RUSIJA ĆE SVOJE NEBO ČUVATI I NEBESKIM MINAMA: Vojska otkrila novi taktiku, jednistvenu u svetu VIDEO
Ilustracija, Foto: Printscreen

efikasno

RUSIJA ĆE SVOJE NEBO ČUVATI I NEBESKIM MINAMA: Vojska otkrila novi taktiku, jednistvenu u svetu VIDEO

Planeta -

Ruska armija će biti prva u svetu koja će primeniti taktički sistem „vazdušnog miniranja“ koji je prevashodno namenjen za borbu protiv drugih bespilotnih letelica. Ovo je za rusku nacionalnu televiziju izjavio Aleksandar Zaharov, glavni kontruktor specijalizovane kompanije ZALA Aero (sastavni deo grupe kompanija „Kalašnjikov“ koja je se nalazi u okviru državne korporacije „Rosteh“).

Osnovu taktičkog sistema „vazdušnog miniranja“ čini ruska dron-kamikaza „Lancet“ koji je razvila kompanija ZALA Aero. „Mi ih možeo kataputlirati (misli se na bpl „Lancet“) i formirati sistem vazdušnog miniranja koji će biti aktivan po nekoliko desetina sati“ – rekao je Zaharov a preneo internet portal TASS.

Prema njegovim rečima, borbene bespilotne letelice potencijalnog neprijatelja ostvaruju krstareću brzinu od oko 150 km/čas što omogućava dron-kamikazi „Lancet“ da ih sustigne i uništi. „Mi sa svojim bespilotnim letelicama u obrušavanju možemo da postignemo brzinu od 300 km/čas, što nam omogućava da takav zadatak rešimo veoma komotno“ – rekao je Zaharov.

U ovom momentu se realizuje proces testiranja taktike „vazdušnog miniranja“, gde će se njena uspešnost u prvoj fazi proveriti na vazdušnim balonima.

Zaharov je takođe dodao da se dron-kamikaza „Lancet“ moguće lansirati ne samo sa fiksne zemaljske lansirne stanice, nego i iz pokreta, uključujući i brodove. Bespilotnu letelicu „Lancet“ je moguće katapultirati dok se brod kreće punom brzinom i kao što možete da vidite sve savršeno funkciniše“ – komentarisao je Zaharov video-klip na kome se videla celokupna operacije lansiranja bespilotne letelice „Lancet“ sa broda.

Prema njegovim rečima izvedeno je nekoliko uzastopnih katapultiranja letelice sa brodske platforme gde je ostvarena uspešnost od 100%. „ Sve mete koje su gađane su uspešno neutralisane, i to sa procentom 100%“ – rekao je Zaharov.

U emisiji „Vesti nedelje“ koja se emituje na ruskoj državnoj televiziji govorilo se i o borbenoj primeni dron-kamikaza „Lancet“ ne teritoriji Sirijske Arapske Republike. Naime ruski SSO (Snage za specijalne operacije) su ovim sredstvima likvidrali nekoliko veoma važnih komandata terorističkih formacija koje deluju na tlu ove zemlje.

Sama kompanija Zala Aero proizvodi širok spektar bespilotnih letelica različite namene, sa izviđačkim i udarnim karakteristikama. Kompleks bespilotne letelice „Lancet“ poseduje nekoliko sistema navođenja: kordinatni, optoelektronski i kombinovani. Letelica je opremljena televizijskim kanalom veze koji prenosi sliku zahvaćenog cilja, što omogućava postizanje visoke efikasnoti prilikom njegovog uništenja. Tip upaljača koji aktivira bojevu glavu koja je integrisana na bespilotnu letelicu je predkontaktni. „Lancet“ je u stanju da pokriva radijus 40km oko katapultirajuće rampe. Maksimalna poletna masa letelice je 12 kg.

Kurir.rs/Russia Beyond

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track