Najnovije vesti

IZRAEL POKRENUO KOPNENU INTERVENCIJU: Posle snažne artiljerijske pripreme, krenule oklopne jedinice i pešadija! PAKLENA NOĆ U GAZI
Ilustracija, Foto: EPA / Atef Safadi

rat

IZRAEL POKRENUO KOPNENU INTERVENCIJU: Posle snažne artiljerijske pripreme, krenule oklopne jedinice i pešadija! PAKLENA NOĆ U GAZI

Planeta
00:33h

Izraelske snage bezbednosti večeras su započele kopnenu intervenciju u pojasu Gaze. Intervencija se obavlja sa kopna i vazduha a prethodila joj je snažna artoljerijska priprema iz samohodnih haubica,

Prvo su krenule oklopne jedinice sa tenkovima Merkava i teški oklopni transporteri Namer koji prevoze pešadijska odeljenja.

Prva izraelska jedinica koja je ušla u Gazu je brigada Golani, mehanizovana specijalna pešadijska jedinica veterana svih ratova sa Hamasom i Hezbolahom.

Cilj operacije je razbijanje Hamasa i eliminacija raketnih udara na Izrael koji su posebno noćas bili žestoki uoči sturapnjeg praznika proglašenja izraela kao države 1948.

Inače svi stanovnici koji žive uz sam pojas Gaze su evakuisani hitno 4 kilometra u dubinu izraelske teritorije pre otpočinjanja same operacije. Onima koji imaju video nadzor naređeno je da on bude isključen.

Pred Gazom je paklena noć. Izrael je digao više od 100 borbenih aviona F 15I F 16I F 35I, i nad Gazom se čuju samo detoancije. Tlo podrhtava a paraleno sa avio bombardovanjem izraelska artiljerija preciznom municijom zasipa Gazu.

Na udaru su sve kuće svih lidera Hamasa.

Izraelska vojska je saopštila da su njene snage noćas ušle u pojas Gaze, u sklopu operacije protiv palestinskog ekstremističkog pokreta Hamas koji vlada tom teritorijom.

"Izraelsko ratno vazduhoplovstvo i kopnene snage izvode napad u pojasu Gaze", navela je vojska Izraela u kratkoj poruci.

Izraelska vojska je agenciji Frans pres potvrdila da su njeni vojnici ušli u palestinsku enklavu, ali nije precizirala njihov broj.

Nakon sve žešćeg raketiranja od Hamasa iz pojasa Gaze, izraelska vojska je razmestila tenkove i druga oklopna vozila duž barijere koja razdvaja Izrael i pojas Gaze, palestinsku enklavu iz koje su se izraelski vojnici povukli 2005. godine.

Vojska Izraela je ranije navela da nastavlja pripreme za različite opcije i da je kopnena invazija jedan od mogućih scenarija. Ministarstvo odbrane Izraela dalo je zeleno svetlo vojsci da mobiliše hiljade rezervista, ako bude potrebno.

Palestinski Hamas je upozorio da bi ulazak izraelske vojske u pojas Gaze predstavljao "priliku za povećanje broja mrtvih i ratnih zarobljenika". Hamas je noćas nastavio sa raketnim napadima na jug Izraela, blizu granice sa pojasom Gaze.

(Kurir.rs/A.Mlakar/Beta)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja