NAJIMPOZANTNIJA PALATA U EVROPI POTPUNO NAPUŠTENA: Jedan čovek joj je posvetio ceo život, a park je tek posebna priča VIDEO
Foto: Youtube/marco balloni/ViDA Lab

biser arhitekture

NAJIMPOZANTNIJA PALATA U EVROPI POTPUNO NAPUŠTENA: Jedan čovek joj je posvetio ceo život, a park je tek posebna priča VIDEO

Planeta -

Impozantna palata koja se nalazi u italijanskoj Toskani, na oko 30 kilometara od Firence, iako pleni svojom arhitekturom, godinama je napuštena.

Istorija ovog zdanja je veoma zanimljiva.

Dvorac Kastelo di Samecano se prostire usred velikog parka na više od 170.000 kvadratnih metara, a obiluje prostorijama koje se dosta razlikuju jedne od drugih, fontanama, mozaicima od keramičkih pločica, reljefima, ornamentima i svodovima. Svaka od 365 soba se razlikuje, za svaki dan u godini. U sobama se nalaze natpisi na latinskom, italijanskom i španskom.

Španski plemići su palatu izgradili u 17. veku, a mogu se videti različiti arhitektonski stilovi, poput mavarskih, vizantijskih, persijskih i tako dalje, tako da je Kastelo di Samecano pravi primer eklekticizma i to jedan od najznačajnijih u Evropi.

Tokom 19. veka je pretvorena u impresivnu vilu mavarskog stila.

Tadašnji vlasnik Ferdinando Pansijatiči Himenes Daragona, istaktnuta politička figura 19. veka u Firenci, španskih korena, posvetio je svoj život ovom grandioznom projektu, a živeo je u dvorcu 40 godina. Izmenio je prethodnu strukturu palate pod uticajem orijentalizma, a posebno se fokusirao i na park gde je posađeno oko 130 egzotičnih biljaka, a među njima ima i sekvoja od oko 50 metara visine. Upravo on je zaslužan za današnji izgled Kastela.

Nakon toga, počinje mračan period Kastela di Samecana.

Ono što je zanimljivo da je palata dugo bila napuštena i da nisu dozvoljene posete. Postoji želja da se renovira, ali problem, kao što je uobičajeno, prave birokratija i pravne nesuglasice. Vlasnik je zapravo "Samecano palata", kompanija koja je 2015. godine proglasila bankrot, a taj proces se završio 2019. kada je kompanija ponovo stekla vlasništvo nad dvorcem. Međutim, ni regionalne ni državne institucije nisu pokrenule neke značajne aktivnosti koje bi se usredsredile na zaštitu ove znamenitosti. Ipak, tokom 2012-2016 bila je otvorena za javnost.

Kastelo di Samecano
foto: Youtube/ViDA Lab

U međuvremenu se pojavio pokret "Spasimo Samecano" koji se zalaže da se građani i institucije više posvete očuvanju palate i njenom otvaranju javnosti.

Kastelo di Samecano
foto: Youtube/marco balloni/ViDA Lab

Tokom Drugog svetskog rata je opustošena, a nakon toga je pretvorena u luksuzni hotel-restoran.

Devedesetih palatu je kupila britanska kompanija, ali zbog finansijske krize je ponovo napuštena.

Uprkos svemu, zadržala je dosta originalnih detalja. Živopisni enterijer je poslužio i za snimanje holivudskih filmova, poput "Priče nad pričama" sa Selmom Hajek i Vensanom Kaselom u glavnim ulogama.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track