AZIJSKA DRŽAVA SE PRETVARA U DIKTATURU: Onima koji prekrše korona mere preti i 20 godina zatvora!
Foto: EPA/MAK REMISSA

svetske organizacije upozoravaju

AZIJSKA DRŽAVA SE PRETVARA U DIKTATURU: Onima koji prekrše korona mere preti i 20 godina zatvora!

Planeta -

Kambodžani koji krše anti-kovid pravila bi mogli da završe u zatvoru na 20 godina nakon novog zakona, za koji su organizacije za ljudska prava navele da vodi državu ka totalitarnoj diktaturi.

Premijer Hun Sen je upozorio da je Kambodža na "ivici umiranja", nakon što je uveden dvonedeljni lokdaun u Pnom Penu, u pokušaju da se spreči širenje kovida.

Prema novom zakonu, oni koji prekrše lokdaun mogu da se suoče sa kaznom do 5.000 dolara, a preti im i zatvor.

Kambodža, korona
foto: EPA/MAK REMISSA

Zakon takođe omogućava vladi da na neodređeno zabrani bilo kakvo okupljanje ili demonstracije.

"Za narod Kambodže kovid-19 nije bila samo zdravstvena i ekonomska tragedija, već i katastrofa za ljudska prava zahvaljujući odluci vlade da se malo po malo približi totalitarnoj diktaturi", rekao je Filp Robertson, zamenik direktora azijskoh ogranka organizacije Hjuman rajts voč.

Izvršna direktorka odeljka Hjuman rajts voča za Kambodžu Sofip Čak kaže da je novom zakonu, koji je uveden prošlog meseca, nedostajala transparentnost, te da je korišćena nejasna i široka terminologija.

Kambodža, korona
foto: EPA/MAK REMISSA

"Dela definisana na loš način otvaraju mogućnost subjektivne interpretacije i proizvoljnog tumačenja, a neproporcionalne kazne predstavljaju pretnju za kritičke glasove u Kambodži, protiv kojih se poslednjih godina često koristi represivni zakonski okvir", rekla je ona.

Kambodža je u Aziji među zemljama sa najmanje zabeleženih kovid-19 slučajeva, ali je krajem februara došlo do većeg porasta broja inficiranih.

Do sada je registrovano više od 6.380 zaraženih i najmanje 43 smrtna slučaja.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track