OVOM AVIONU META JE KIM DŽONG-UN: Evo zašto on jedini iz južnokorejskog arsenala može da ispuni taj zadatak VIDEO
Foto: Screenshot YT

opasno

OVOM AVIONU META JE KIM DŽONG-UN: Evo zašto on jedini iz južnokorejskog arsenala može da ispuni taj zadatak VIDEO

Planeta -

13. septembra 2017. vazduhoplovstvo Republike Koreje (ROKAF) testiralo je krstareću raketu Taurus kao odgovor na severnokorejski test balističke rakete. Na video snimku možete videti kako F-15K lansira kutijasto oružje, koje zaranja pravo kroz krov mete, prodirući u zemlju ispod pre nego što njegova glavna bojna glava detonira.

Decenijama je južnokorejska vojska morala da se pripremi za sukob u kojem bi se njeni gradovi, posebno glavni grad Seul, nalazili na dočeku severnokorejske artiljerije, hemijskog oružja i balističkih projektila. Sad bi takav udar mogao potencijalno da uključuje nuklearne bojeve glave. Iako se takav scenario mora izbeći po svaku cenu, u slučaju da se dogodi, za južnokorejske i američke snage bilo bi od vitalnog značaja da unište ove teško utvrđene raketne i artiljerijske lokacije što je brže moguće.

To je misija dodeljena šezdeset F-15K Slam Iglova u vazduhoplovstvu Republike Koreje. Zasnovan na lovcu bombarderu F-15E u američkim vazduhoplovnim snagama, Slem Igl su prekrili senzore i sisteme za elektronsko ratovanje, a sada su naoružani krstarećim raketama kojima su cilj severnokorejske silosne rakete.

To oružje takođe bi moglo biti upotrebljeno u pokušaju obezglavljivanja severnokorejskog vođstva u utvrđenom bunkeru, što je tačka koju je južnokorejska vojska zasigurno imala nameru da ilustruje objavljivanjem video snimka.

Strajk Igl je lovačko-bombarderska varijanta F-15 sa dodatnim pilonima za oružje, rezervoarima za gorivo i senzorima po cenu umereno smanjenog odnosa potiska i težine i upravljivosti. Dvosedni avioni i dalje mogu leteti dvosttruko brže od zvuk i mogu poneti 23.000 kilograma oružja, gotovo tri puta više od bombe od strateškog bombardera u Drugom svetskom ratu. Negativna strana je što je veliki dvomotorni F-15 mnogo skuplji u radu od, recimo, jednodelnog F-16, mada dodatni turboventilator doprinosi nižoj stopi nezgoda.

Južna Koreja je izabrala da nabavi četrdeset F-15K 2002. godine za 4,2 milijarde dolara kao prvi deo trofaznog FKS programa za modernizaciju svojih mlaznih lovačkih snaga, pobedivši Jurofajter Tajfun, francuski Rafal i raniju varijantu Su-35 . Gotovo 40 procenata komponenata izgradile su korejske firme, uključujući trup aviona, krila i veći deo avionike, a zatim ih je sastavio Boeing u Sent Luisu u državi Misuri.

Budući da su novi Slem Igl došli više od decenije nakon što je F-15E ušao u upotrebu, mogli bi na početku biti opremljeni tada novim tehnologijama, uključujući ekrane sa ravnim ekranom u kokpitu koji su kompatibilni sa zaštitnim naočarima za noćni vid, i spojnicom Sistem navođenja na kacigu koji dozvoljava pilotu da nabavi vazdušne ciljeve za rakete kratkog dometa AIM-9Ks samo usmeravanjem glave ili prema njima.

Slam Eagle je takođe bila jedna od prvih varijanti F-15 koja je zamenila originalne motore F100 za turboventilatore F110 koji bi mogli da generišu otprilike 10 posto više potiska. Ovde možete videti razliku u mlaznicama motora.

2008. godine Seul je naručio drugu seriju od dvadeset i jednog F-15K za fazu II programa F-Ks da zameni F-5B iz kojih se povukao. (Nalog je uključivao jedan dodatni avion za punjenje za F-15K koji se fatalno srušio 2006. godine kada je njegova posada onesvestila izvodeći manevar visokog G-a.) Ovi avioni su imali Sniper-KSR ciljalice i vratili su se na motore F100 PV-229 da bi imali koristi od zajedničkih delova sa motorima na korejskim lovcima KF-16.

Za razliku od američkog kolege, F-15K se takođe može pohvaliti infracrvenim sistemom za pretragu i praćenje AAS-42, omogućavajući Slam Eagle-u da nišani avione na kraćim dometima bez uključivanja radara. F-15K je takođe u početku imao koristi od superiornog radara APG-63 (V) 1, koji se pohvalio režimom pretraživanja mora i identifikacije ciljeva kako bi olakšao upotrebu F-15K u pomorskoj udarnoj ulozi. Međutim, američko ratno vazduhoplovstvo je kasnije počelo da nadograđuje svoju flotu F-15E novim radarima APG-82 sa odlučujućom prednošću u rezoluciji i nevidljivosti. Iako bi antena APG-63 mogla da se nadogradi na AESA tip, nije jasno da li će i kada ROKAF nastaviti sa nadogradnjom. To je možda zato što su vazduhoplovne snage Pjongjanga i dalje prilično zastarele, a samo trideset pet MiG-a 29 kupljenih devedesetih godina isticalo se kao donekle moderni lovci.

S druge strane, Severna Koreja ima podosta raketa zemlja-vazduh, mada je opet samo mali deo njih savremenih tipova. Da bi se suprotstavio toj pretnji, F-15K se može pohvaliti lakšim, ali moćnijim Taktičkim paketom elektronskog ratovanja nego što je to slučaj na F-15E, uključujući sistem protivmera ALK-135M sa bržim procesorima koji mogu pratiti i zaglaviti više dolazećih SAM-a i ALE-47 dozatori za pljevu i rakete koji ciljaju i puštaju varalice za maksimalnu zabunu projektila.

Flota F-15K dodeljena je 11. lovačkom krilu sa sedištem u Daeguu, 170 milja južno od demilitarizovane zone. Ova primena unazad odražava daMlazni avioni dužeg dometa ne služe kao prvi taktički borci za brzi odgovor, već su namenjeni ofanzivnim i strateškim misijama. To je zato što je F-15K jedini korejski lovac sposoban da izvuče smrtonosnu raketu Taurus od 3.000 kilograma.

Južna Koreja je prvobitno naručila 170 raketa od svojih nemačkih i švedskih proizvođača, a isporuka te serije završena je 2017. Raketa na mlazni pogon dugačka pet metara, poznata kao KEPD-350K, leti malo ispod brzine zvuka i može pogodio ciljeve udaljene više od 300 milja - dovoljno daleko da pogodi bilo koju lokaciju u Severnoj Koreji kada se lansira iz vazdušnog prostora Južne Koreje.

Da bi izbegao otkrivanje, Bik leti na oko 30 metara iznad zemlje, a osim toga ima i tajni radarski profil i protivmere otporne na zaglavljivanje. Raketa koristi četiri različita navigaciona sistema (GPS, inercijalni, infracrveni i referenciranje terena) za vođenje, tako da može da ostane na kursu čak i ako jedan od njih ne uspe. Može se čak programirati da skenira trodimenzionalnu sliku mete kada je blizu odredišta i može da prekine napad bez nanošenja kolateralne štete ako je nije moguće pronaći.

Dok se zatvara u cilj, Bik se podiže gore u vazduh, a zatim se spušta pod strmim uglom za optimalan prodor svoje dvostepene bojeve glave Mefisto. Eksplozija prekursora otvori otvrdnutu spoljašnjost mete ili oduva ometajuće tlo, a zatim odloženo municija s osiguračima aktivira se nakon što bomba prodre unutra. Ova raketa može da probije betonske zidove debljine do šest metara, upravo onu vrstu sposobnosti koja je potrebna da se unište očvrsla raketna i artiljerijska mesta spremna da kišno umru u Južnoj Koreji.

U stvari, Republika Koreja je u decembru 2016. naručila devedeset dodatnih KEPD-350, zbog sve većeg tempa raketnih testova Pjongjanga. Štaviše, Seul je zainteresovan za postavljanje lakše verzije projektila Taurus dometa 250 milja koja bi mogla da stane na njegovu rastuću flotu lakih jurišnih aviona FA-50 Golden Eagle. Naravno, u sukobu sa severnim susedom, Južna Koreja bi dobila masovnu dodatnu vatrenu podršku lovaca i bombardera američkog vazduhoplovstva i mornarice, kao i rakete Tomahavk koje su ispaljivali ratni brodovi i ogromne podmornice krstarećih klasa klase Ohajo.

Međutim, ova impresivna vatrena snaga mogla je samo da ublaži, a ne da spreči Severnu Koreju da nanese hiljade civilnih žrtava tokom prvih dana sukoba. Dok su neki artiljerijski i raketni sistemi postavljeni na jako utvrđenim položajima, drugi su pokretni i mogu se brzo premestiti kako bi se izbegla uzvratna vatra i zastarela obaveštajna služba. Poslednji put kada su Sjedinjene Države pokušale da love mobilni bacač raketa - iračke rakete Skad 1991. godine - rezultati su bili sumorni, a posleratna obaveštajna služba nije mogla da potvrdi da je jedan lansirni model Skada uništen iz vazduha. Taktika i tehnologija su od tada evoluirali, naravno, ali to nije razlog da se zanemari dokazana poteškoća takvog poduhvata.

Slam Eagle i njegovi američki saborci mogli su se stoga samo nadati da će vremenom ublažiti bombardovanje od strane Severne Koreje, a ne da eliminišu pretnju od početka. Niko se ne bi trebao zavaravati misleći da će preventivni štrajk ili brzi kontraštrajk sadržati gubitak života na prihvatljiv nivo. To ulogu F-15K ne čini ništa manje vitalnom. Zapravo, ako se dogodi najgore, na hiljade života u Južnoj Koreji, a možda čak i na tlu SAD-a, uticalo bi na to koliko brzo bi se severnokorejske baterije mogle utišati.

Na kraju, Južna Koreja namerava da nabavi četrdeset stelt lovaca F-35 Lajtning za treću fazu programa F-Ks, dok povlači svoje časne F-4 Fantome. Seul takođe planira da proizvede 200 krstarećih projektila domaćeg dizajna koji će biti postavljeni na njegov autohtoni mlazni lovac KF-Ks, kada i ako se to ostvari. Dok oni ne budu spremni, moćni Slam Eagle ostaće glavni lovac - i onaj koji igra posebno kritičnu ulogu u odbrani te zemlje.

Kurir.rs/National Interest

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track