PUTIN SE OBRATIO FEDERALNOJ SKUPŠTINI: Rusija će štititi svoje interese i naš odgovor će biti BRZ i OŠTAR!
Foto: Printscreen

jedno od najvažnijih obraćanja

PUTIN SE OBRATIO FEDERALNOJ SKUPŠTINI: Rusija će štititi svoje interese i naš odgovor će biti BRZ i OŠTAR!

Planeta -

Tačno u podne po ruskom vremenu (11 sati po srednjoevropskom) predsednik Rusije Vladimir Putin započeo je obraćanje Federalnoj skupštini - poslanicima Državne dume i senatorima Saveta Federacije. Jedno od najvažnijih obraćanja ruskog lidera do sada završeno je sat i po kasnije intoniranjem ruske himne.

Teme obraćanja, tradicionalno, Kremlj ne najavljuje. Ipak, portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov saopštio je da će biti „postkovidno“ – posvećeno izlasku iz krize i merama podrške. Tu su glavne dve oblasti: socijalna sfera i infrastrukturni projekti.

Vladimir Putin
foto: Printscreen

Tradicionalno, Putin je prokomentarisao i međunarodnu politiku: eskalaciju napetosti u odnosima sa SAD, situaciju u Donbasu, proterivanje ruskih diplomata i nove sankcije. Putin je naveo kompleksni pristup razvoju energetike, ali i brigu za pitanja klime i smanjenje štetnih gasova koji, kako je rekao, treba da budu na nižem nivou nego u EU.

Vojna tehnologija

Rusija unapređuje i obnavlja vojnu tehnologiju, uključujući i vojno naoružanje, kaže Putin. Vojska će dobiti tri nove rakete, a nastavlja se rad na Burevesniku i Posejdonu. Potreban je novi sistem bezbednosti. Zemlje nuklearne petorke snose posebnu odgovornosti, rekao je Putin.

Novi "sport"

Ruski lider je naveo i da Moskva želi da ima dobre odnose sa svim zemljama ali da se navikla da bude konstantna meta "neosnovanih" optužbi na svoj račun. On je takođe kritikovao i nepravedne sankcije koje se uvode protiv ruskih zvaničnika.

"Postalo je vrsta sporta činiti neprijateljske poteze prema Rusiji", rekao je Putin.

On je poručio da Rusija ima svoje interese koje će braniti u okviru međunarodnog prava ako druge zemlje odbiju dijalog.

"Ne želimo da spalimo mostove, ali ako neko naše dobre namere protumači kao slabost, neka zapamti da će odgovor Rusije biti brz i oštar", poručio je ruski predsednik.

Opasnost od novih pandemija

Ruski predsednik je rekao je da u slučaju novih bolesti, Rusija mora da bude spremna da u roku od 4 dana da razvije sisteme za testiranje i da koristi vakcine domaće proizvodnje.

Vladimir Putin
foto: EPA/ALEXANDER ZEMLIANICHENKO

Putin poziva narod da se vakciniše

Očuvanje naroda Rusije je naš najviši prioritet. Strategija je da se postigne stabilan rast broja stanovništva, rekao je ruski predsednik i istakao značaj vakcinacije kako bi se razvio kolektivni imunitet. Rešenje tog zadatka zavisi samo od nas.

"Kovid-19 još nije poražen i predstavlja direktnu pretnju, zbog čega postoji potreba da se poštuju neophodne preventivne mere za sprečavanje širenja infekcije", rekao je.

Tehnologije novih generacija

Putin je istakao da bi Rusija u mnogim oblastima, kako u zdravstvu, ali i obrazovanju, trebalo da koristi sisteme novih tehnologija.

Vladimir Putin
foto: EPA/MAXIM SHIPENKOV

Pomoć za porodice sa decom

Porodice sa decom školskog uzrasta dobiće po 10.000 rubalja za svako dete, naložio je Putin.

Kako je rekao,, pandemija je nanela udar blagostanju ljudi i to je izazov za sve zemlje sveta. Najvažnije je obezbediti rast realnih prihoda građana Rusije i ostvariti napredak u borbi protiv siromaštva.

Predsednica Saveta Federacije Valentina Matvijenko očekuje da ruski lider formuliše novi sistem koordinata i današnji govor je nazvala „obraćanjem novog doba“ – najvažnijim političkim i društvenim događajem u ovoj godini.

Događaj se održava u centralnoj izložbenoj sali „Manjež“. Kako je saopšteno, akreditovano je oko 450 predstavnika medija. Svi senatori, poslanici, novinari morali su tri puta da urade PCR test kako bi mogli danas da budu tu. Poređenja radi, prošle godine bilo je akreditovano 885 novinara.

Kurir.rs/Sputnjik

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track