CIA U PANICI, HAVANSKI SINDROM SE ŠIRI: Ko je ućutkao obaveštajce koje je napala misteriozna bolest? VIDEO
Foto: Profimedia, Shutterstock

drama

CIA U PANICI, HAVANSKI SINDROM SE ŠIRI: Ko je ućutkao obaveštajce koje je napala misteriozna bolest? VIDEO

Planeta -

Više od desetak službenika CIA koji služe na više prekomorskih lokacija vratilo se u Sjedinjene Države da potraže negu ove godine nakon što su prijavili simptome koji su u skladu sa "Havanskim sindromom", misterioznom, iscrpljujućom bolešću za koju se smatra da je već pogodila veliki broj američkog osoblja od 2016. godine, prema sadašnjim i bivšim američkim zvaničnicima i ljudima koji su upoznati sa tim pitanjem.

Nova sumnja na incidente dogodila su se u ranim mesecima 2021, a najmanje jedan se dogodio u martu,potvrdila su tri izvora.

U mnogim slučajevima službenici su se osećali tako bolesno, tako iznenada, da im je bila potrebna hitna medicinska evakuacija, rekle su dve osobe upoznate sa tim. Prema rečima jednog od ljudi, nedavni incidenti dogodili su se na tri kontinenta.

Prijavljeni slučajevi su najnovije u onome što su zakonodavci obe stranke rekli da je "sve veći" obrazac sumnjivih "napada" na američke zvaničnike - koji su uključivali diplomate, obaveštajce i vojno osoblje - i koji su podstakli nekoliko vladinih istraga u CIA , Stejt department i Pentagon.

Portparol Bele kuće rekao je da je uzrok incidenata područje "aktivne istrage", kao i da Savet za nacionalnu bezbednost (NSC) od početka administracije koordinira "napore širom vlade" da utvrdi ko je odgovoran i osigurati da oni koji su pogođeni dobiju medicinske procene i odgovarajuću negu.

"Kao deo istrage, NSC koordinira potpunu reviziju obaveštajnih izveštaja kako bi utvrdio da li može biti ranije neprijavljenih incidenata koji odgovaraju širem obrascu", rekao je portparol. "Trenutno ne možemo da se pozabavimo detaljima, ali ovo ostaje prioritet i donosimo resurse vlade SAD-a da bi se ovo dovelo do dna."

I republikanski i demokratski poslanici nedavno su izrazili frustraciju zbog CIA-e, posebno zbog onoga što vide kao zamagljivanje obima i težine problema čije je postojanje poznato godinama.

Prošle srede, tim za brifing CIA-e oštro su podržali članovi Senatskog obaveštajnog odbora, koji su besno reagovali na nedostatak konačnih odgovora zvaničnika i zaustavljanje napretka agencije u povezivanju nekih zaposlenih koji su prijavili simptome sa medicinskom negom.

Poverljivi brifing, koji su održali članovi radne grupe CIA-e stvorene krajem prošle godine za rešavanje incidenata, postao je vrlo sporan; dva izvora upoznata sa njegovom dinamikom opisala su je kao "krvoproliće" i rekla da su nadzornici Kongresa i žrtve agencija efikasnost radne grupe posmatrali sa sve većim skepticizmom. CNN je prvo izvestio o žestokoj prirodi brifinga.

Senatori su tražili da službenici CIA-e koji su možda ućutkali službenike koji su prijavili da im je loše zbog primljenog medicinskog tretmana odgovaraju, i izrazili su zabrinutost da rukovodstvo agencije, uglavnom tokom mandata bivšeg direktora Đine Haspel i Majka Pompea, nije prihvatilo žalbe svojih članova. prema dva izvora, radnu snagu ozbiljno.

Portparol odbora odbila je da komentariše brifing.

U petak je dvostranačko rukovodstvo senatskog odbora izdalo izjavu koja je incidente okarakterisala kao "napade" i obećalo da će raditi na otkrivanju njihovog porekla.

"Gotovo pet godina bili smo svesni izveštaja o misterioznim napadima na osoblje vlade Sjedinjenih Država u Havani, Kubi i širom sveta. Čini se da se ovaj obrazac napada na naše sugrađane koji služe našoj vladi povećava", predsednik Obaveštajnog odbora i Virginia Rekli su demokrata Mark Varner i potpredsednik Marko Rubio, republikanac Floride. "Senatski obaveštajni odbor namerava da dovede do dna ovoga. Već smo održali saslušanja u vezi sa pronalaženjem činjenica o ovim iscrpljujućim napadima, od kojih mnogi rezultiraju medicinski potvrđenim slučajevima traumatične povrede mozga, a uradiće i više."

"Pozdravljamo ponovni fokus direktora CIA Burnsa na ove napade", nastavlja se u izjavi senatora. "Naš komitet će nastaviti da radi sa njim i ostatkom obaveštajne zajednice kako bi bolje razumeo tehnologiju koja stoji iza oružja odgovornog za ove napade."

Glasnogovornik Komiteta za obavještajne poslove Doma rekao je da je vijeće takođe ispitivalo porijeklo navodnih napada "tiho i uporno iza zatvorenih vrata" od kada su prvi put prijavljeni.

"Komitet će i dalje održavati događaje i brifinge na ovu temu, a mi ćemo pratiti dokaze gde god da to dovedu i osigurati da svi odgovorni budu odgovorni", rekao je portparol.

Pojedinci koji su pogođeni Havanskim sindromom prijavili su niz neuroloških simptoma, uključujući vrtoglavicu, vrtoglavicu, bolove i pucanje u uhu, mučninu i jake i uporne glavobolje. Utvrđeno je da neki pate od traumatske povrede mozga (TBI). Sindrom je dobio ime po prvim poznatim slučajevima bolesti, koji su 2016. i 2017 ih je razbolelo više od desetak američkih ambasada i obaveštajnih službenika na Kubi.

Procena Nacionalnih akademija nauka - završena na zahtev Stejt departmenta i objavljena krajem prošle godine - kaže da je „najverovatniji“ uzrok simptoma zvaničnika „usmerena, impulsna, radiofrekventna energija“.

Iako se smatra da ruska vlada stoji iza incidenata, američka vlada nije dala nikakvu zvaničnu atribuciju, a američke obaveštajne agencije nisu donijele zaključak o svom poreklu, prema trenutnim i bivšim američkim zvaničnicima koji su o tome bili upoznati. Neki američki zvaničnici takođe su neformalno krivili Kinu, gde su se 2018. godine američke diplomate razbolele od sličnih simptoma.

Sadašnji i bivši američki zvaničnici upoznati sa vladinim istragama takođe su upozorili da i dalje postoje značajne nepoznanice o incidentima - uključujući najmanje dva za koja se izveštava da su se dogodili na tlu SAD. Zvaničnici su rekli da ostaje nejasno da li su svi incidenti povezani i da li su svi rezultat stvarnih usmerenih energetskih napada.

Dvojica američkih zvaničnika upoznata sa obavještajnim podacima koje CIA ocjenjuje rekli su da još nije postignut konsenzus među analitičarima koji su, između ostalog, doveli u pitanje šta bi motivisalo stranu vladu da primijeni tehniku sa sljedivim efektima na najrazličitije i veće veličine više ciljeva kao što su prijavljeni simptomi.

Portparolka CIA-e odbila je da ponudi komentar, pozivajući se na prethodne javne komentare na tu temu direktora Vilijama Burnsa.

Radna grupa CIA-e, koja je prvi put osnovana u decembru 2020. godine, stvorena je za ispitivanje zdravstvenih incidenata i zbrinjavanje bolesnih zaposlenih u agencijama. Burns, koji je u martu preuzeo kormilo u agenciji, rekao je da je od tada odredio višeg oficira i direktan izveštaj koji će voditi radnu grupu.

Burns je Kongresu rekao da je lično posetio Valtera Reeda i Nacionalne zdravstvene zavode da se zahvali medicinskim radnicima na podršci koju su im pružili do danas i nekoliko sati se sastajao sa zaposlenima u agencijama koji su se razboleli.

„Rekao sam u svom saslušanju za potvrdu da bih ovo stavio kao izuzetno važan prioritet kako bih osigurao da moje kolege dobiju negu koju zaslužuju i da dođemo do dna onoga ko je odgovoran“, rekao je Burns u javnom svedočenju pred Obaveštajnim odborom Doma prošlog meseca. „Jako sam se trudio da pokažem tu posvećenost.“

Kurir.rs/CBS News

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja