AMERI IZRAELU PRODALI BRDO ORUŽJA PRE SUKOBA: Kongres obavešten kasno, podatke o dilu traže i demokrate! VIDEO
Foto: EPA-EFE/ABIR SULTAN, Printscreen YouTube

sumnjivo

AMERI IZRAELU PRODALI BRDO ORUŽJA PRE SUKOBA: Kongres obavešten kasno, podatke o dilu traže i demokrate! VIDEO

Planeta -

SAD su odobrile prodaju oružja sa preciznim navođenjem Izraelu u vrednosti od 735 miliona američkih dolara, piše Vašington Post.

Kongres je zvanično obavešten o predloženoj prodaji 5. maja, skoro sedam dana pre nego što je teroristička organizacija Hamas koja kontroliše Pojas Gaze, započela intenzivne raketne napade na Izrael.

Pozivajući na trenutni prekid vatre, administracija je rekla da Izrael ima pravo da se brani od Hamasa - stav koji je većina u Kongresu ranije podržala. Ali nova generacija Demokrata je iskazala zabrinutost za američku podršku Izraelu, te pojedinci žele znati više o ovoj predloženoj prodaji i njenom vremenu, predlažući da se ona koristi kao poluga.

"U proteklih sedam dana, u napadima izraelske vojske brojni civili su izgubili život i uništena je zgrada u kojoj se nalazio AP, američka kompanija koja izveštava o trenutnom stanju i događajima u Pojasu Gaze. Omogućavanje predloženje prodaje oružja sa preciznim navođenjem bez vršenja pritiska na Izrael samo će omogućiti dalji pokolj", izjavio je jedan član Demokratske partije.

U dosadašnjim sukobima život je izgubilo najmanje 200 Palestinaca a međunarodna zajednica poziva na hitno rešenje eskalirajućeg sukoba.

Kurir.rs/Avaz.ba

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track