Najnovije vesti

TRKA PROTIV VREMENA Ratni brodovi u potrazi za nestalom podmornicom, kiseonik nestaje za 72 sata!
Foto: EPA Indonesian Navy Handout

AKCIJA

TRKA PROTIV VREMENA Ratni brodovi u potrazi za nestalom podmornicom, kiseonik nestaje za 72 sata!

Planeta

Indonezija ima 72 sata da spase 53 člana posade nestale podmornice, pre nego što ostanu bez kiseonika, saopštila je danas mornarica.

Nestala je u sredu ujutru Podmornica indonežanske mornarice
Nestala je u sredu ujutru Podmornica indonežanske mornaricefoto: Printscreen Twitter/Jatosint

AKCIJAIndonezija je poslala šest ratnih brodova u potragu za podmornicom koja je nestala sa 53 mornara. U akciju potrage je uključen i helikopter, kao i 400 spasilaca, saopštila je mornarica. U pomoć su pritekli spasilački brodovi iz Singapura i Malezije, dok su zemlje poput SAD, Australije, Francuske i Nemačke ponudile pomoć.

Podmornica tipa "KRI Nanggala-402" bila je na vežbi nedaleko od ostrva Bali kada je nestala u sredu, tj. nije se javila po planiranoj proceduri.

Veruje se da je podmornica koja je napravljena u Nemačkoj nestala u vodama oko 100 kilometara severno od indonežanskog ostrva.

- U toku je potraga. Znamo oblast u kojoj se verovatno nalazi ali je prilično duboko, rekao je prvi admiral Julius Vidjojono, preneo je AFP.

Indonežanski mediji prenose da je kontakt sa podmornicom izgubljen nakon što je kapetanu odobrena dozvola da se krene u dublje vode. Mornarica je saopštila da naftna mrlja koja je pronađena u oblasti gde bi nestala podmornica mogla da bude, ukazuje na problem sa rezervoarom za gorivo ili se možda radi o signalu koji su uputili zarobljeni mornari u slučaju da je podmornica pretrpela tehnički kvar.

Podmornica je napravljena 70-ih godina prošlog veka, a restauracija je izvršena 2012. u Južnoj Koreji. Sličan incident se dogodio 2017. kada je netala argentinska podmornica sa 44 mornara i člana posade.

Kurir.rs

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...