DETALJI PADA ŽIČARE U ITALIJI Među poginulima 5 članova iste porodice, žena koja je slavila 40. rođendan i mladi par FOTO, VIDEO
Foto: Handout / AFP / Profimedia

stradalo 14 ljudi

DETALJI PADA ŽIČARE U ITALIJI Među poginulima 5 članova iste porodice, žena koja je slavila 40. rođendan i mladi par FOTO, VIDEO

Planeta -

Pri padu kabine žičare sa dvadeset metara visine poginulo je 14 ljudi, od kojih pet Izraelaca, a jedno dete je teško povređeno u nedelju u Stresi na obali jezera Mađore na severu Italije.

Dvoje dece od devet i pet godina smešteno je u bolnicu u Torinu. Devetogodišnje dete je podleglo povredama, dok drugo ima prelom lobanje i noge. Izraelsko ministarstvo spoljnih poslova navelo je kako je pet Izraelaca stradalo u nesreći, među kojima jedan par i jedno dete sa prebivalištem u Italiji, kao i jedan par koji živi u Izraelu.

Italijanski predsednik Serđo Matarela i premijer Mario Dragi izrazili su saučešće porodicama umrlih. Nesreća se dogodila oko 12.30 sati na 100 metara od poslednje visinske stanice žičare. Najverovatniji uzrok je pucanje kabla na najvišem delu, dok se u kabini nalazilo 15 ljudi.

Kapacitet kabina je 35 putnika pa je problem preopterećenosti odbačen.

"Kabina je pala petnaestak metara i zabila se u drvo", rekao je jedan lokalni karabinjer.

"Gondola samo što nije stigla do Motaronea. U jednom trenutku je krenula unazad, udarila u stub koji ju je odbacio", navela je gradonačelnica Strese Marsela Severino.

Žičara vožnjom od 20 minuta povezuje selo Stresa i planinu Motarone na blizu 1.500 metara. Na prvim slikama sa mesta tragedije vide se vatrogasci i policajci oko ostataka crveno-bele kabine, koja je pala u teško dostupno šumovito područje.

Državno tužilaštvo Milana je otvorilo istragu o "nehotičnim ubistvima i povređivanju iz nehata". Žičara je bila zatvorena između 2014. i 2016. zbog radova na održavanju.

Italija, žičara, nesreća
foto: Handout / AFP / Profimedia

Obala predalpskog jezera Mađiore, između Švajcarske i Italije, omiljeno je odredište stranih i italijanskih posetilaca. Predsednik Evropskog veća Šarl Mišel je na tviteru izrazio saučešće porodicama i prijateljima umrlih.

Italijanski list “Korijere dela Sera” objavio je imena žrtava: Amit Biran (30) sa suprugom Tal Peleg (26) i sinom Tomom Biranom (2), bračni par Barbara Koen Koniski (71) i Icak Koen (82), Šahaisavandi Mohamadreza (23), Serena Kosentino (27), Silvija Malnati (26), Alesandro Merlo (29), supružnici Vitorio Zorloni (54) i Elizabeta Persanini (28) sa sinom Matijom Zorlonijem (5), kao i supružnici Gasparo Angelo Vito (45) i Roberta Pistolato (40).

Tomov brat Ejtan (5) jedini je preživeo tragediju. On je u bolnici sa teškim povredama. Njegovi pradeda i prabaka su Icak i Barbara Koen, koji su ujedno deda i baka poginule Tal Peleg. Oni su u Paviju stigli pre nekoliko dana iz Tel Aviva kako bi se sreli sa porodicom, a kobnog dana odlučili su da odu na izlet.

Italija, žičara, nesreća
foto: Handout / AFP / Profimedia

Poginula Roberta Pistolato i suprug Angelo Vito Gasparo (45) išli su na jezero Mađore kako bi proslavili njen 40. rođendan. Roberta je u nedelju svojoj porodici u Apuliji poslala poslednju poruku.

“Idemo gore do žičare”, napisala je u SMS-u.

Ona je nedavno završila studije medicine i radila je u lokalnoj zdravstvenoj ustanovi u Pjačenci.

Stradali mladi par, Silvija Malnati i Alesandro Merlo, bili su u vezi deset godina i planirali da se uskoro venčaju. Petogodišnji sin Vitorija Zorlonija i Elizabete Persanini, Matija, u teškom je stanju prebačen u bolnicu u Torinu gde je umro.

U strašnoj nesreći stradalo je ukupno pet porodica - dve sa prebivalištem u Lombardiji, jedna u Emiliji Romani, jedna u Kalabriji i porodica izraelskog porekla koja je živela u Paviji.

Kurir.rs/Jutarnji list

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track