OSUĐEN ZA UBISTVO DŽORDŽA FLOJDA, A LADAN KAO ŠPRICER Ovako je Šovin izveden iz sudnice vezan VIDEO
Foto: Screenshot Twitter Video

PROCES VEKA u sad završen

OSUĐEN ZA UBISTVO DŽORDŽA FLOJDA, A LADAN KAO ŠPRICER Ovako je Šovin izveden iz sudnice vezan VIDEO

Planeta -

Nakon više od 10 sati većanja, porota je donela presudu na suđenju Dereku Šovinu, proglašavajući bivšeg policajca iz Mineapolisa krivim za ubistvo drugog i trećeg stepena, kao i za ubistvo drugog stepena.

Šovin, policajac iz Mineapolisa koji je bio optužen da je usmrtio Afroamerikanca Džordža Flojda 25. maja 2020. godine.

Preusudu je donela porota sastavljena od 12 članova posle više od 10 sati većanja tokom dva dana. Ona je zaključena u utorak popodne oko 14 časova po lokalnom vremenu. Dvanaest porotnika razmatralo je iskaze 45 svedoka, uključujući prolaznike, policajce i eksperte, uz višesatne video dokaze.

Inače, kako javljaju američki mediji sudnica je okružena barikadama, a oko nje su raspoređeni i pripadnici Nacionalne garde.

Potsetimo, četrdesetšestogodišnji Džordž Flojd kupio je paklicu cigareta u prodavnici u Južnom Mineapolisu 25. maja 2020. uveče, a prodavac je posumnjao da mu je dao falsifikovanu novčanicu od 20 dolara i pozvao policiju, pošto je Flojd odbio da vrati cigarete. Policajci su stigli i stavili mu lisice, ali kada su pokušali da ga ubace u automobil, pružio je otpor, borba se završila tako što je Flojd oboren na ulicu tužioci tvrde da je policijac Šovin stavio levo koleno na Flojdov vrat i držao ga tako više od devet minuta. Još dvojica policajaca pomogla su mu da ga zadrži, dok je jedan sprečio svedoke da intervenišu, dok je više od 20 puta Flojd rekao da ne može da diše.

Na video snimku se vidi i kako njegovo mlitavo telo policija odvodi a sat vremena kasnije proglašen je mrtvim u bolnici.

Šovin je optužen za ubistvo drugog stepena, što znači izazivanje smrti bez namere, maksimalna kazna je 40 godina, nedavno je dodata i optužba za ubistvo trećeg stepena za koju stručnjaci kažu da je lakše dokazati i za koju je prema državnom zakonu Minesote maksimalna kazna 25 godina.

Kurir.rs/A.M.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track