ZBOG OVOG UBISTVA U SAD TRAJU PROTESTI VEĆ TRI NOĆI: Svi se pitaju kako je policajka mogla da pomeša šoker i pištolj! VIDEO
Foto: Brooklyn Center Police Department

kobni prekršaj

ZBOG OVOG UBISTVA U SAD TRAJU PROTESTI VEĆ TRI NOĆI: Svi se pitaju kako je policajka mogla da pomeša šoker i pištolj! VIDEO

Planeta -

Policajka Kim Poter, koja je u Minesoti ubila 20-godišnjeg crnca Duantea Rajta, optužena je za drugostepeno ubistvo, a zbog ovog incidenta već tri noći zaredom traju protesti u kojima je došlo do većih sukoba sa policijom.

Incident se desio tokom vikenda kada je poliucija zaustavila mladog Rajta zbog saobraćajnog prekršaja. Kako se na snimku vidi, do sukoba je došlo kada je mladić pokušao da se na silu vrati u automobil dok je policajka pokušavala da mu stavi lisice.

Bivši šef policije, koji je podneo ostavku, izjavio da je Poter, belkinja i policajka sa 26-godišnjim iskustvom, nameravala da upotrebi šoker protiv Rajta ali je umesto toga greškom pucala iz pištolja.

Na snimku se čuje: „Elektrošoker, elektrošoker“, a potom se začuo pucanj. Rajt je zatvorio vrata od automobila, a policajka izgovara: „Upucala sam ga“:

Teško ranjen, Rajt je odvezao automobil nekoliko ulica dalje a potom preminuo.

Minesota, Duante Rajt, protest, ubistvo
foto: EPA / CHRISTIAN MONTERROSA

„Verujem da je policajka umesto elektrošokera izvadila pištolj i ubila ga jednim metkom“, rekao je Tim Genon dodavši da nema reči koje bi olakšale bol.

Ostaje nejasno međutim, kako je policijaka sa tolikim iskustvom uspela da pomeša šoker i pištolj.

Šokeri ispaljuju male elektrode poput strelica koje mogu proizvesti visokonaponski udar kako bi privremeno onesposobili osumnjičenog. Koriste ih gotovo sve američke policijske uprave. Policajci su obično obučeni da pištolj drže u futroli na jednoj strani, kako ga ne bi pobrkali sa šokerom koji se drži na pojasu s druge strane tela.

Minesota, Duante Rajt, protest, ubistvo
foto: EPA / CHRISTIAN MONTERROSA

"Dakle, ako ste dešnjak, nosite vatreno oružje na desnoj strani, a šoker na levoj", kazao je Tim Gannon, bivši policijski šef Bruklin Centra.

Upravo da bi se izbegla mogućnost da se šoker pomeša sa oružjem, oni se proizvode u scetilm bojama, znatno su lakši od oružja, imaju različita hvatanja i obično nemaju sigurnosni mehanizam obarača.

Kurir.rs / CBS News, Foto: Brooklyn Center Police Department

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja