BATALITE UKRAJINU, RAT NA ZAPADU SVE IZVESNIJI Španski političar o povratku Gibraltara: Pa neće nam ga Britanci vratiti tek tako!

DRAMA

BATALITE UKRAJINU, RAT NA ZAPADU SVE IZVESNIJI Španski političar o povratku Gibraltara: Pa neće nam ga Britanci vratiti tek tako!

Planeta -

Bivši ministar spoljnih poslova i član EP Hoze Manuel Garsia-Margaljo tvrdio je da se njegova zemlja morala „boriti“ da povrati kontrolu nad britanskom prekomorskom teritorijom. Njegovu komentari su usledili dok je govorio o sukobu sa tadašnjim španskim premijerom Marijanom Rahojem, koji je odbacio planove o suverenitetu između Velike Britanije i Španije.

Bezuspešni pregovori nisu doveli do nigde, ostavivši Velikoj Britaniji i Gibraltaru „sve karte“, rekao je.

„Zvanično objašnjenje koje mi je premijer dao bilo je neuredno“, objasnio je u intervjuu za Catalonia Press.

„Rekao sam mu da je to naravno bilo, ali ako smo ga izgubili pre 300 godina, neće nam ga vratiti u vreme doručka sa kutijom čokolade".

„Morat ćemo se boriti za to.“ Margaljo je rekao da Rahoj „nije razmišljao o pregovorima na isti način“ kao što je to činio.

I rekao je da je njegov naslednik na mestu ministra spoljnih poslova Alfonso Dastis, koji je bojkotovao razgovore sa Ujedinjenim Kraljevstvom, imao "radikalno drugačije ideje".

Tokom pregovora o Bregzitu, EU je predvidela da se nijedan sporazum ne može postići bez prethodnog odobrenja Španije.

Kako je odnos Gibraltara sa blokom bio deo pregovora, ovo je Španiji dalo efektivni veto na to pitanje.

Političar je nastavio da lamentira kako Španija nije iskoristila moć koju joj je Brisel dao u potpunosti u pogledu Stene - koja je sada britanska.

"Dali su nam pravo veta i mogli smo da radimo šta smo hteli. Imali smo sve karte", kaže on

Otvoreni političar takođe se obrušio na svog naslednika jer je rekao da Gibraltar „suverenitet nije bio na stolu“.

Čak i aktuelni španski ministar spoljnih poslova, Aranča Gonzalez Laja, nije izbegao neoštećen zbog usvajanja sličnih politika na britanskoj prekomorskoj teritoriji.

Tvrdio je da je ova neodlučnost dovela do situacije u kojoj Ujedinjeno Kraljevstvo i Gibraltar dobijaju sve što žele, dok Španija „ne dobija apsolutno ništa“.

Ali sve nije izgubljeno, tvrdio je on, a Španija bi mogla povratiti Rock ako EU počne da suzbija niske poreze na Rocku.

Rekao je da ako Brisel ne prestane, Brisel bi mogao da iskoristi svoje finansijske mišiće da izvrši maltretiranje Velike Britanije da postepeno preda teritoriju.

To bi dovelo do toga da Španija postepeno uspostavlja kontrolu nad njom, što znači „Gibraltarci će postati Španci koji ne plaćaju porez“.

Ekpress.co.uk je ranije izvestio kako je vojni posmatrač upozorio da će Španija pretrpeti "velike žrtve" i da mora prevazići "nemoguće" šanse da odvede Gibraltar iz Velike Britanije.

George Allison, koji uređuje UK Defense Journal, oglasio se nakon što je španska krajnje desničarska stranka Vok zatražila da njihova zemlja „oslobodi“ Stenu od britanske „kolonijalne vladavine“.

Gospodin Allison je rekao da bi, uprkos tome što su decenijama tražili suverenitet, Španci morali da prevaziđu „nemoguće“ šanse da pobede u bilo kom vojnom sukobu.

Kurir.rs/Express.co.uk

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track