primanja, a religijska uverenja princeze Alis bila su sve ekscentričnija. Do 1930. godine tvrdila je da čuje čudne glasove i verovala je da ima kontakte sa Isusom i drugim verskim ličnostima.

Dijagnostikovana joj je šizofrena, a kada je lečenje u berlinskoj klinici propalo - po savetu Sigmunda Frojda, njena materica je uništena rentgenom da bi je "izlečila od frustriranih seksualnih želja", i potom je primljena u švajcarski sanatorijum.

princ Filip, vojvoda od Edinburga, Elizabeta II, kraljica Elizabeta
foto: Profimedia / PA Images

Na dan kada je otišla, devetogodišnjeg princa Filipa baka je izvela na piknik. Kad se vratio, majka je već otišla bez da se on pozdravio s njom.

Tamo je ostala zatvorena dve i po godine.

Iako se par nikada nije razveo, Alis je faktički bila napuštena od muža princ Andrja, koji je sa ljubavnicom živeo na francuskoj rivijeri. Preminuo je 1944. u Monaku.

princ Filip, vojvoda od Edinburga, Elizabeta II, kraljica Elizabeta
foto: Profimedia / PA Images

Tako je princ praktično bio beskućnik, provodeći internatske školske praznike sa različitim rođacima, svog voljenog ujaka lorda Luisa Maunbetana.

Kada je Alis na kraju puštena iz sanatorijuma 1932. godine, postala je usamljenica i boravila po skromnim nemačkim pansionima. Majka i sin se nisu videli sve dok ih 1937. godine nije spojila tragedija. Videli su se na sahrani Filipove sestre Sesil koja je sa svojom porodicom poginula u avionskoj nesreći u 26. godini.

Kada je Filip imao 16 godina, princeza Alis je želela da Filip živi sa njom u Atini (Grčka monarhija je obnovljena 1935). Ali Filipova budućnost ležala je u Kraljevskoj mornarici. A do 1941. godine Alis je ponovo ostala "zarobljena" u nacistički okupiranoj Grčkoj.

Njen brat, Lord Mountbatten, slao je pakete sa hranom, međutim ona ih je prosleđivala najugroženijima.

Zatim je više od godinu dana sakrivala jevrejsku porodicu na poslednjem spratu svoje kuće, samo nekoliko metara od sedišta Gestapa. Kada je Gestapo postao sumnjičav, Alis se pozvala na gubitak sluha i tako izbegavala da odgovara na njihova pitanja.

Posle rata, dijamanti iz Alisine tijare poslati su na restauraciju a potom Filipu za verenički prsten koji je poklonio princezi Elizabeti, budućoj kraljici Velike Britanije.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja