Najnovije vesti

RADOVANA KARADŽIĆA ŠALJU U PAKAO: Jedan od zatvora u Britaniji zovu PANSION ZA MONSTRUME, ni drugi nisu bolji! VIDEO
Foto: Profimedia

pet mogućih kazamata

RADOVANA KARADŽIĆA ŠALJU U PAKAO: Jedan od zatvora u Britaniji zovu PANSION ZA MONSTRUME, ni drugi nisu bolji! VIDEO

Planeta
11:50h

Lider bosanskih Srba Radovan Karadžič koji je osuđen u Hagu, ostatak kazne će izdržavati u jednom od britanskih zatvora. Britanska vlada nije precizirala u kojem će izdržavati, ali su istakli da je reč o muškom zatvoru sa maksimalnim obezbeđenjem za najteže osuđenike.

U tu kategoriju spada pet zatvora: Frankland, Ful Saton, Long Lartin, Vejkfild i Vajtmor.

Vejkfild

U ovom zatvoru je kaznu izdržavao srpski osuđenik general Radovan Krstić koji je 2014. godine tužio britansku vladu jer su ga tri muslimanska osuđenika napala i isekla nožem. Kasnije je prebačen u zatvor u Poljskoj, ali ovu epozodu Karadžićevi advokati koriste da pokažu da će mu u ovoj ustanovi bezbednost biti ugrožena.

Zanimljivo je da su u ovom zatvoru zbog korone zabeležen i manji broj osuđenika. Među osuđenicima su i serijske ubice dece Karl Maning i Meri Kuao, a bio je i  silovatelj Majkl Preston koji je ovde umro od korone.

Inače ljudi koji žive u neposrednoj blizinu zatvora zovu ga "Pansion za monstrume".

Radovan Karadžić
foto: Profimedia, Canva.com

Frankland

Ovaj zatvor sa maksimalnim obezbeđenjem važi na jedan od najgorih u Britaniji i prvi koji posebno krilo za radikalne islamiste. U njemu izdržavaju kaznu punoletni osuđenici koji predstavljaju velki rizik za obezbeđenje.

Frankland ima užasan spisak ubica, gangstera i serijskih ubica. Mnoge od ovih bolesnih i profilnih ubica bile su meta žestokih napada tokom služenja kazne.

Smatra se da je u zatvoru oko 13.000 muslimana, a više od 1.000 identifikovano je kao ekstremisti koji su osetljivi na radikalizaciju.

Ful Saton

Zatvor je muški kategorije A i B, a od septembra 2018. godine u njemu je boravilo oko 596 zatvorenika. Primarna funkcija zatvora je da, u uslovima visoke sigurnosti, zadrži neke od najtežih i najopasnijih kriminalaca u zemlji.

Zatvor takođe ima jedinicu poznatu kao Centar za bliski nadzor, koja se naziva "zatvorom u zatvoru". Ovo se koristi za smeštaj zatvorenika koji predstavljaju visok rizik za javnu i nacionalnu bezbednost. Ne prima zatvorenike koji su osuđeni na manje od četiri godine ili kojima je na izdržavanju manje od dvanaest meseci.

Long Lartin

U ovom zatvoru se desilo nekoliko pobuna, a tokom one 2019. godine, zatvorenici su uspeli da preuzmu jedno krilo zatvora. Dodinu dana ranije tokom pobune je povređeno 6 čuvara. Ukupan kapacitete zatvora je 622, a trenutno ima oko 500 robijaša. Procenjuje se da je ćetvrtina zatvorenika posebno opasna.

Vajtmur

U ovom zatvoru su islamisti napravili lažne bombnaške pojaseve i napali čuvara.Među onima koje je "ugodstio ovaj zatvor su i Rojston Džekson, najpoznatiji dvosturki ubica, Daglas Samusel, koji je čekićem ubio partnerku, profesionalni ubica Kark Felous, koi je automatskom puškom ubio dva mafijaša, i Pol Mekgi, poznati član IRA.

Kurir.rs

Bonus video:

MLAKAR: Šta je sve pogodio Izrael u poslednjih 48 sati?
01:32

MLAKAR: Šta je sve pogodio Izrael u poslednjih 48 sati?

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja