OVO JE PRVA SLIKA KINESKE RAKETE KOJA JURI KA ZEMLJI: Astrofizičar objašnjava gde bi mogli da padnu njeni delovi VIDEO
Foto: EPA/MATJAZ TANCIC

svi čekaju da vide gde će završiti

OVO JE PRVA SLIKA KINESKE RAKETE KOJA JURI KA ZEMLJI: Astrofizičar objašnjava gde bi mogli da padnu njeni delovi VIDEO

Planeta -

Veći deo ostataka velike kineske rakete, Dugi marš 5B, za koju se očekuje da će se tokom vikenda vratiti u atmosferu izgoreće pri povratku i malo je verovatno da će uzrokovati ikakvu štetu, rekao je portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Vang Venbin. Astrofizičar s Harvarda dao je i svoje procene mesta pada rakete.

Raketa Dugi marš 5B lansirana je 29. aprila s kineskog ostrva Hainan noseći na sebi bespilotni modul "Tjanhe", koji sadrži ono što će postati stambeni prostor na trajnoj kineskoj svemirskoj stanici.

Lokacija sletanja rakete u Zemljinu atmosferu pri padu iz svemira "ne može se odrediti sve do nekoliko sati pre njenog ulaska", koji bi trebalo da se dogodi oko 8. maja, poručili su iz Američkog svemirskog zapovedništva.

U međuvremenu, astronomi su objavili prvu sliku kineske rakete. Projekat virtuelnog teleskopa sa sedištem u Italiji uhvatio je letelicu koja izgleda kao užareno svetlo dok je prolazio iznad robotskog teleskopa grupe "Elena".

Govoreći u Pekingu, Vang Venbin rekao je da Kina pomno prati povratak rakete u atmosferu i da će većina njenih komponenti biti spaljena pri povratku.

"Mogućnost da ovaj proces izazove štetu na površini izuzetno je niska", rekao je.

Ostaci rakete Dugi marš 5B verovatno će pasti u međunarodne vode, izvestio je kineski Global tajms.

S obzirom na sadašnju putanju rakete, trag krhotina verovatno će pasti severno u nivou Njujorka, Madrida ili Pekinga, a južno u nivou Čilea i Velingtona ili bilo gde između, rekao je ove nedelje astrofizičar s Harvarda Džonatan Mekdauel.

Lansiranje modula "Tjanhe" prva je od 11 misija potrebnih da bi se završila kineska svemirska stanica.

Čelnik Pentagona Lojd Ostin rekao je u četvrtak da Amerikanci neće uništiti kinesku raketu, indirektno kritikujući Peking zbog gubitka kontrole.

Ovo nije prvi put da Kina gubi kontrolu nad svemirskom letelicom kod njenog povratka na Zemlju. U aprilu 2018. svemirska laboratorija Tiangong-1 raspala se pri prolasku kroz atmosferu dve godine nakon prestanka rada. Kineske vlasti su tada negirale da su izgubile nadzor nad laboratorijom.

Kurir.rs/Index.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track