HAMAS ZASUO TEL AVIV SA 130 RAKETA, IMA MRTVIH: Gađali i naftovod, Izrael uzvraća! Oglasio se i Netanijahu VIDEO
Foto: Profimedia/Twitter

rat na bliskom istoku

HAMAS ZASUO TEL AVIV SA 130 RAKETA, IMA MRTVIH: Gađali i naftovod, Izrael uzvraća! Oglasio se i Netanijahu VIDEO

Planeta -

* Nakon što su palestinske grupe otpora u Gazi ponovo dale ultimatum Izraelu da povuče svoje snage iz džamije Al-Aksa i naselja Šeik Džarah u "okupiranom Istočnom delu Jeruslima Al-Kudsu" i zapretili raketiranjem, Tel Aviva, raketiran je taj grad

* Najmanje jedna žrtva, ranjene desetine

* Pogođen i cevovod u Aškelonu

* Hamas se sveti zbog srušene zgrade od 13 spratova u Gazi, koju su pogodile izraelske snage

* Izrael aktivirao Gvozdenu kupolu, započeo da gađa skladišta oružja u Gazi

* Aerodrom Ben Gurion u Tel Avivu ponovo uspostavio rad

Hamas je saopštio da je gađao Tel Aviv sa najmanje 130 raketa. U eksploziji rakete koja je pogodila stambenu zgradu u Rišon Lacionu u blizini Tel Aviva poginula je jedna žena, a najmanje troje ljudi, uključujući petogodišnju devojčicu, ranjeno je kada je raketa ispaljena iz Gaze eksplodirala u gradu Holonu u centralnom Izraelu.

IZRAELSKI KONTRANAPAD

Izraelska vojska je upozorila građane u Gazi da napuste više objekte i da se drže podalje od višespratnica, što sugeriše da se spremaju da gađaju brojne objekte. Kako su saopštile izraelske snage, gađaće skladišta oružja Hamasa koja su skrivena među civilnim zgradama.

Crvene oznake označavaju sva mesta u Izraelu u kojima su se oglasile sirene, samo u poslednjih 30 minuta, objavile su Izraelske odbrambene snage

Izraelske snage upale u područje oko džamije Al Aksa

Oglasio se Netanijahu

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu je saopštio: "Nastavićemo sa napadima na Gazu punom snagom". Opširnije OVDE.

Ministar odbrane Ganc je rekao da je "ovo samo početak".

Prve fotografije iz predgrađa Tel Aviva

1 / 15 Foto: Profimedia / Ahmad Gharabli / AFP

Snimak eksplozije u blizini Aškelona

Projektili su pogodili cevovod u Aškelonu. Raketa lansirana iz pojasa Gaze pogodila je danas naftovod u vlasništvu izraelske državne kompanije, potvrdio je jedan izraelski zvaničnik iz energetskog sektora.

Na nebu se može videti kako su presretnute na desetine raketa jer je aktiviran izraelski protivraketni odbrambeni sistem Gvozdena kupola.

Izraelski kanal 12 je izvestio da je jedna raketa pogodila zgradu u predgrađu Holon.

Izraelski mediji potvrđuju da je tokom večeri ispaljeno iz Gaze "na stotine" raketa.

Zbog raketnog napada na centralni deo Izraela, na sat vremena je bio zatvoren glavni aerodrom Ben Gurion. Avioni se usmeravaju prema Kipru.

Kako se navodi, u poslednja 24 sata više od 600 raketa ispaljeno je u pravcu Izraela sa područja Gaze.

Sa druge strane, izveštač Rojtersa tvrdi da je izraelska avijacija raketirala danas soliter od 13 spratova u Gazi, koji se ubrzo potpuno srušio.

Izveštač prenosi i izjave očevidaca koji žive u blizini koji kažu da je u toj zgradi bila smeštena i kancelarija političkog rukovodstva Hamasa.

Stanari solitera i okolnih zgrada bili su upozoreni na napad i evakuisani su sat pre udara izraelskih raketa, tvrde očevici, ali i dalje je nepoznato ima li žrtava.

Hamas tvrdi da je večerašnji baraž osveta za pogođenju zgradu u Gazi.

Izraelske snage tvrde da su ubile najmanje 20 militanata Hamasa i Islamskog džihada i da su sa 80 letelica gađali sitovremeno 150 meta u Gazi.

Hamas je saopštio da je ispalio preko 130 raketa prema Tel Avivu kao odgovor na izraelski vazdušni udar koji je sravnio soliter u pojasu Gaze. "Izvršavamo upravo obećanje lansirajući masovni udar na Tel Aviv i njegova predgrađa sa 130 raketa, kao odgovor na neprijateljsko gađanje stambenih kula", navodi se u saopštenju Hamasovog oružanog krila.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track