HAMAS POSLAO VIDEO PORUKU IZRAELU: Upoznajte raketu Ajaš 250 sa njom smo gađali Tel Aviv i Haifu!
Foto: Printscreen Twiter

Raketa dobila ime po izraelskom neprijatelju broj 1

HAMAS POSLAO VIDEO PORUKU IZRAELU: Upoznajte raketu Ajaš 250 sa njom smo gađali Tel Aviv i Haifu!

Planeta -

Vojno krilo Hamasa brigada Al Kasam objavila je večeras snimak taktičke rakete srednjeg dometa pod nazivom "Ajaš 250” koja je predstavljena kao novo oružje za rat protiv Izraela, a sa kojom je gađan Tel Aviv i luka na severu Izraela uz samu granicu sa Libanom Haifa.

Video snimak zapravo predstavlja propagandno oruđe i poruka Hamasa Izraelu šta može da očekuje u narednim danima.

Za postojanje rakete "Ajaš 250” dometa oko 250 kilometara saznalo se pre dva dana kada je psotojanje rakete ozvaničio portparol Hamasa Abu Ubaidah da su sa njom napadnuti ciljevi u okolini Tel Aviva.

Ajaš 250, raketa, Hamas
foto: Printscreen Twiter

O raketi se malo zna. Jedino što je poznato jeste da ima domet do 250 kilometara. Jedino je tajna težina bojeve glave. Osim slika rakete više detalja nije saopšteno, ali jest to po kome je ova raketa dobila ime.

Naime ime rakete je zapravo prezime Iahia Ajaša koji je bio inženjer i šef odseka za proizvodnju raketa pri prigai Al Kasam. Izrael ga je označio za neprijatelja broj 1 zbog svoje inovativnosti u proizvodnji raketa.

Ono što se takođe Hamas navodi jeste da je ova raketa isključivo proizvod Hamasovih inžinjera i da nijedan komponenta ove rakete nije urađena u inostranstvu i da ništa nije uvezeno.

Izraelski stručnjaci procenjuju da brigada Al Kasam u svom posedu ima od 8.000 -10.000 raketa.

Podsetimo, vojni portparol brigade Al-Kasam, "Abu Ubaida", najavio je raketu "Aijaš 250", ističući da su svi izraelski aerodromi pod dometom projektila, kao i svaka tačka u Palestini na severu i jugu.

"Po naredbi Abu Kaleda Mohamedu Al-Deifa, ona se sada lansira prema aerodromu Ramon, u južnoj Palestini, oko 220 km udaljenom od Gaze. Raketa Ajaš ​​250, dometa većeg od 250 km, sa razornom snagom, najveća je pobeda Al-Akse i deo našeg odgovora na atentat Naši vođe, naši inženjeri su heroji deo njihovih dostignuća i razvoja", kaže on.

"Uvodimo u službu rakete Ajaš ​​250 i kažemo neprijatelju: Ovde su vaši aerodromi i svaka tačka od severa Palestine do njenog juga nalazi se u dometu naših projektila, a ovde je sledeće oružje odvraćanja koje leti u neba Palestine prema svakoj meti koju odredimo i odlučimo uz pomoć Boga ".

Kurir.rs/A.Mlakar

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track