SVE JE NESTALO ZA SAMO 2 SATA I 20 MINUTA: Na današnji dan je potonuo Titanik, pogledajte retke snimke impozantnog broda VIDEO
Foto: Maurice-Louis Branger / Roger Viollet / Profimedia

pronašli olupinu posle 73 godine

SVE JE NESTALO ZA SAMO 2 SATA I 20 MINUTA: Na današnji dan je potonuo Titanik, pogledajte retke snimke impozantnog broda VIDEO

Planeta -

Najveći i najluksuzniji brod sa početka 20. veka "Titanik" potopljen je na današnji dan 1912. godine, a tom prilikom stradalo je 1.523 ljudi, računajući putnike i osoblje.

Na brodu je bilo 2.224 ljudi.

Na prvom putovanju iz Velike Britanije u SAD "Titanik" je udario u ledeni breg u severnom Atlantiku.

Mada je smatran "nepotopivim", potonuo je za samo dva časa i 20 minuta. "Titanikom" je komandovao kapetan Edvard Smit koji je takođe poginuo.

Titanik, 0299076777
foto: Profimedia / Pictures From History / AKG

Brod je prevozio neke od najbogatijih ljudi sveta, kao i stotine iseljenika iz Britanije, Skandinavije i cele Evrope, koji su hteli da započnu novi život u SAD.

Dan nakon strašne nesreće, još jedan brod je prošao tim putem. Posada je fotografisala ogromnu santu ne znajući da se nekoliko sati ranije tu odigrala katastrofa i da "Titanik" leži na dnu okeana. Čak su na santi leda mogli da uoče tragove crvene boje.

Smeštaj za putnike prvog razreda bio je vrhunac udobnosti i raskoši, sa teretanom, bazenom, bibliotekom, restoranima i kabinama.

0511970358, Titanik
foto: Profimedia

Bežična telegrafija visoke snage omogućavala je putnicima slanje telegrama i komunikaciju sa drugim brodovima.

Iako je "Titanik" imao napredne bezbednosne faktore poput vodootpornih pregrada i daljinski zatvaranih vodootpornih vrata, zbog zastarelih pomorskih sigurnosnih propisa imao je čamaca dovoljno za samo 1.178 ljudi, što je trećina njegovog kapaciteta.

Brod je imao 16 soha (malih dizalica) za čamce – mogle su da spuste po tri čamca svaki, ukupno 48. Međutim, "Titanik" je nosio samo 20 čamaca.

Havarija "Titanika" jedna je od najvećih i najpoznatijih pomorskih nesreća ikada. Bile su potrebne 73 godine da se pronađe njegova olupina.

Kurir.rs

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track