PRODAO FORU GRANIČARIMA: Kamper iz Smedereva ušao u Grčku kao turista pre početka sezone, bez obaveznog PLF formulara
Foto: AP/Thanassis Stavrakis

kako je uspeo?

PRODAO FORU GRANIČARIMA: Kamper iz Smedereva ušao u Grčku kao turista pre početka sezone, bez obaveznog PLF formulara

Planeta -

Ako je neki Srbin mogao da uđe u Grčku kao turista pre početka turističke sezone, onda je to kamper Sokol Pešić (66).

Rođeni Vlasotinčanin, sada sa prebivalištem u Smederevu, prešao je pola sveta u kući na točkovima, a pre nedelju dana prešao je i grčke graničare na prelazu Promahonas i ušao u zemlju Helena praktično bez neophodnog PLF (Passenger Locator Form) formulara.

Mašinski inženjer u penziji, bokserski trener po zanimanju, a avanturista u duši, kako voli da kaže, živi bez pravila. Zato je i uspeo da zaobiđe pravila kada je 10. maja krenuo na put sa svojom suprugom u "fijatovom" kamperu starom 23 godine.

"Supruga i ja smo prošlog ponedeljka proslavili unukin rođendan i odmah krenuli u Grčku. Rekao sam sinu da mi proveri šta mi je sve potrebno od dokumentacije, ali on to nije uradio. Tako da smo žena i ja imali samo pasoš i sertifikat o vakcinaciji", rekao je Pešić Blicu.

Kako kaže, išao je u Grčku preko Bugarske jer granični prelaz Evzoni nije bio otvoren.

"Kada smo stigli na prelaz Promahonas, čuo sam da traže uz pasoš i sertifikat o vakcinaciji i PLF formular. Pošto sam komunikativan po prirodi, pokušao sam da zamolim graničare da me puste i bez tog formulara, ali oni nisu hteli ni da čuju", objašnjava Pešić.

Srećom, u koloni vozila koja su čekala na ovom prelazu našao se još jedan Srbin.

"Nisam znao kako da popunim taj PLF formular i tada mi je u pomoć pritekao jedan Beograđanin. Pokazao mi je na telefonu njegov PLF formular. A ja sam bukvalno slikao njegov telefon sa tim formularom i pokazao graničarima. Na sreću, oni nisu tu sliku pomno proveravali i samo su lupili pečate ženi i meni u pasošu. I tako smo prošli", smeje se Pešić.

Cene namirnica u Grčkoj

Turistička sezona počela, a cene na Egeju su manje-više neizmenjene u poslednje dve godine. Ovo su namirnice koje se najčešće kupuju.

giros - 3 - 3,3 evra pivo (0,5l) - 1,4 - 1,65 paradajz (1kg) - 2,10 paprika (1kg) - 2,40-3,30 jabuke (1kg) - 1,80 limun (1kg) - 1,9 lubenica - 1,10 luk - 0,85-1,20 pomorandže - 1,30 krompir - 0,90 koka kola 1,5l - 1,59 mleko 1l - 1,80-1,95 maslinovo ulje - 5 sirevi - 3,8-9 alva - 4,9 sladoledi 2kg - 3,6 masline - 4-5 hleb - 0,40 sokovi - 0,75 voda (6l) - 1-1,7

Ni dan-danas nisam siguran da li su mi nakon što su mi vratili pasoš rekli da odem na brzi test na koronu. Ali ja sam se napravio lud, seo u kamper i nastavio da vozim, dodao je on.

Već je svojim kamperom posetio nekoliko letovališta na Sitoniji. "Bio sam u Nea Kalikratiji, Nea Mudaniji, Nikiti i sada u Neos Marmarasu. Kupam se, pecam, uživam. Ja sam za sebe kažem da sam rođena skitara. Ne drži me mesto. Ostaćemo u Grčkoj do 30. maja, a onda se vraćamo u Srbiju jer supruga mora da radi. Ja odmah sutradan idem u Italiju na mesec dana, a posle u Tursku", kaže Pešić.

Inače, najviše je u životu proputovao i zaradio zahvaljujući boksu. "Kad sam bio mlađi boksovao sam za Radnički iz Kragujevca, ali sam se brzo povredio i prešao u trenere. U Italiji sam dugo trenirao u jednom bokserskom klubu u blizini Torina. Ćerka mi i danas živi u Vićenci, a ja više iz ljubavi danas treniram mlade boksere u Srbiji", isprilao je on.

Kako kaže, u ringu je upoznao i Veljka Ražnatovića, sina Cece Ražnatović. "Kratko sam ga i trenirao i savetovao u Loznici. O njemu mogu da kažem sve najbolje. Uvek mi se javi kad god me vidi i ukaže mi poštovanje", kaže Sokol Pešić.

Kurir.rs/Blic

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track