BILI SU NAJVIŠE VAKCINISANA ZEMLJA NA SVETU Očekivali su imunitet krda, a onda je epidemija opet buknula! Niko ne zna zašto! VIDEO
Foto: Profimedia

drama

BILI SU NAJVIŠE VAKCINISANA ZEMLJA NA SVETU Očekivali su imunitet krda, a onda je epidemija opet buknula! Niko ne zna zašto! VIDEO

Planeta -

Kako su Sejšeli počeli da nude besplatne vakcine protiv koronavirusa početkom ove godine, predsednik Vavel Ramkalavan rekao je novinarima da zemlja planira da postigne imunitet krda u roku od nekoliko nedelja.

Bila je to ambiciozna meta za malu, geografski izolovanu ostrvsku državu u Indijskom okeanu. Ali, s obzirom na to da se ekonomija u velikoj meri oslanja na turizam, zemlja se zalaže za snabdevanje vakcinom od regionalnih saveznika, uključujući Indiju i Ujedinjene Arapske Emirate.

U početku je napor izgledao kao uspeh. Sejšeli su najvakcinisanija nacija na Zemlji, sa više od 60 odsto populacije u potpunosti vakcinisano, više od ostalih gigantskih vakcina poput Izraela i Britanije, i skoro dvostrukom stopom vakcinacije od Sjedinjenih Država.

Ali taj uspeh je potkopan ove nedelje, jer su se Sejšeli suočili najvećim brojem novih slučajeva koronavirusa po glavi stanovnika i bili primorani da vrate brojna ograničenja.

Iako je broj novih slučajeva relativno nizak - dostižući u proseku nešto više od 100 novih slučajeva dnevno - oni predstavljaju veliku stvar u zemlji koja ima manje od 100.000 stanovnika. Mereno po glavi stanovnika, stanje na Sejšelima je gore od onog u Indiji.

U maloj zemlji, čak i mali broj slučajeva može biti neodoljiv.

"Skok u slučajevima stavlja ogroman teret na ionako zategnut sistem javnog zdravstva", rekao je Malšini Senaratne, direktor kompanije Eco-Sol, konsultantske firme za zaštitu životne sredine na Sejšelima.

Sa glavnim centrom za lečenje pacijenata sa covid-19 koji su se približili kapacitetu i lekarima i medicinskim sestrama među bolesnima, Sejšeli su najavili povratak ograničenja za koronavirus, zatvaranje škola i ograničeno radno vreme za prodavnice i restorane.

"To su uzlazni trend", rekao je komesar za javno zdravlje Jude Gedeon na brifingu za medije u utorak. "Ne znamo koliko će trajati, ali ovo će zavisiti od toga koje mere se preduzimaju i kako se poštuju nove mere.

Situaciju na Sejšelima gledaju širom sveta zbog onoga što govori o efikasnosti vakcina.

"To je kritičan slučaj za razmatranje efikasnosti nekih vakcina i koliki opseg moramo dostići da bismo zadovoljili imunitet stada", rekao je Jandžong Huang, viši saradnik za globalno zdravlje u Savetu za spoljne odnose.

Huang je primetio da su druge nacije koje su vakcinisale veliki deo svog stanovništva, uključujući Izrael i Britaniju, zabeležile značajan pad u novim dnevnim slučajevima.

Šerin Frensis, izvršna direktorka turističkog odbora Sejšela, rekla je da, iako je veći deo stanovništva vakcinisan, postoje džepovi koji to nisu.

Vladini podaci objavljeni ove nedelje otkrili su da je od 1.068 aktivnih slučajeva oko 65 odsto uključivalo stanovnike koji su ili bili potpuno nevakcinisani ili su primili samo jednu dozu.

Frensis je naglasio da čak i ljudi koji su vakcinisani mogu da se zaraze. "Vakcine su vrlo efikasne u sprečavanju ozbiljnih bolesti i smrti; manje su dobre u sprečavanju infekcije", rekao je Frensis.

Do sada je broj smrtnih slučajeva na Sejšelima koji se pripisuju virusu relativno nizak - 28 od više od 6.000 slučajeva. Ali nagli porast novih slučajeva takođe može potvrditi da vakcine koje se koriste u zemlji imaju relativno nisku efikasnost.

Otprilike 60 odsto doza primenjenih na Sejšelima su vakcine kineske kompanije Sinofrm koje su Ujedinjeni Arapski Emirati donirali Sejšelima. Preostale doze su vakcine koju je razvila AstraZeneka, a proizveo je Institut za serum u Indiji.

Na mnogo načina, pregovori vlade Sejšela o zalihama vakcina bili su pametni i brzi. Ali zemlja je na kraju upotrebila dve vakcine za koje se čini da su manje efikasne protiv simptomatske bolesti covid-19.

Svetska zdravstvena organizacija nedavno je procenila efikasnost vakcine Sinopharm na nešto više od 78 odsto za odrasle mlađe od 60 godina, sa malo podataka o uspehu kod starijih pacijenata.

UAE su zatražili od nekih koji su primili vakcinu Sinopharm da se vrate po treće doze, pozivajući se na nizak imunološki odgovor, mada su zvaničnici rekli da to treba učiniti samo "vrlo mali broj".

U međuvremenu, američka ispitivanja AstraZeneke otkrila su da je vakcina ukupno 79 odsto efikasna. Obe vakcine su znatno niže u efikasnosti od vakcina koje su razvili Fajzer i Moderna, a koje koriste mRNA tehnologiju i zabeležile su stope efikasnosti od oko 95 odsto.

Dženifer Huang Boi, epidemiologinja koja sarađuje sa kompanijom Rand Corp., procenila je da se, s obzirom na ono što se znalo o uvođenju vakcina na Sejšele i o korišćenim vakcinama, može pretpostaviti da imunitet dodeljen vakcinama ima manje od 49 odsto stanovništva.

"Manje od polovine stanovništva je zaštićeno vakcinom", rekao je Huang Bouei. "To je još uvek daleko ispod zahteva za zaštitu na nivou zajednice."

"Nije iznenađujuće što oni ne beleže značajan pad slučajeva", rekao je Huang iz CFR-a. "Ali ono što me iznenađuje je da su primetili značajan porast slučajeva od kraja aprila ".

Taj porast slučajeva stigao je nakon nečeg drugog: povratka turista na Sejšele. Ali do sada dokazi koji ih povezuju nisu jasni.

Nakon skoro godinu dana stroge granične kontrole, Sejšeli su početkom ove godine objavili da se otvara za turiste počev od 25. marta. Vlada je rekla da neće biti zahteva za karantin i da posetioci neće morati da se vakcinišu, iako će im trebati kako bi se pokazali negativni PCR testovi uzeti manje od 72 sata pre putovanja.

Bio je to važan potez za Sejšele, koji se oko četvrtine svoje ekonomije oslanjaju na turizam. Ekonomska proizvodnja je opala za 13,5 odsto u 2020. godini, uglavnom zbog naglog pada prihoda od turizma, prema Svetskoj banci.

Iako se broj novih dnevnih slučajeva koronavirusa više nego udvostručio otkako su uklonjena ograničenja za turizam, samo 10 odsto pozitivnih slučajeva ima među posetiocima ostrva, prema Šerin-u.

Uprkos tome, porast novih slučajeva preti da spreči ponovno otvaranje zemlje za turizam. U jednom nedavnom sporu, vakcinisani izraelski putnici javno su se žalili na "lažno pozitivne" testove na koronavirus koji su im poremetili boravak.

"Tokom primene ograničenja, povedeno je računa da se ne utiče na iskustvo posetilaca i da naši posetioci i dalje mogu da uživaju u neprekidnom odmoru na Sejšelima", rekao je Frensis, dodajući da je ta zemlja mogla da garantuje PCR testove sa rezultatima 24 sati.

Huang Bouei je rekao da, iako vakcine mogu pomoći u sprečavanju smrti, među medicinskim radnicima se sve više slaže da oni sami ne mogu zaustaviti nove slučajeve ili izbijanje epidemije.

"Karantin, nošenje maski i izbegavanje gužve trebalo bi da budu deo strategije javnog zdravlja", rekla je ona.

Senaratne je rekao da je moguće da bi izbijanje Sejšela moglo odvesti turiste i da vlada preduzima "delikatnu akciju balansiranja između upravljanja zdravljem i bogatstvom".

"Covid-19 je oštro izložio ranjivosti ostrvske države koja ostaje u velikoj meri zavisna od turizma", rekla je, dodajući da će ta zemlja morati da diverzifikuje svoju ekonomiju. "Iako se nadamo da će širenje virusa biti suzbijeno u kratkom roku, ne možemo a da ne budemo okrenuti budućnosti."

Kurir.rs/Stripes

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track