TROJAC UKRAO 30 MILIONA DOLARA IZ SEFOVA ŠIROM SVETA NA FILMSKI NAČIN: Ojadili i banke u našem komšiluku!
Ilustracija, Foto: Profimedia, Denys Rudyi / Alamy / Alamy / Profimedia

FBI SAOPŠTIO DA SLUČAJ LIČI NA HOLIVUDSKE FILMOVE

TROJAC UKRAO 30 MILIONA DOLARA IZ SEFOVA ŠIROM SVETA NA FILMSKI NAČIN: Ojadili i banke u našem komšiluku!

Planeta -

Tri muškarca iz Njujorka optužena su da su ukrala više od 30 miliona dolara u kešu, ali i druge dragocenosti, uz pomoć kamera u dobro razrađenoj šemi pranja novca.

Naime, špijunskim kamerama su "upadali" u sefove banaka širom sveta.

Ministarstvo pravde je podiglo optužnice protiv Vala Kupera (56), Aleksa Levina (52) i Garija Smita (49) zbog pranja novca i zavere, kao iz zbog udruživanja da se prekrši Akt o putovanju nakon što su, kako se navodi, ukrali veliku sumu novca iz sefova za čuvanje dragocenosti od marta 2015. do oktobra 2019. godine.

Neke od banaka koje su pokradene se nalaze u Ukrajini, Rusiji, Severnoj Makedoniji, Moldaviji, Letoniji, Uzbekistanu i Azerbejdžanu, a izabrali su ih za mete jer su imale slab bezbednosni sistem, uključujući loš video-nadzor u pojedinim prostorijama.

Kako se navodi, Kuper je bio vođa ove grupe, dok je Levin koristio svoje bankovne račune u SAD kako bi kupovao sofisticiranu video-opremu.

"Ono za šta ih terete liči na holivudske filmove. Lopovi su koristili sofisticiranu opremu da upadnu u bezbednosne sisteme stranih banaka, a svoje tragove su prikrivali perući novac u američkim bankama. Međutim, zahvaljujući FBI-ju i našim stranim partnerima, ove kriminalce sada čekaju prave federalne optužbe i izdržavanje kazne u federalnom zatvoru", rekao je Vilijam Svini iz FBI.

Sudski dokumenti pokazuju da je grupa nalazila banke sa slabim bezbednosnim protokolima. Potom bi se predstavljali kao klijenti kojima treba sef, kako bi dobili pristup prostoriji koja bi im na kraju poslužila kao meta. Kada bi ušli unutra, uz pomoć specijalnih kamera, od kojih se pojedine koriste i u medicinske svrhe, footgrafisali bi unutrašnjost sefova i njihovih brava.

Zatim bi kreirali duplikate ključeva na osnovu snimaka i tako otključavali tuđe sefove. Među kradenom robom nalaze se, osim novca, zlatne poluge, nakit... Kada bi krađa bila završena, trio bi napustio zemlju.

Ta šema je trajala nekoliko godina, a uključivala je i podmićivanje lokalnih policajaca i drugih zvaničnika koji su im pomagali da izbegnu hapšenje.

Međutim, nisu uspeli da pobegnu i od njujorške policije, a agenti FBI su pretražili Kuperovu kuću gde su pronađeni ključevi za sefove bez identifikacionih brojeva, keš i nakit. U Kuperovom skladištu u Bruklinu pronađene su i kamere.

Kuper i Levin su već poznati policiji odranije. Levin je osuđen 2000. godine za prevaru sa akcijama vrednim oko 100 miliona dolara koju su vodili članovi i saradnici Koza nostre i ruskih kriminalnih grupa. Kuper je osuđen u Sovjetskom savezu 1986. godine zbog krađe.

Kurir.rs/Daily beast

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track