LEŠ PREOKRENUO TOK RATA Kako je Čerčil podmetnuo Hitleru, a samoubica iz Velsa postao antifašistički junak
Foto: Printscreen YouTube/Janson Media

operacija mleveno meso

LEŠ PREOKRENUO TOK RATA Kako je Čerčil podmetnuo Hitleru, a samoubica iz Velsa postao antifašistički junak

Planeta -

Španci, s obzirom na to da su rimokatolici, imaju odbojnost prema autopsiji i sprovode je samo ako je uzrok smrti pokojnika od veoma velike važnosti. Takođe, oni nemaju baš profesionalne patologe - rekao je u novembru 1942. majstor britanske patologije ser Bernard Spilsburi i opasno pogrešio.

Ipak, nakon ovih reči britanski obaveštajci su odlučili da upotrebe Hitlerovu saveznicu Španiju kako bi mu podvalili jedan leš. Taj je leš, na radost britanskih obaveštajaca, uspeo da zavara nacističkog vođu "igrajući“ na njegov strah od američko-britanske invazije Balkana.

Ovako je kanadski istoričar Denis Smit sa Univerziteta u Torontu sažeo jezivi britanski obaveštajni plan pod nazivom "Mleveno meso“.

Ovaj plan lično je odobrio britanski premijer Vinston Čerčil, kome se sviđala zamisao da leš-zaverenik zavara Hitlera.

Tako je mentalno poremećeni samoubica iz Velsa postao pravi antifašistički junak.

Tajna, Istorija, Fotografija, Vinston Čerčil, Portret
foto: Profimedia

"Bili smo vrlo iznenađeni kada smo saznali da je u posebnoj kapsuli u cevima za torpeda sve vreme bio mrtvac. Mornari su tokom čitave plovidbe spavali kraj te kapsule, a možda je i koristili kao jastuk. Telo smo krišom isporučili na plažu pored španskog grada Huelva - zapisao je kasnije jedan od oficira sa podmornice Serf, koja je leš majora britanskih marinaca Vilijama Martina 29. aprila 1943. bacila u more ispred španske obale.

"Lice leša je već bilo skroz potamnelo, a od očiju nadole ga je prekrila plesan. Kosti lica već su počele da proviruju kroz napuklu kožu. Telo je bilo veoma naduvano - zapisao je u svom poverljivom izveštaju zapovednik podmornice.

Pre nego što je leš majora Martina bacio u more u blizini atlantske obale Španije, zapovednik podmornice je izmolio vrlo prigodnu molitvu iz biblijskog psalma 39:

"Čuvaću puteve svoje od greha jezika; zauzdavaću usta svoja dok je još blizu zlikovac!"

Iako je britanski obaveštajac zaista ćutao, kada je more izbacilo leš na obalu, operacija "Mleveno meso“ se našla u opasnosti. Naime, uprkos pomenutim predviđanjima britanskog eksperta, Španci su u modernoj mrtvačnici na katoličkom groblju u gradu Huelva odmah obavili detaljnu autopsiju. Ovo "čeprkanje“ po lešu majora Martina vrlo je lako moglo da razotkrije nameštaljku britanskih obaveštajaca koji su krivotvoreni leš star tri meseca nameravali da podvale kao telo važnog oficira koji je upravo poginuo u vazduhoplovnoj nesreći. Ipak, i španski lekari ali i nemački obaveštajci koji su delovali u Španiji su "progutali“ britansku priču. Neubičajeno uznapredovalo raspadanje lica majora Martina pripisali su višednevnom uticaju sunca i mora. Upravo onako kako su Britanci očekivali.

U pozadini ove nameštaljke bila je torba puna poverljivih, a zapravo falsifikovanih dokumenata koje je major Martin nosio sa sobom. Trebalo je da ti dokumenti uplaše, ali i zbune Hitlera čije su tajne poruke Britanci redovno čitali jer su već od ranije "probili“ nemačke vojne šifre.

U celoj stvari ključna su bila dva falsifikovana pisma admirala lorda Luisa Mauntbatena, zapovednika britanskih posebnih vojnih operacija. Prvo je, navodno, trebalo da dobije britanski zapovednik Sredozemlja admiral ser Endrju Kaningam, a drugo glavni zapovednik američkih snaga na Sredozemlju, general Dvajt Ajzenhauer.

Ova majstorski falsifikovana pisma su Nemce uverila da Saveznici u leto 1943. nameravaju da izvedu invaziju Grčke, a onda i Balkana, koja je imala kodno ime "Operacija životinje“.

U stvarnosti, saveznički ratni planovi su za jul 1943. predvideli invaziju Sicilije.

Koliko je ovaj falsifikat ozbiljno zabrinuo Hitlera, svedoče njegove reči izrečene na poverljivom sastanku nemačkog vojnog vrha, održanom u poznatom "Vučjem brlogu“ 19. maja 1943.

"Tokom poslednjih nekoliko dana, a posebno tokom poslednje noći razmišljao sam o tome šta će se dogoditi ako izgubimo Balkan… Zbog toga je neophodno preduzeti mere da bi se sprečila eventualna invazija Grčke", rekao je tada Hitler.

Adolf Hitler
foto: Profimedia

Procenjujući da Druga italijanska armija, koja je bila stacionirana u Hrvatskoj, nije dovoljna, odlučio je da u Grčku pošalje deo nemačkog vazduhoplovstva i jednu tenkovsku diviziju sa zapadnog bojišta.

Rezultat ove Hitlerove zablude bio je potpuni uspeh savezničke invazije Sicilije u julu 1943., nazvane "Operacija Haski" koja je značila početak sloma Musolinijevog fašističkog režima u Italiji.

Ipak, osim ovih dokumenata, i sam major Martin je bio vrhunski falsifikat britanskih obaveštajaca.

Major Vilijam Martin nikad nije postojao. Leš koji su britanski obaveštajci podvalili Hitleru u stvarnosti je bio Glindvr Majkl, siromašni i mentalno poremećeni radnik iz južnog Velsa, koji je krajem januara 1943. izvršio samoubistvo otrovom za pacove.

S obzirom na to da nije imao relevantne rodbine, britanski obaveštajci su njegovo telo "unovčili“, plativši uobičajenu mrtvačku nadoknadu od oko 460 funti u današnjem novcu. Telo su zatim smestili u hladnjaču jedne londonske mrtvačnice. Tokom sledeća tri meseca nesrećni Majkl je "postao" major Martin, koji je osim impresivne vojne biografije "stekao“ izmišljenog oca, majku, ali i pravu verenicu. Naime, da čitava stvar bude uverljivija, jedna britanska obaveštajka je mrtvom Majklu, odnosno Martinu, napisala strastvena ljubavna pisma i njegov novčanik ukrasila svojom slikom u kupaćem kostimu.

Zato je iza akcije "Mleveno meso“ ostala istorijska i moralna nepravda prema nesrećnom radniku iz Velsa, koja je ispravljena tek 55 godina kasnije. Naime, na katoličkom groblju u španskom gradu Huelva, na kojem je od 1943. počivao nepostojeći major Vilijam Martin, godine 1998. postavljena je nadgrobna ploča na kojoj piše da je Glindvr Majkl prerušen kao major Vilijam Martin služio u operaciji "Mleveno meso“.

Time je nesrećni Glindvr Majkl zapravo postao pravi antifašistički junak jer je njegov leš dao važan obaveštajno-strateški doprinos pobedi protiv Musolinija, a zatim i protiv Hitlera.

Ratna psihologija Fatalna poslušnost

Ova priča izvučena iz mraka istorijskih arhiva nije samo zanimljivo novinsko štivo. U njenoj pozadini je važna pouka koju je na vrlo zanimljiv način uobličio Ben Makintajr, urednik prestižnog dnevnika "The Times".

Analizirajući nacistička razmišljanja, on je u svojoj knjizi o operaciji "Mleveno meso" zaključio da je za uspeh britanskih obaveštajaca najvažnija bila slepa nemačka poslušnost velikom vođi. Rezultat je bio katastrofa jer je nemački obaveštajni sastav, umesto da ih u interesu Nemačke koriguje, bez reči "pokrivao“ Hitlerove pogrešne proene.

Za razliku od Velike Britanije, gde su presude legendarnog Vinstona Čerčila bile podložne racionalnoj proveri i demokratskom nadzoru Parlamenta, koji mu nikad nije dopustio da se ponaša kao diktator. Sve u svemu, uči nas Ben Makintajr, nije dobro slepo slediti "velikog vođu“.

Kurir.rs/Slobodna Dalmacija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track