RADNICI AMAZONA TRAŽE BOLJE USLOVE RADA, A SADA SE OGLASIO I BEZOS Otvorio srce u pismu akcionarima, evo šta misli o radu u firmi!
Foto: Epa / Victoria Bonn-Meuser

direktno

RADNICI AMAZONA TRAŽE BOLJE USLOVE RADA, A SADA SE OGLASIO I BEZOS Otvorio srce u pismu akcionarima, evo šta misli o radu u firmi!

Planeta -

Posle sporne kampanje protiv sindikalnog pogona u skladištu Amazona u Besemeru u Alabami, izvršni direktor kompanije milijarder Džef Bezos rekao je u četvrtak da se kompanija mora usredsrediti na bolji tretman svojih radnika.

U pismu akcionarima, Bezos je naglasio da je njegov cilj da Amazon bude "najbolji zemaljski poslodavac i najsigurnije radno mesto na zemlji".

Sindikalni napor bio je u velikoj meri fokusiran na nebezbedne radne uslove, dugo radno vreme i kvote visoke produktivnosti, posebno tokom pandemije kada je narasla kupovina na mreži.

Ali u svom pismu, Bezos je opovrgnuo izveštaje da Amazon maltretira svoje zaposlene, pozivajući se na Amazonovo istraživanje koje je pokazalo da bi 94% zaposlenih preporučilo kompaniju prijatelju kao mesto za rad.

"Ako pročitate neke vesti, možda mislite da ne brinemo o zaposlenima ... to nije tačno", napisao je Bezos.

Takođe je citirao stalne napore kompanije Amazon za poboljšanje bezbednosti radnika - poput automatizovanog rasporeda osoblja koji rotiraju zaposlene kroz različite vrste poslova kako bi se smanjili ponavljani pokreti koji bi mogli prouzrokovati povrede - i pohvalio je Amazonovu primenu minimalne zarade od 15 dolara na sat u 2018.

Pismo je poslednje Bezosovo pre nego što odstupi sa mesta izvršnog direktora i preda uzde Andi Jassi-u kasnije ove godine.

"Da li se vaša predsedavajuća teši ishodu nedavnog sindikalnog glasanja u Besemeru? Ne, nije. Mislim da moramo da radimo bolji posao za svoje zaposlene. Iako su rezultati glasanja bili dvosmerni i naša direktna veza sa zaposlenima je jaka, jasno mi je da nam je potrebna bolja vizija kako stvaramo vrednost za zaposlene - vizija njihovog uspeha. "

"Bezosov današnji prijem pokazuje da je ono što smo govorili o uslovima na radnom mestu tačno", rekao je Stuart Apelbaum, predsednik Sindikata maloprodaje, veleprodaje i robnih kuća (koji je sindikat vodio u Besemeru) u četvrtak. "Ali njegovo prihvatanje neće ništa promeniti, radnicima je potreban sindikat, a ne samo još jedan napor Amazon-a za odnose s javnošću u kontroli štete."

196,8 dolara. Toliko vredi Bezos, prema Forbesu. To ga čini najbogatijim čovekom na svetu.

Ranije ovog meseca, radnici Amazonovog centra za ispunjenje u Besemeru u Alabami, velikom većinom su glasali protiv pridruživanja sindikatu. Uoči tog glasanja, Amazon je vodio agresivnu anti-sindikalnu kampanju koja je uključivala plakate u skladištu, namensku oglasnu kampanju i veb lokaciju i masovne tekstualne poruke. Da je sindikalni pogon bio uspešan, skladište Besemer Amazon bilo bi prvo u zemlji koje se udružilo. Napor je viđen kao prekretnica za druga skladišta i velike trgovce na malo.

Kurir.rs/Forbes

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track