Najnovije vesti

POBUNA AMERIKANACA NA DAN NEZAVISNOSTI? Biće vakcinisani ali će im 4. jula faliti nešto bez čega praznika nema! (VIDEO)
Foto: Profmedia

drama

POBUNA AMERIKANACA NA DAN NEZAVISNOSTI? Biće vakcinisani ali će im 4. jula faliti nešto bez čega praznika nema! (VIDEO)

Planeta

Americi preti pobuna vakcinisanih ali gladnih građana početkom jula ove godine.

Naime, svinja je sve manje otkako je pandemija počela. Sada analitičari predviđaju više cene i kratku zalihu svinjskog mesa za hranu poput hrenovki i slanine kako se restorani ponovo otvaraju, a letnji roštilji nastavljaju kako vakcinacije u SAD-u ubrzavaju.

Problemi su "posledice prošlogodišnjih poremećaja", rekla je Kristin Mekkraken, izvršna direktorka Rabobank za životinjske proteine.

"Ovo seže sve do početka COVID-a", rekao je Isak Olvera, ekonomista za hranu i poljoprivredu u ArrovStream.

Većina Amerikanaca će moći da dobije vakcinu protiv COVID-19 do četvrtog jula. Ali "mnogi potrošači se i dalje osećaju prijatnije sa spoljnim trpezarijama i okupljanjima, pa pretpostavljam da će roštiljanje biti veoma popularna aktivnost ovog leta", rekla je En-Mari Roerink, direktorka i osnivač kompanije 210analitics.

Uz to, mekkrakenova kaže da postoji verovatno zaostala potražnja za mesom. "Roštilj i porodična okupljanja biće lep način za ponovno povezivanje i biće glavni pokretač potražnje za mesom u narednim mesecima," rekla je ona.

Ali zbog manje proizvodnje prošle godine i većih gubitaka bolesti prošle zime, svinja je pogodila, rekla je ona, a to će povećati cene usred povećane potražnje.

"Čitav lanac snabdevanja zaista je stisnut i nažalost ne izgleda da će ovo biti nešto što će se poboljšati od ovde do početka leta", rekao je Olvera.

Prema Olveri, broj svinja na tržištu, prasadi i budućih prasadi opao je za 1,8%, 1,4% i 2,5%, od 1. marta 2020. do 1. marta 2021. godine.

Pad znači da će trgovci na malo "srazmerno opskrbiti" svinjskim mesom, rekao je on, pa će potrošači videti veće cene i manje popuste da spreče da prodavnice ostanu bez zaliha.

"Povoljne ponude mesa mogu biti teške za potrošače ovog leta", rekla je Mekkraken. "Dakle, moj savet potrošačima bio bi da se nabave kad nađete dobar posao."

Ali potrošači uglavnom menjaju svoje preferencije, a trgovci na malo menjaju svoje promotivne strategije, rekao je Roerink.

"Iako su cene možda malo više, potrošači su obično vrlo kreativni u prilagođavanju u drugim oblastima kako bi ugostili porodicu i prijatelje", rekla je Roerink.

Kurir.rs/Business Insider

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...