SVET U PANICI, STIŽE NAM SUPER KORONA: Novi soj virusa je u osnovi brazilski, ali sadrži još 18 drugih varijacija! VIDEO
Foto: Profimedia

opasno

SVET U PANICI, STIŽE NAM SUPER KORONA: Novi soj virusa je u osnovi brazilski, ali sadrži još 18 drugih varijacija! VIDEO

Planeta -

Nova super varijanta virusa Covid-19 u Brazilu je kombinacija 18 različitih mutacija, uključujući takozvane sojeve Brazila, Britanije i Južne Afrike.

Prema izveštajima lokalnih medija, naučnik iz južnoafričke zemlje potvrdio je da novi soj, koji je prvi put otkriven u gradu Belo Horizonte, sadrži višestruko poznate mutacije.

„[Ima] zajedničke karakteristike sa varijantama koje su već kružile Brazilom, ali ima i nove karakteristike“, rekao je Renato Santana, virolog sa Saveznog univerziteta u Minas Geraisu, lokalnim dnevnim novinama G1.

„Kao da su se ove varijante razvijale“, rekao je Santana, dodajući da nova varijanta uključuje iste gene modifikovane od brazilskog Manausa, poznatu kao P1, britanska i južnoafrička varijanta.

Iako je naglasio da je prerano reći da je novi soj zarazniji ili smrtonosniji, Santana je rekao da novi soj ima karakteristike onih varijanti koje su već povezane sa većim rizikom od smrti.

Brazil je poslednjih nedelja zabeležio brzi porast infekcija Covid-19, a Santana je rekao da bi brzorastući broj teško bolesnih mogao biti povezan sa različitim mutacijama koje su trenutno u opticaju u Brazilu i šire.

On je navodno rekao da relativno sporo vakcinisanje „ubrzava pojavu novih varijanti, jer kontinuirano širenje virusa omogućava da se„ obuči “za otkrivanje i zaobilaženje antitela, jer imuni sistem samo„ pazi na originalni soj “ Santana je navodno rekao.

Kurir.rs/City AM

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track