Najnovije vesti

ASANŽ JE VEĆ 2 GODINE U ZLOGLASNOM ZATVORU: Kada je objavio snimke iz Iraka, Amerika mu je uništila život! Ovo je njegova priča
Foto: AP/EPA/Youtube

najopasniji čovek na svetu

ASANŽ JE VEĆ 2 GODINE U ZLOGLASNOM ZATVORU: Kada je objavio snimke iz Iraka, Amerika mu je uništila život! Ovo je njegova priča

Planeta

Najpoznatiji svetski uzbunjivač i osnovač Vikiliksa, Džulijan Asanž, već dve godine čami u britanskom ozloglašenom zatvoru Belmarš, odakle mu preti i izručenje u SAD, po optužnici od 18 tačaka, uključujući špijunažu i odavanje više od 250.000 poverljivih dokumenata iz Iraka i Avganistana.

Podsetimo, prethodno je 6,5 godina proveo u ekadorskom ambasadi u Londonu, međutim, čim se promenila vlast u toj južnoameričkoj zemlji, ukinut mu je azil i 11. aprila je policija ušla u rezidenciju i izvukla ga napolje.

Dok su ga nosili, povikao je: "Morate se odupreti, možete se odupreti"!.

BELMARŠ

Zatvor Belmarš nalazi se na jugoistoku Londona, a ustanova je A kategorije sa visokim stepenom obezbeđenja koji može da primi 910 zatvorenika.

zatvor Belmarš, Belmarš, London
foto: Profimedia

Ovaj zatvor sveojevremeno je prozvan "Britanski Gvantanamo", a u njegovim ćelijama su ležali zatvorenici takozvanog visokog profila poput Abu Katade, proglašenog za desnu ruku Osame Bin Ladena, zaduženog za Evropu, kao i četvorica osuđenih za pokušaj samoubilačkog napada u londonskom javnom prevozu.

Među šarenim spektrom zatvorenika u Belmaršu nalaze se osuđenici od niskorizičnih prestupnika do najrizičnijih. Takođe, tu robija i jedan manji broj onih koji zahtevaju poseban tretman uprave zbog svojih javnih profila.

Ukoliko bude izručen SAD, verovatno će biti poslat u savezni zatvor "Supermaks" u Koloradu, izjavila je svojevremeno pred britanskim sudom bivša upravnica Kazneno-popravnog centra Metropoliten u Njujorku Morin Bejird.

Ona je, svedočeći na sudu koji odlučuje o Asanžovom izručenju SAD, rekla da bi on morao da "umire" da bi izašao iz najozloglašenijeg zatvora u Sjedinjenim Državama.

Supermaks, zatvor Supermaks, 11.2.2019
foto: AP

"Supermaks" se smatra najbezbednijom američkom kaznenom ustanovom. Ovde su smešteni neki od najozloglašenijih kriminalaca u zemlji.

Tu kaznu izdržava meksički narko-bos Hoakin "El Čapo" Guzman, Zakarijas Musaui, pripadnika Al Kaide koji je pomogao da se isplaniraju napadi 11. septembra, Ramzi Jusef, odgovoran za bombardovanje Svetskog trgovinskog centra 1993. godine.

NAJOPASNIJI ČOVEK NA SVETU

Asanž, koga su pojedini publicisti opisali "kao najopasnijeg čoveka na svetu" po svemu je sasvim osobena ličnost, po načinu života, preokupacijama, manirima, školovanju, čak i po uslovima u kojima je odrastao.

U jednom intervjuu 2010. Asanž je izjavio da se zalaže za nešto što on naziva "naučno novinarstvo", odnosno, situaciju koja bi bila drugačija od postojeće u kojoj čitaoci nisu u mogućnosti da provere ono što čitaju, a što, dakle, može biti plod zloupotrebe.

Džulijan Asanž
foto: Profimedia / Fabrice COFFRINI/ AFP

Svoju ulogu pojednostavio je sledećim rečima: "Kada vlade prestanu da muče i ubijaju ljude, kada korporacije prestanu da zloupotrebljavaju pravni sistem, tada će, možda, doći vreme da se postavi pitanje odgovornosti boraca za slobodu govora".

Asanž je postao globalno poznat 2010. godine, pošto je 28. novembra Vikiliks (WikiLeaks, uzbunjivački sajt) obelodanio više od 251.000 diplomatskih depeša, odnosno, prepisku između Stejt departmenta i diplomatskih predstavništava SAD širom sveta. Taj materijal sadržao je čak 40 procenata poverljive građe, a više od šest odsto tajnih dokumanata.

Pravio probleme celom svetu

I prethodno su njegove aktivnosti izazivale ozbiljnu glavobolju zvaničnika i njihovih službi, poput situacije kada se polovinom te godine pojavio "slučaj apač", koji su Asanž i njegovi saradnici nazivali "Projekat B".

Radilo se o videu iz kokpita američkog helikoptera "apač" na kojem se vidi kako američki vojnici 2007. godine, u Iraku, iz vazduha hladnokrvno ubijaju 18 civila, među kojima i dvojicu novinara (Rojtersa).

Asanž je Vikiliks osnovao 2006. godine, a s radom je počeo januara 2007. što će sam Asanž opisati kao "Vikipediju bez cenzure".

Prvi objavljeni dokument optuživao je vlasti Somalije zbog angažovanja kriminalaca za obavljanje likvidacija. Verodostojnost ovog dokumenta odmah je osporena.

10.000 stranica dnevno

Sajt Vikiliks dnevno je obelodanjivao 10.000 stranica dokumenata, diplomatskih depeša koje se od tada nisu skidale sa naslovnih strana novina širom sveta, pri čemu su raskrinkavane brojne nepodopštine, od "prljavih poslova" u svetskoj diplomatiji, pa do zločina, ili jednostavno tračeva.

Tako je obelodanjena građa o ubistvima u Keniji, potom odlaganju otrovnih materija na tlu Afrike, kompromitujuća prepiska banaka Kaupthing i Julius Baer, materijali o dejstvima SAD u Iraku, odnosno Avganistanu, ili o prilikama u Gvanatanamu.

vikiliks, 0102559130
foto: profimedia

Interpolova potrenica za Asanžom raspisana je 30. novembra 2010. a 7. decembra Britanci su ga uhapsili, na osnovu zahteva Švedske. U toj zemlji on je optužen zbog navodnih prestupa seksualne prirode.

PostFinance, švajcarska banka, blokirala je njegova sredstva, decembra 2011. s obrazloženjem da prijavljeno mesto boravka ne odgovara istini, dok su MasterCard, Visa Inc., PayPal, kao i Bank of America onemogućavale priliv sredstava Vikiliksu.

Po tvrdnjama Asanža u najboljim vremenima Vikiliks je dnevno dobijao i do 85.000 britanskih funti. Ipak, Okružni sud u Rejkjaviku, Island, godine 2012. stao je na stanovište da je Visa Inc. prekršila ugovor i time pričinila štetu od 20 miliona dolara.

Tek kada se pojavila njegova biografija negde na samom kraju 2010, na šta je Aasnž bio primoran kako bi olakšao finansijske prilke, postalo je jasno da je on ustvari čuveni haker Mendaks, čiji je životni put opisan u knjizi Sjulet Drajfus "Underground" (Podzemlje).

37 puta se selio kao dete

Inače, Asanž je rođen jula 1971. godine u Taunsvilu, Kvinsland, Australija, gradu smeštenom na severoistočnom priobalju Australije.

Džulijan Asanž
foto: AP/Frank Augstein

Nedaleko od Taunsvila, nekih osam kilometara, na izlazu iz klivlandskog zaliva nalazi se ostrvo Magnetik, na kojem je Asanž, u izgleda pomalo idiličnim okolnostima, u prirodi, proveo znatan deo detinjstva. Magnetik je zeleno tropsko ostrvo površine pedesetak kilomatara, poput recimo Lastova.

Pošto su se njegovi roditelji, kada je ovaj imao osam godina, razveli, a majka se ponovo udala, usledio je koju godinu potom period seljakanja, zbog borbe za starateljstvo nad decom.

Navodno, čak 37 puta se selio s majkom i braćom do 14. godine. I takav način žvota kao da je postao njegova sudbina. Promenio je niz škola i fakulteta (njih čak šest). Tako je studirao fiziku, matematiku, pa filozofiju, čak i neurologiju. Ne samo da ništa od toga nije okončao, nego se po svemu sudeći kroz studije jedva provlačio.

Džulijan Asanž
foto: EPA-EFE/ANDY RAIN

Rano se zainteresovao i za računarstvo. Već u šesnaestoj bio je pripadnik (odnosno osnivač) hakerske grupe, koju su nazvali - "Međunarodni podrivači". Kako je insistirao u potonjim objašnjenjima, imali su strog kodeks, koji je podrazumevao da je nedopustivo razaranje sistema u koji su uspeli da provale, kao i ma kakva promena nađenih podataka.

Kako bilo, hapšen je još kao tinejdžer zbog upada u sisteme univerziteta, telekomunikacione kompanije Nortel, čak i Pentagona i NASA.

Tinejdžer buntovnik

Upamćeno je da se oktobra 1989, uoči lansiranja svemirskog broda Atlantis, na monitorima NASA-e iznenada pojavio napis WANK, od Worms Against Nuclear Killers, što je bio naziv hakerske grupe "Crvi protiv atomskih ubica". Asanž je bio jedan od šestorice tinejdžera privedenih tim povodom.

Iako je proces okončan samo novčanom kaznom od 2100 dolara, pošto je optužba, ma koliko ozbiljna i obuhvatna, napomenula da nije bilo zlonamernosti u Asanžovim ativnostima, posledice su ipak bile ozbiljne. I dužina procesa i težina čitave situacije doveli su ga do nervnog sloma. Potpuno rastrojen, izvesno vreme živeo je čak i kao beskućnik.

Tokom devedesetih, posvetio se izgradnji baze podataka jedne asocijacije koja se bavila problematikom starateljstva u Australiji. Imao je jasan lični motiv, jer je vodio borbu za sina kojeg je dobio sa osamnaest. Tamošnja administracija međutim nije imala mnogo razumevanja za njegove argumente. Nekako je tek 1999. postigao dogovor o starateljstvu nad detetom.

Verovatno poučen iskustvima, nastojao je da se uklopi u društveno prihvatljive okvire. Tako je bio među osnivačima preduzeća Suburbia pablik akces netvork, u Melburnu, čiji su domen, razumljivo, bile internet usluge. Nemiran duh, međutim, odveo ga je na brojna putovanja. Tako je kao svojevrsni beskućnik proputovao Aziju, živeo u Keniji, u Tanzaniji, Belgiji, na Islandu, Švedskoj.

Kada je okupljao grupu s kojom je osnovao Vikiliks svoju nameru on je tumačio kao suprotstavljanje režimima poput Kine, Rusije i zemalja centralne Azije, a potom isto tako i ma kakvog ilegalnog i nemoralnog ponašanja vlada odnosno kompanija, "uključujući i američku vlast". Kako se ispostavilo najviše pikanterija bilo je vezano za SAD i njihovu politiku.

Za svoj rad Asanž je primio i niz priznanja, poput Amnesty International Media Award (2009.); Sam Adams Award (2010.); Sydney Peace Prize (2011.); Martha Gellhorn priznanje za novinarstvo (2011.). Listovi Tajm i Mond proglasili su ga Osobom godine 2010. U oba slučaja glasovima čitalaca.

Utočištu je pronašao u ambasadi Ekvadora u Londonu u junu 2012.

Čelsi Mening, koji je kao vojno lice dostavila Vikiliksu onih 250.000 dokumenata čije je obelodanjivanje potom proslavilo Asanža (pa i samu Čelsi, inače rođenu kao Bredli), sredinom 2013. godine osuđena je, zbog više dela, na 35 godina zatočeništva.

Asanž je više puta naglašavao da više ne veruje u pozitivan ishod svog slučaja te da strahuje da ga SAD neće pustiti na miru zbog onoga što je učinio.

Kako se izrazio: "Moguće je da sam osuđen na smrt".

Dobio dvoje dece u azilu

Advokat odbrane osnivača Vikiliksa Džulijana Asanža Stela Moris, koja je prošle godine otkrila da mu je rodila dva sina dok je boravio u ambasadi Ekvadora u Londonu, podnela je tada zahtev za njegovo puštanje iz zatvora ističući da je njegov život u opasnosti zbog pandemije korona virusa.

Ona je u pismu objasnila da je srela Asanža 2011. godine dok je bila pravni istražitelj i da je prijateljstvo, "uprkos vanrednim okolnostima", preraslo u vezu 2015. godine.

Stela Moris
foto: EPA/FACUNDO ARRIZABALAGA

Dodala je da je uložila ogroman trud da zaštiti trogodišnjeg Gabrijela i jednogodišnjeg Maksa od atmosfere koja okružuje njihovog oca.

Asanž je prisustvovao rođenju dvoje dece u Londonu preko video-linka, a starijeg Gabrijela je video u ambasadi gde mu je bio doveden.

"Postali smo prijatelji i gledali smo filmove zajedno i jednostavno sam volela da provodim vreme s njim. Bilo je veoma romantično i slatko. Nije bilo lako, ali kada ste sa nekim koga volite možete nemoguće situacije da učinite mogućim", rekla je ona za emisiju "60 minuta".

Zanimljiv je i slučaj još jednog uzbunjivača, inače bivšeg obaveštajca CIA, Džefrija Sterlinga. On je protiv CIA podneo tužbu zbog diskriminacije 2015. godine zbog čega mu je suđeno pod aktom za špijunažu.

On je prethodno učestvovao u Operaciji Merlin koja je imala za cilj da podriva razvoj nuklearnog programa Irana, ali kada je uvideo da se ne poštuju bezbednosni protokoli, svoju zabrinutost predstavio je članovima obaveštajnih komitet Senata i Predstavničkog doma, zbog čega je na kraju protiv njega pokrenuta hajka. Ne samo što je ostao bez posla, i bio na meti zbog tužbe za diskriminaciju, optužen je i da je podatke CIA predavao novinaru Njujork tajmsa Džejsmu Rizenu. Bio je osuđen na 42 meseca, a izdržao je 2,5 godine u zatvoru.

Kako kaže, na isti način će pokušati da sude i osude Asanža.

"Mislim da je Sud više puta dosad pokazao da je pro-CIA i provladin, tako da je moguće da američka vlada upravlja slučajem i vodi ga u kom god pravcu želi. Ukoliko izruče Asanža Americi, biće proglašen krivim i biće zatočen tamo", rekao je za Jacobinmag.

Kurir.rs

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...