OVO JE HAMASOVO ORUŽJE OSVETE KOJE SEJE SMRT U IZRAELU: Modifikovana raketa A-120 nosi ime komandanta koga su ubili Izraelci VIDEO
Foto: Screenshot YT

sukob

OVO JE HAMASOVO ORUŽJE OSVETE KOJE SEJE SMRT U IZRAELU: Modifikovana raketa A-120 nosi ime komandanta koga su ubili Izraelci VIDEO

Planeta -

Hamas je u ponedeljak u napadu na Jerusalim koristio novu raketu nazvanu A-120 i nazvanu po komandantu koga su ubili Izraelci tokom rata u Gazi 2014. godine.

Kaže se da domet "A-120" ima domet od oko 120 kilometara, a viđen je na snimcima koje je Hamas podelio sa dugačkom raketom koju su maskirani teroristi utovarili u bacač u pojasu Gaze. U ponedjeljak je prema Jeruzalemu ispaljeno sedam raketa, od kojih je jedna pogodila dom u obližnjem predgrađu, uzrokujući štetu, ali bez povreda.

Raketa je upečatljivo slična R-160 kojom se Hamas hvalio kao domaća raketa najvećeg dometa, prvi put ispaljena u ratu 2014. godine, u jednom trenutku pogodivši čak severno u blizini Haife.

„R“ se odnosi na bivšeg vrhovnog komandanta Hamasa Abdel-Aziza Rantisija, koji je ubijen u izraelskom ciljanom ubistvu 2004. godine.

Kaže se da je A-120 dobio ime po Ra'edu Al-Attaru, koji je bio komandant Hamasove brigade Rafah u južnoj Gazi i član vojnog saveta terorističke grupe. Njegova komanda smatrana je važnom zbog Rafahove blizine granice sa Egiptom i zbog toga što je osnova krijumčarenja tunela u Gazu.

Kongresni izveštaji tvrde da je Atar odobrio ispaljivanje raketa u rafalnom stilu sa Sinajskog poluostrva u avgustu 2010. u Ejlat i Akabu u Jordanu.

Izrael je tvrdio da je Attar takođe odgovoran za ubistvo i otmicu poručnika ID Hadara Goldina tokom akcije "Zaštitni rub" 2014. godine, a da je brigada Rafah pod njegovom komandom umešana u druge incidente tokom kampanje u kojoj su ranjeni vojnici ID.

1994. godine Atar je učestvovao u pucnjavi u kojoj je ubijen izraelski vojnik duž egipatske granice. 2002. godine planirao je smrtonosni napad na izraelsku vojnu poštu u blizini Kerem Shalom u kojem su ubijena četvorica vojnika ID iz beduinske pustinjske patrolne jedinice.

Kurir.rs/Jerusalem post

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track