OVO JE NAJTRAŽENIJI KRIJUMČAR LJUDIMA NA SVETU: Pušten je na slobodu, a stoji iza mnogih zlodela VIDEO
Foto: Twitter/@ObservatoryLY

zovu ga bija

OVO JE NAJTRAŽENIJI KRIJUMČAR LJUDIMA NA SVETU: Pušten je na slobodu, a stoji iza mnogih zlodela VIDEO

Planeta -

Libijske vlasti pustile su na slobodu čoveka koji se smatra najtraženijim krijumčarem ljudima na svetu i koga je Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija sankcionisao zbog direktne umešanosti u potonuća migrantskih brodova.

Član Obalske straže Abd el Rahman Milad, poznat pod nadimkom Bija, osumnjičen je da je bio deo kriminalne mreže koja deluje u gradu Zaviji na severozapadu Libije. Bija je uhapšen prošlog oktobra, ali je u nedelju pušten na slobodu pošto je vojni državni tužilac u Tripoliju odustao od optužbi protiv njega zbog "nedostatka dokaza". Ova vest nije dobro dočekana u Italiji gde su dvoje novinara Nelo Skavo i Nensi Porsia, koji su izveštavali o Biji, dobili policijsku zaštitu zbog pretnji smrću.

Libija je postala glavni kanal za migrante koji iz Afrike i sa Bliskog istoka beže preko Mediterana u nadi da će doći do Evrope. Zemlja je zato postala poprište korupcije i trgovine ljudima. U oktobru 2018. Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija uveo je sankcije Biji i još petorici navodnih vođa kriminalnih mreža koje su se bavile trgovinom migrantima i drugim ljudima iz Libije.

Prema Ujedinjenim nacijama, Bija je bio na čelu regionalne obalske straže u Zaviji, gradu koji je "stalno povezan s nasiljem nad migrantima i drugim krijumčarima ljudi". Savet stručnjaka Ujedinjenih nacija saopštio je 2017. godine da je Bija sa ostalim članovima obalske straže "direktno umešan u potapanje migrantskih brodova korišćenjem vatrenog oružja".

Naveli su i da je u gradu otvorio centar za pritvaranje migranata u kojem su zlostavljani, a bio je i "važan saradnik" u krijumčarenju goriva.

"Apsurdno je da Italija i dalje daje novac libijskoj Obaalskoj straži, zemlji koja je oslobodila krijumčara koji je pretio italijanskim državljanima", rekao je novinar Skavo koji je prvi dokumentovao da Bija deluje u Italiji.

migranti, Libija, brodovi, 30 11 2018
foto: AP/Javier Fergo

Italijanski list Avenire je 2019. godine dokumentovao da je Bija u Italiji prisustvovao nizu zvaničnih sastanaka na Siciliji i u Rimu 2017. Zbog ovih navoda je kritikovan tadašnji ministar unutrašnjih poslova Marko Miniti. Tri meseca ranije, Miniti je sa čelnikom libijske vlade koju podržava UN, Fayezom el Sarajem, potpisao memorandum o saradnji s libijskom obalskom stražom, koji je obuhvatao pružanje četiri patrolna broda. Dogovorom je libijska obalska straža dobila ovlašćenja da presreće migrantske čamce na moru i preusmerava ih u Libiju.

migranti, Libija
foto: AP / Libyan Coast Guard

Bija je predstavljen na sastancima kao "zapovednik libijske obalske straže", javio je list Avenire. Miniti je porekao bilo kakvu nezakonitost, rekavši da Italija u to vreme nije bila upoznata sa kriminalnim optužbama protiv Bije.

Bija je u utorak, u objavi na Fejsbuku napao libijsku i svetsku štampu: "Kada sam uhapšen prošlog oktobra, pisali su lažne vesti o meni ... Znam da su hapšenje naredili neki političari koji su zaboravili da je Abd al Rahman Milad godinama štitio obale naše domovine." U gradu Zaviji mnogi su proslavili njegovo oslobađanje. Na društvenim mrežama su objavljene fotografije na kojima se vidi kako ga grli mnoštvo nasmejanih muškaraca, prenosi Gardijan.

Kurir.rs/Gardijan

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja