EKSPLOZIJA KORONE U INDIJI JE OPOMENA ZA CEO SVET: Požurili sa proglašenjem pobede nad virusom, danas hiljade tela na lomačama!
Foto: EPA / IDREES MOHAMMED

više opasnih faktora

EKSPLOZIJA KORONE U INDIJI JE OPOMENA ZA CEO SVET: Požurili sa proglašenjem pobede nad virusom, danas hiljade tela na lomačama!

Planeta -

Alarmantni novi talas koronavirusa i dalje obara rekorde novih dnevnih slučajeva i umrlih u Indiji, gde je već šesti dan zaredom dnevno više od 300 hiljada zaraženih. Stručnjaci veruju da je broj umrlih znatno veći od zvaničnih više od 2.000 jer je evidencija loša.

I indijska vojska i strane zemlje poput SAD i Velike Britanije obećali su hitnu medicinsku pomoć jer zemlji hronično nedostaje kiseonika za obolele, respiratora, lekova, bolničkih kreveta, testova i drugih preko potrebnih zaliha.

Iako su brojevi novozaraženih i mrtvih i dalje manji nego u EU, indikativno je da u Evropi brojevi stagniraju ili padaju, dok u Indiji vrtoglavo rastu i mogli bi uskoro prestići brojeve na milion stanovnika u EU - kao što su u poslednjih nedelju dana već prestigli one u SAD-u.

Indija, pandemija, korona
foto: EPA / IDREES MOHAMMED

Najgori scenario se ostvaruje u Indiji

I dok svet užasnuto gleda prizore pretrpanih bolnica, masovnog paljenja mrtvih na lomačama i očajničku borbu porodica obolelih da im negde pronađu kiseonik kojeg više nema, manje se pažnje obraća na globalnu opasnost ovakve katastrofe u zemlji od gotovo 1.4 milijarde ljudi.

Situacija u Indiji izgleda kao najgori scenario kojeg su se mnogi pribojavali od početka pandemije - kolaps zdravstvenog sistema pod nezaustavljivom plimom epidemije. A takav scenario usledio je, podsetimo, tri meseca nakon što je vlada na čelu s premijerom Narendrom Modijem nadobudno proglasila pobedu nad koronavirusom, jer je tada broj dnevnih novih slučajeva pao na desetak hiljada, i znatno ublažila epidemiološke restrikcije rada i okupljanja.

Smatra se da su upravo nedavne velike vjerske svetkovine, kao što je hinduistički festival Kumbh Mela, na kojem je prisustvovalo 3.5 miliona ljudi, te predizborni skupovi u saveznoj državi Zapadni Bengal, na kojima se okupio ogroman broj ljudi, glavni faktor ponovnog razbuktavanja zaraze.

Modijeva vlada je, kako piše Gardian, demonstrirala tipično "magično razmišljanje" kakvo je viđeno i drugde, od Amerike do Evrope, tvrdeći još prošlog meseca da je pandemija u svojoj "završnoj fazi" - dok se novi talas već zahuktavao. A nedovoljna brzina vakcinacije stanovništva, zajedno s olakšavanjem mera, religijskim i političkim okupljanjima, novim sojevima koronavirusa i slabim zdravstvenim sistemom pokazala se fatalnom kombinacijom.

Indija, pandemija, korona
foto: EPA / IDREES MOHAMMED

Indija je najveći proizvođač vakcina na svetu, a nema dovoljno za sebe

Ironija u ovoj tragediji je da se najveći proizvođač vakcina nalazi upravo u ovoj velikoj zemlji - Indijski institut za serume, koji je pod globalnom planom snabdevanja zemalja u razvoju vakcinama KOVAKS trebalo da osigura dovoljno vakcina ne samo za Indiju već i za još siromašnije zemlje u Africi i na drugim kontinentima. Indija sada ne uspeva da zadovolji ni sopstvene potrebe zbog nedostatka sirovina koje uvozi iz SAD.

SZO je uzalud pozivao na osiguranje dovoljnog broja vakcina za zemlje u razvoju. Ipak, Kovaks ima u planu vakcinaciju samo 20 odsto stanovništva najsiromašnijih zemalja ove godine, a i za to mu nedostaju 2 milijarde dolara predviđenih sredstava.

Indija, pandemija, korona
foto: EPA / IDREES MOHAMMED

"Upozorio sam da će svet doći na rub moralnog sloma ako ne osigura jednaku raspodelu vakcina protiv kovida. Možemo izbeći taj neuspeh, ali šokantno je kako je malo učinjeno. Jaz između broja vakcina primljenih u bogatim zemljama i onih putem Kovaksa se produbljuje i svakog dana postaje sve groteskniji", izjavio je prvi čovek SZO Tedros Adhanom Geberjesus.

On je javno javno pozvao i na privremenu suspenziju patenata na vakcine, poentirajući da "fleksibilnosti u trgovinskim regulacijama postoje za vanredna stanja, a globalna pandemija, koja je natjerala mnoga društva na zatvaranje i načinila toliku štetu kompanijama - i malima i velikima - zasigurno spada u to".

Proizvođačima bi se i dalje isplaćivali tantijemi na proizvedene vakcine, napominje čelnik SZO, pa ne bi bili uskraćeni za kompenzaciju za svoj izum. Indija i Južnoafrička Republika još krajem prošle godine uputile su predlog za takvu suspenziju pravila oko intelektualnog vlasništva.

Indija, korona, pandemija
foto: EPA / IDREES MOHAMMED

Proizvođači i bogate zemlje protiv suspenzije patenata na vakcine

Međutim, tom se predlogu, osim proizvođača vakcina, oštro protive bogate zemlje: SAD, Velika Britanija i članice EU. A upravo bi ovo ograničavanje globalne proizvodnje i gomilanje vakcina najbogatijih zemalja moglo produžiti pandemiju i dovesti do daljih mutacija i stvaranja novih sojeva, pri čemu su zemlje u kojima epidemija nekontrolisano divlja, kao što su Indija i Brazil, idealni rasadnici za takve mutacije.

Naučnici zbunjeni eksplozijom korone u Indiji

Što se Indije tiče, jasno je da joj trenutno pre svega trebaju zalihe kiseonika, lekova i drugih osnovnih sredstava za lečenje onih koji su već oboleli. Međutim, povrh toga, ono što će joj u idućim mesecima jednako trebati su sirovine za proizvodnju vakcine, koje su trenutno pod američkim ograničenjima izvoza, i sredstva za sekvenciranje, identificiranje i praćenje novih sojeva.

Indija, korona, pandemija
foto: EPA / IDREES MOHAMMED

Indijski soj se rapidno širi

To uključuje one sojeve koji su već nastali - kao što je takozvani indijski soj (B.1.6217), koji zabrinjava naučnike jer ima dvostruku mutaciju povezanu s povećanom prenosivošću i sposobnošću izbegavanja imunozaštite - i onih koji će tek nastati.

U nekim okruzima države Maharaštra, epicentru trenutnog talasa, nova varijanta kovida-19 nalazi se u više od 60 odsto uzoraka.

Indija, korona, pandemija
foto: EPA / IDREES MOHAMMED

Imunolog Deni Altman sa Univerziteta Imperial Koledža u Londonu kazao je kako, prema svemu što je video, smatra da će indijski soj uskoro postati "zabrinjavajuća varijanta".

S druge strane, genetičar Džefri Baret s Instituta Sanger smatra da indijska vrsta verovatno neće biti toliko problematična kao druge zabrinjavajuće varijante, poput južnoafričke ili brazilske.

A u drugim saveznim državama, poput Pandžaba, dominaciju preuzela britanska, brzošireća varijanta B.1.1.7. Zbog toga naučnici smatraju da bi eksploziji slučajeva mogli pridonositi upravo novi brzošireći sojevi poput britanskog. A to bi trebalo biti upozorenje celom svetu.

Kurir.rs / Index.hr, The Guardian, Foto: EPA / IDREES MOHAMMED

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track