NOVI SUKOB NA POMOLU? Kinesko partijsko telo se rugalo umrlima od korone u Indiji: Kina pali vatru, Indija pali vatru FOTO
Foto: EPA Idrees Mohammed

vatreni sukob

NOVI SUKOB NA POMOLU? Kinesko partijsko telo se rugalo umrlima od korone u Indiji: Kina pali vatru, Indija pali vatru FOTO

Planeta -

Na kineskoj društvenoj mreži Veibo pojavila se montaža dve fotografije kineskog lansiranja rakete u svemir i indijske pogrebne lomače, uz potpis: Kina pali vatru, Indija pali vatru.

Neprimereni post je šokirao mnoge i izazvao žestoke kritike, naročito jer je objavljen na profilu Centralne komisije za politička i pravna pitanja, partijskog tela koje kontroliše policiju i sudove, što znači da je u pitanju "državni" stav, prenosi Saut Čajna Morning Post (SCMP).

Indija, Kina, vatre
foto: Printscreen/SCMP

Post koji se rugao žrtvama kovida u Indiji je brzo uklonjen a gotovo istovremeno, ministarstvo javne bezbednosti je na Veibou objavilo fotografiju bolnice Hušenšan (u prevodu Bog vatrene planine) u Vuhanu koja je sagrađena za samo deset dana i masovnih kremacija u Indiji koja je potpuno kolabirala pod novim talasom korone. I te fotografije su ubrzo skinute sa sajta.

Kina, Indija, bolnica
foto: Printscreen/SCMP

Situacija je, piše list, dodatno neprijatna jer je kineski predsednik Si Đinping neposredno pre objave indijskom premijeru Narendriju Modiju izrazio saučešće zbog zastrašujuće situacije u Indiji gde dnevno umre više od 4000 ljudi, iako se strahuje da su stvarne brojke deset puta veče.

Si je najavio i slanje pomoći Indiji koja nije stigla.

Odnosi dve zemlje nisu na visokom nivou. Problem je himalajska granica oko koje su prošle godine dve strane žestoko ratovale, ali i činjenica da je Indija dala utočište Dalaj lami posle pripajanja Tibeta Kini. Uz to, tu je i sve veće približavanje Indije SAD i članstvo Indije u Kvadu - kvadrilateralnom dijalogu sa Amerikom, Japanom i Australijom na koji u Pekingu vide kao na telo čiji je cilj da se ogrnaiči kineski uticaj u regionu.

Takođe, treba imati na umu da je Indija najmnogoljudnija demokratija i potvrda da ovakav sistem može da funkcioniše i u državama sa više od milijardu stanovnika, što Kini ne odgovara, piše Jutarnji list.

Ironično, dok se Kina hvali svojim vatrama, deo ogromne rakete koja je lansirala prvi kineski modul za svemirsku stanicu "Nebeski sklad" pada nekontrolisano i mogao bi da uskoro da padne na neko naseljeno mesto.

Kurir.rs/K.P.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track